Siri weet gat met Google niet te dichten in iOS 7

© PXimport

Siri weet gat met Google niet te dichten in iOS 7

Geplaatst: 14 juni 2013 - 09:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:03

Redactie Computer!Totaal

Google Now blijft volgens Lex Friedman in alle opzichten superieur aan Siri. En wel hierom.

Apple’s spraakassistent Siri kreeg tijdens Apple’s World Wide Developers Conference een bescheiden rol toebedeeld. De schijnbaar eeuwig in bèta verkerende virtuele spraakassistent krijgt hogere spraakkwaliteit, kan antwoorden op meer vragen, kent integratie met Wikipedia en heeft een nieuwe interface. Maar toch blijft de werking van de assistent in iOS 7 achter bij die van Google Now. Je merkt dat de relatie tussen Apple en de zoekgigant is verslechterd tot een punt waarop deals gesloten kunnen worden met een oude rivaal: Microsoft.

Dit artikel is een vertaling van dit artikel dat is geschreven door Lex Friedman van onze Amerikaanse zustersite MacWorld.com.

Veel van de verbeteringen aan Siri in iOS 7 zijn meer dan welkom. Je kunt nu vragen hoe oud Elvis Costello is en Siri zal het antwoord opzoeken in Wikipedia en voorlezen. Het opnieuw uitgetekende resultaatscherm binnen Siri ziet er geweldig uit en de spraakkwaliteit is inderdaad fenomenaal.

Maar het voornaamste sterke punt van Google Now, de mogelijkheid van de tool om spraakgebaseerde interactie mogelijk te maken ontbreekt. Live audiotranscriptie is niet op dezelfde manier geïmplementeerd.

Achter de schermen zenden zowel Apple als Google de binnenkomende audio van jouw stem naar hun servers voor snelle transcriptie. De resultaten hiervan worden zo snel mogelijk teruggestuurd naar het toestel. Beide bedrijven hanteren soortgelijke manieren om dat te doen: De woorden die je uitspreekt worden gedigitaliseerd en as-you-go naar een server verzonden; geen van beiden wacht tot je geheel uitgesproken bent, dat zou zonde van de tijd zijn.

Het is wat de diensten doen gedurende dat proces dat verschilt. Zoals Apple op het podium van de WWDC demonstreerde, toont Siri in iOS 7 een beweeglijke golfvorm tijdens het spreken en wordt de transcriptie weergeven nadat de dienst is opgehouden te luisteren (zie video onderaan artikel). Google Now kiest een best mogelijke interpretatie tijdens het spreken en dit helpt de dienst beter te begrijpen wat je zegt. Eerdere woorden die al transcriptie hebben gehad, worden opnieuw geïnterpreteerd.

Buiten dit verschil blijft Google Nows aanpak met afstand beter dan die van Apple. Bij Google merk je direct na het uitspreken of de dienst je goed begrepen heeft; soms kan het nog gebeuren dat er iets verkeerd gaat. Maar Siri’s kleine zwarte gat zorgt ervoor dat je nooit zeker weet of de dienst werkelijk heeft begrepen waarom je vraagt en dat er altijd een paar seconden passeren voordat de dienst antwoord geeft.

iOS 7 komt pas dit najaar uit en misschien dat Siri in die tijd nog verandert in werking. Maar voorlopig blijft het transcriptiegedeelte een probleemgebied waar Apple niet anders kan dan proberen aan te haken.

Zoeken met Bing

Eén van de andere Siri-gerelateerde aankondigingen tijdens de WWDC-keynote heeft te maken met de nieuwe integratie met zoekmachine Bing. Ja, ik heb het over Bing. Microsofts Bing.

Als Siri een vraag gesteld wordt die het zelf niet kan beantwoorden, vraagt de assistent niet langer of je het op het web wil opzoeken, maar gaat het direct aan de slag met Bing en toont het resultaten waaruit je zelf de beste kunt kiezen. Google is compleet uit beeld verdwenen. (In iOS 6 ga je uit de interface naar Safari en gebeurt het zoeken standaard met Google.)

De voormalige vijand van Apple is een vriend geworden. Microsoft vormt voor Apple momenteel geen bedreiging, in tegenstelling tot Google. Door Google voor Siri-gedreven zoekopdrachten te passeren, neemt het Mountain View allerlei data af waar de zoekgigant graag beslag op zou willen leggen: Wat mensen spraakgebaseerd zoeken en op welke resultaten ze uiteindelijk uitkomen. Het is waardevolle data die Google zou kunnen gebruiken voor het optimaliseren van zijn eigen diensten, waaronder Google Now.

Maar Google is niet helemaal uit beeld verdwenen. Het goede nieuws voor het bedrijf is dat Apple de gigant noemde bij het bespreken van Safari’s nieuwe multifunctionele locatiebalk die ingetypte opdrachten automatisch laat aanvullen door Google. Maar toch laat de beweging richting Bing zien dat Apple in staat zou kunnen zijn Google op een gegeven moment totaal uit iOS te schrappen.

Hoewel Google technisch gezien overheerst, kiest Apple voor het uitstippelen van een eigen pad. Het bedrijf kan de tekortkomingen in Siri repareren; de snelheid van de transcriptie en integratie van de interface. En Apple is natuurlijk eigenaar van het gehele iOS-ecosysteem – de iPhone en iPad hebben nog steeds enorm veel marktaandeel in handen. Het bedrijf hoeft Google niet te volgen en dat doet het dan ook niet.

[youtube]PDpRg81UHy0[/youtube]

BRON: COMPUTERWORLD.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten