Zo gebruik je het virtuele iPhone-toetsenbord in iOS 11

Door: Ronald Smit | 24 oktober 2017 10:05

Maak je iPhone-toetsenbord duimvriendelijk met iOS 11
How To

Het virtuele toetsenbord op de iPhone is best te gebruiken. Maar vooral als je het toestel in je ene hand houdt en tikt met een vinger van de andere. Dat kan beter met het virtuele iPhone-toetsenbord in iOS 11!

Het virtuele toetsenbord van de iPhone is slim vormgegeven. En het werkt ook prima, alleen wat minder handig als je snel even een berichtje met alleen je duim wilt tikken. Zeker op toestellen met een wat groter formaat scherm moet je dan soms aardige rekoefeningen met die duim doen. Wat de kans op typefouten flink vergroot. Met de komst van iOS 11 hebben 'duimtikkers' een alleraardigste optie achter de hand. Zodra het toetsenbord verschijnt - op het moment dat je een appje gaat tikken bijvoorbeeld - houd je je vinger even op de knop met de smiley.

Mocht je overigens meerdere toetsenbordtalen ingesteld hebben, dan houd je de wereldbol in plaats van de smiley wat langer ingedrukt. Je ziet vervolgens een menuballon verschijnen. Ben je rechtshandig (of beter: rechtsduimig) dan tik je op het meest rechter toetsenbordpictogram, linkshandigen kiezen voor het linker pictogram. Je ziet nu dat het hele toetsenbord iets in elkaar en naar rechts of links verschuift. Het is een vrij subtiel verschil, maar maakt duimtikken een verademing. Overigens werkt dit trucje niet op de iPad, en zou daar gezien de schermgrootte ook weinig zinvol zijn. Een exclusief voordeeltje van iOS 11 voor de iPhone dus.

Kies voor een links- of rechtshandig duimvriendelijk toetsenbord in iOS 11

Terug naar normaal en andere opties

Om terug te keren naar het normale 'brede' toetsenbord tik je op < of > aan de zijkant van het verkleinde exemplaar. Of je tikt weer wat langer op de smiley (of wereldbol) om vervolgens op het middelste toetsenbord te tikken. In de 'toetsenbordballon' vind je trouwens ook de link Instellingen toetsenbord. Altijd handig om rechtstreeks vanaf het toetsenbord zélf snelle toegang tot de instellingen daarvan te krijgen. Via het nu voor je staande scherm is het bijvoorbeeld mogelijk om Autocorrectie uit te zetten. Kan handig zijn als je steeds met de meest vreemde aanpassingen wordt geconfronteerd. Via een tik op Toetsenborden is het mogelijk om meer dan alleen het Nederlandse exemplaar toe te voegen. Handig als je bijvoorbeeld veel in het Engels of Frans tikt, zo krijg je snel de beschikking over specifieke letters of accenten die bij een specifiek taal horen. Schakelen tussen de toetsenborden doe je - na instellen - via een tik op de wereldbol in het virtuele toetsenbord.

0 Reactie(s) op: Zo gebruik je het virtuele iPhone-toetsenbord in iOS 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.