Snel internet met een verouderde AirPort Extreme Base Station

Door: chuck-la-tournous | 20 februari 2015 07:58

Apple

Apple's AirPort Extreme Base Stations (AEBS) zijn nooit een koopje geweest, maar ze hebben altijd goede snelheden en een goed bereik geleverd. Maar waar ze zich echt door onderscheiden is het gemak waarmee ze te configureren zijn en de mogelijkheid om van op afstand verbinding te maken.

Als je Base Station meer dan een paar jaar oud is, kan het zijn dat de prestatiekloof tussen de Base Station en nieuwere routers zo groot is dat je geneigd bent hem te vervangen. Lees ook: 15 tips voor sneller internet.

Dat kan voor een dilemma zorgen: je kunt hem vervangen door een nieuwere maar relatief dure AirPort Extreme Base Station (€199), of je kunt overstappen op een goedkopere (en potentieel beter presterende) wifirouter van derden. Als je voor de eerste optie gaat, vervang je functionaliteit die nog steeds prima werkt terwijl je veel geld uitgeeft aan iets wat misschien niet de allerbeste prestaties levert. Als je de tweede optie kiest loop je de eenvoudige configuratie en toegang op afstand mis. (En als de router die je overweegt te vervangen een AirPort Time Capsule is, verlies je handige netwerk-back-ups via Time Machine.)

Er is echter een derde optie: laat je huidige Base Station waar hij is, en voeg een wifirouter aan je netwerk toe. Op deze manier heb je nog altijd de voordelen van Back to My Mac en de mogelijkheid om AirPort Utility te gebruiken, en krijg je bovendien een snelle, robuuste dual-band-wifirouter, terwijl je ook nog wat geld bespaart. Je kunt er ook een flexibeler netwerk aan overhouden, aangezien je je AEBS op een bepaalde plek kunt neerzetten en je nieuwe router op een andere plek, waar hij een beter signaal aan je apparaten kan leveren.

Botsen

De truc is om elk apparaat te laten weten voor welke netwerktaken hij verantwoordelijk is, zodat ze niet met elkaar in botsing komen. Als beide apparaten als router dienen, kan dit tot netwerkproblemen leiden. Bovendien kan het ervoor zorgen dat draadloze en bekabelde apparaten elkaar niet kunnen vinden. Dus om AirPort Utility en Back to My Mac te kunnen blijven gebruiken, laten we de AirPort Base Station nog altijd het verkeer op ons netwerk verzorgen, en schakelen we die functie uit op ons wifi-apparaat.

In ons voorbeeld voegen we een TP-Link Archer C8 wifirouter toe aan een netwerk dat op een tweede generatie AirPort Extreme Base Station draait. De Archer C8 (die op het punt staat vervangen te worden door de C9) is een hoog aangeschreven router die aardige functies biedt, zoals een dual-band-gastnetwerk, "beamforming" voor een beter signaal en snellere doorvoer, en Wifi Protected Setup (WPS) om eenvoudig een draadloze printer aan te sluiten.

Locatie

Laten we de plaatsing van onze routers overwegen. In mijn huis is mijn kabelmodem verbonden met het internet op een netwerkplank in de kelder. Mijn huidige AEBS is verbonden met mijn kabelmodem en ik heb een aantal andere apparaten die er via een kabel aan gekoppeld zijn, waaronder een VoIP-box voor mijn telefoonsysteem en een lijn naar een kantoor in de kelder. De kelder is een goede locatie.

De Archer C8 is een goede router en is een stuk goedkoper dan een nieuwe AirPort Extreme.

Waar die locatie niet goed voor is, is het leveren van een sterk wifisignaal aan de rest van het huis. Ik gebruikte eerder zelfs een AirPort Express om de dekking uit te breiden. Daarom wil ik dat mijn wifirouter zich op de eerste verdieping bevindt. Dit is een ander voordeel van het niet vervangen van mijn AEBS - het geeft me de flexibiliteit om mijn apparaten op een logische plek neer te zetten (mits, in mijn geval, ik er een ethernetkabel naartoe kan laten lopen, zoals ik later zal bespreken). Dit betekent dat ik mijn verouderde, trage AirPort Express van het netwerk af kan halen, waar het al mijn draadloze apparatuur vertraagd zou hebben.

De boel instellen

Nu we besloten hebben waar onze apparaten komen te staan, moeten we ze gaan configureren. Laten we beginnen met de AirPort Extreme Base Station, omdat we ermee vertrouwd zijn en er niet veel aan gedaan moet worden.

Verbind je computer met de AEBS via ethernet. (Onthoud dat we de wifi-radio uit gaan zetten, dus binnen een zeer korte tijd zal dat de enige manier zijn waarop je er verbinding mee kunt maken.) Open AirPort Utility, klik op het icoon van je Base Station, en klik op Edit. Selecteer het Wireless-tabblad, klik op het pop-up-tabblad naast Network Mode, en kies Off. Klik op de Update-knop en klaar is Kees. Het enige wat je nu gedaan hebt is de wifi-radio uitschakelen. Er verandert verder niets - je AEBS biedt nog steeds alle functies zoals voorheen, maar nu kan hij ze alleen aan apparaten leveren die er via ethernet mee verbonden zijn.

Een oudere AirPort Extreme kan je wifi-netwerk nogal vertragen.

Om je router te configureren, verbind je je computer ermee via ethernet en voer je het standaard IP-adres ervan in in je webbrowser. (Maar aangezien we de wifi-radio aan laten staan, kun je er ook een draadloze verbinding mee maken.)

Volg de instructies van de fabrikant om je wifinetwerk in te stellen, waaronder de SSID-naam en beveiligingsinstellingen. Om met je geüpgradede setup te kunnen werken, moet je de routingfunctie van je wifi-apparaat uitschakelen. Afhankelijk van je apparaat kan dit onder een tabblad met de naam Advanced staan, maar zoek in ieder geval naar een gedeelte dat DHCP Settings heet. Kies daar de instelling om de DHCP-server uit te schakelen.

Twee apparaten tegelijkertijd als router laten fungeren is geen goed idee.

Maar er is meer

Er is nog een heel belangrijke stap. Normaal gesproken moet je, wanneer je een router instelt, deze via de WAN (Wide Area Network)-poort met het internet verbinden. Het vertelt het apparaat dat dit de bron is die je moet gebruiken om IP-adressen toe te kennen aan alle apparaten die je bedient. Maar ons wifi-apparaat 'bedient' niets meer. Het stuurt simpelweg de verbinding van de apparaten op afstand door naar het Base Station. Dus in plaats daarvan moet je een ethernetkabel van je AirPort Extreme Base Station naar de LAN (Local Area Network)-poort van je wifi-apparaat leggen. Die vertelt je wifi-apparaat dat er niets speciaals aan de hand is - het is gewoon een of ander apparaat op het netwerk van het Base Station. Misschien een nare boodschap voor het ego van je router, maar het zorgt voor een gelukkiger netwerk.

Klik op Save in op de configuratiepagina van je wifi-apparaat, klik op OK om het opnieuw te laten opstarten, en je hebt een geheel modern, supersnel netwerk dat nog steeds het gebruiksgemak heeft van je oude comfortabele Base Station.

Er is een aantal dingen waar je met een dergelijke setup op moet letten. Omdat je wifi-apparaat nu slechts een bezoeker op het netwerk is, worden externe drivers en printers die aan de usb-poorten van het apparaat zijn gekoppeld niet langer door andere apparaten gezien. Maar het positieve is dat het apparaat als netwerkswitch zal werken, zodat je er andere apparaten aan kunt koppelen via de overgebleven LAN-poorten. Je moet wel de WAN-poort leeg laten.

Conclusie

Als je bereid bent om in het begin wat meer te configureren, kan een combinatiesetup als deze je netwerk extra snelheid, extra ethernetpoorten en een heleboel flexibiliteit bieden. En bovendien bespaar je er geld mee.

1 Reactie(s) op: Snel internet met een verouderde AirPort Extreme Base Station

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 februari 2015 01:01 Anoniem
  of hoe de titel de lading niet dekt
  sneller met een nieuwe modem.
  zo kan ie wel weer!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.