SOL: Ruige Linux Laptop op zonne-energie voor 400 dollar

Door: jasper-bakker | 07 augustus 2013 11:40

Nieuws

Laptops op zonne-energie? Ja, die zijn er. De SOL-laptop die deze maand zijn debuut maakt in Ghana, draait op het gratis besturingssysteem Ubuntu en werkt geheel op zonne-energie. Daarvoor heeft de dikke 'ruggedized' computer zonnepanelen achterop, die ook nog zijn los te koppelen. De SOL-laptop is speciaal ontwikkeld voor Afrikaanse landen en kan tegen stof en gruis.

Over de SOL-laptop: Specificaties

De SOL-laptop werkt volledig op zonne-energie via de uitklapbare zonnepanelen achterop, die ook zijn los te koppelen. De computer draait Linux-distibutie Ubuntu en maakt deze maand zijn debuut in Ghana. De specificaties van deze uitvinding van Canadees David Snir zijn nu bekendgemaakt. Het 13,3 inch beeldscherm haalt een resolutie van 1366 bij 768 pixels en wordt aangedreven door de GMA3600-chipset van Intel. Die grafische chip kan van zichzelf 1080p weergeven, maar doet dat dus niet op het ingebouwde scherm.

Voor opslag heeft de SOL-laptop een 320 GB harde schijf met SATA-aansluiting en 2 tot 4 GB aan intern geheugen. Voor telecommunicatie is naast WiFi ook voorzien in GPS en 3G/4G. Fabrikant WeWi Telecommunications claimt dat de Ubuntu-machine met een volgeladen accu een operationele werkduur haalt van acht tot wel tien uur. Het is trouwen niet bekend hoeveel de laptop met zonnepanelen weegt. Het zal iets meer zijn dan de Macbook Air van Apple.

Prijs

Het prototype is eind juni onthuld, na een jaar in ontwikkeling te zijn geweest. De laptop is speciaal gemaakt voor gebruik in het Afrikaanse klimaat: met veel zonlicht, maar ook de ruige omgeving met bijvoorbeeld veel stof en gruis. Opladen hoeft niet per se in de volle, hete zon maar kan volgens Snir ook als het bewolkt is en zelfs met inpandig licht. Op een volle accu moet de SOL 8 uur werktijd kunnen halen. De prijs ligt tussen de 350 en de 400 Amerikaanse dollars, stelt uitvinder Snir. Dat is inclusief het zonnepaneel. De harde schijf en het geheugen zijn vervangbaar.

0 Reactie(s) op: SOL: Ruige Linux Laptop op zonne-energie voor 400 dollar

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.