Scannen en fotograferen met Continuïteitscamera in macOS Mojave

Door: Ronald Smit | 08 november 2018 09:57

How To

MacOS Mojave heeft een alleraardigste feature aan boord met de naam Continuïteitscamera. Maak een foto met bijvoorbeeld je iPhone en voeg die meteen toe aan een document.

In macOS Mojave is de integratie tussen computer en i-apparaten beter dan ooit. Niet alleen kun je - zoals vanouds - kopiëren, knippen en plakken tussen alle apparatuur uit het Apple ecosysteem, maar er is een alleraardigst nieuwtje bijgekomen in de vorm van de Continuïteitscamera. Hierbij gebruik je bijvoorbeeld je iPhone of iPad - voorzien van iOS 12! -als camera om een foto te maken of een scan uit te voeren. Handig, want de camera in deze toestellen zijn van uitstekende kwaliteit en beschikken over een resolutie die prima geschikt is om documenten vast te leggen. Er is echter wel een 'maar': het trucje werkt vooralsnog met slechts een select gezelschap aan software, vooralsnog allemaal afkomstig van Apple: Finder, Keynote 8.2, Mail, Berichten, Notities, Numbers 5.2, Pages 7.2, TextEdit. Continuïteitscamera werkt helaas (nog) niet in een populair zakelijk softwarepakket als Office 365. Niet getreurd, je kunt dan natuurlijk altijd nog een document fotoscannen naar Notities en van daaruit een kopieer-plakactie uitvoeren naar bijvoorbeeld Word.

Aan de slag

Eigenlijk werkt Continuïteitscamera razend simpel. Zorg allereerst dat Bluetooth op - bijvoorbeeld - je iPad is ingeschakeld (en ook voor zover dat nog niet het geval was op je Mac). Start bijvoorbeeld Pages - de gratis tekstverwerker van Apple voor Mac-gebruikers- en tik wat tekst. Om een fotogescand document in te voegen klik je met de rechter muisknop in je document op de plek waar je de te maken scan wilt plaatsen. In het geopende contextmenu klik je vervolgens op Scan documenten. Je ziet in lichtgrijs overigens al het apparaat vermeld waarmee je zo gaat scannen. Pak dit apparaat waarop inmiddels een app is geopend waarmee de scan gemaakt wordt. Plaats het te scannen document op tafel, liefst zo vlak mogelijk. Wat ook praktisch is om een andersgekleurde achtergrond dan het te scannen document te gebruiken. Zoals je namelijk ziet probeert de app volautomatisch de randen te detecteren. Is dat gelukt, tik dan op de ontspanknop waarna de foto gemaakt wordt. Je kunt nu - indien nodig - de randdetectie handmatig nog wat finetunen, zodat er een zo optimaal mogelijke perspectiefcorrectie behaald wordt. Tik dan op Behoud scan gevolgd door een tik op Bewaar. Kijk naar je tekstdocument in Pages op de Mac en voilà: daar is je document. Enig nadeel is dat er altijd een A4 (qua verhouding) wordt ingevoegd. An sich logisch, want de meeste fotogescande documenten zullen dat formaat hebben. Minder praktisch in het door ons gebruikte voorbeeldje. Maar dit euvel is in Pages oplosbaar: klik met de rechter muisknop op de ingevoegde afbeelding en vervolgens in het geopende contextmenu op Wijzig masker. Pas de randen sluitend aan de ingevoegde afbeelding aan en klaar.

Overigens: wil je geen gescand document invoegen, maar een foto van het een of ander, dan kies je in het eerder genoemde contextmenu niet voor Scan documenten maar voor Maak foto.

Tijdens het scannen naar macOS Mojave verzorgt je iOS 12-apparaat de randdetectie

0 Reactie(s) op: Scannen en fotograferen met Continuïteitscamera in macOS Mojave

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.