Zo kun je spraakherkenning activeren in macOS

Door: Ronald Smit | 22 januari 2018 11:02

Spraakherkenning vind je in MacOS bij de toetsenbordinstellingen
How To

In plaats van teksten tikken kan je ook tegen je Mac praten. Dicteren is eenvoudig te activeren. En met een beetje oefening werkt spraakherkenning alleraardigst.

Spraakherkenning sprak altijd al tot de verbeelding bij computergebruikers. De eerste pogingen waren wat onbeholpen, als er al een handjevol woorden werd herkend was dat een technologische doorbraak. Inmiddels leven we in 2018 en is spraakherkenning zo goed dat het zelfs bruikbaar is voor het dicteren van teksten. Ideaal voor als je eens een serie gebroken vingers hebt na het wintersporten, bijvoorbeeld. Er bestaan gespecialiseerde en uiterst nauwkeurige spraakherkenningspakketten als bijvoorbeeld Dragon van Nuance.

Wil je echter gewoon eens kijken wat er zoal mogelijk is op dit vlak, dan beschikt macOS ingebouwd eveneens over spraakherkenning. Standaard is dit onderdeel uitgeschakeld. Inschakelen doe je door Systeemvoorkeuren (via Dock of Apple-menu) te starten en daarin op Toetsenbord te klikken. Klik vervolgens in het geopende venster op de knop Dicteren. Schakel de optie achter Dicteren op Aan. De eerste keer dat je dit doet moet een fors uit de kluiten gewassen bestand binnengehaald worden, 794 MB schoon aan de haak. Pas dus op als je een Macbook Air of iets dergelijks met een relatief kleine SSD gebruikt. In dat geval kan je overwegen om de optie Gebruik Verbeterd dicteren uit te schakelen. Dan werkt spraakherkenning straks nog steeds, maar verloopt alles via servers van Apple. Je geeft daarmee dan wel wat van je privacy op, maar bespaart bijna een gigabyte aan opslagruimte. Het is aan jou wat je meer waard is.

Zo zet je dicteren (en dus spraakherkenning) aan

Gebruik

Als je tijdens het downloaden en installeren toch zit te wachten kun je alvast je spraakvolume oefenen. Het pictogram van de microfoon in het instellingenvenster toont namelijk het volume van het binnenkomende microfoonsignaal. Een te zacht of te hard stemvolume geeft mindere resultaten. Is alles eenmaal binnengehaald en geïnstalleerd, dan kan je het venster Toetsenbord sluiten. Open vervolgens bijvoorbeeld een nieuw tekstdocument en druk twee keer achter elkaar op de toets fn. Begin met praten tegen je Mac en de tekst verschijnt in beeld. Bij een juist stemvolume is het mogelijk om een verdraaid goede herkenningsgraad te behalen! Verder kent de digitale secretaresse m/v een serie extra commando's voor zaken als leestekens en dergelijke. Een compleet overzicht vind je op deze pagina van Apple. Als je genoeg hebt van de dicteerfunctie achter de fn-knop dan kan je hem via de toetsenbordinstellingen weer makkelijk uitschakelen. De binnengehaalde gegevens blijven bewaard, dus die hoef je niet telkens weer bij het opnieuw aanzetten van dicteren binnen te halen.

0 Reactie(s) op: Zo kun je spraakherkenning activeren in macOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.