STRATO HiDrive Free

Door: Maikel Dijkhuizen | 16 januari 2012 17:41

Review

STRATO biedt al ruim een jaar betaalde abonnementen voor online opslag aan, maar er is sinds kort ook een gratis variant. De Duitse hostingprovider is bepaald niet gierig, want u mag 5 GB data op beveiligde servers bewaren. HiDrive Free lijkt daarmee een aantrekkelijk alternatief voor Dropbox.

STRATO heeft in relatief korte tijd een uitstekende reputatie op het gebied van online opslag opgebouwd en daar borduurt het bedrijf met HiDrive Free op voort. Uw bestanden bewaart de dienst bij twee ISO-gecertificeerde datacenters in Duitsland. U mag er dus vanuit gaan dat de gegevens in veilige handen zijn, al weet u dat natuurlijk nooit honderd procent zeker. Ondanks het feit dat de dienst gratis is, hebt u geen last van irritante banners of andere advertenties. Een account aanmaken is snel geregeld, waarna u meteen in de online bestandsmanager terechtkomt.

Uploaden

U uploadt op verschillende manieren bestanden naar HiDrive Free. Allereerst is er de online bestandsmanager, waarmee u rechtstreeks in een browser lokale data naar de online opslagmap verzendt. Een tijdrovende bezigheid, aangezien u maar één bestand tegelijk kunt selecteren. Bij grote hoeveelheden data is het daarom praktischer om de dienst als netwerkstation in Windows Verkenner te integreren. Er is hiervoor een Windows-programma beschikbaar op basis van het WebDAV-protocol. U maakt met dit programma eventueel een synchronisatierooster voor online en lokale mappen. Ook zonder software creëert u een netwerkstation, zodat u HiDrive Free gemakkelijk met andere besturingssystemen gebruikt. De verbinding beveiligt u optioneel met SSL-encryptie. Zodra u de gebruikersnaam en het wachtwoord hebt ingevuld, sleept u mappen en bestanden naar de netwerkmap. Let goed op dat u geen programma installeert op basis van het cifs/smb-protocol. Dit protocol werkt namelijk alleen met een betaald HiDrive-account.

Geef aan welke mappen u wilt synchroniseren.

Online bestandsmanager

De online bestandsmanager van HiDrive Free benadert u met een browser. U maakt simpel nieuwe mappen aan, waarna u de bestanden vervolgens naar deze mappen sleept. U kunt op die manier naar eigen inzicht alles netjes ordenen. Foto's bekijkt u in een voorbeeldweergave. Het is dus niet nodig om foto's eerst te downloaden, voordat u ze kunt zien. Verder creëert u van ieder bestand een unieke url, zodat u bijvoorbeeld eenvoudig foto's met bekenden deelt. U geeft zelf aan hoeveel dagen u het webadres wilt bewaren en hoeveel downloads er maximaal zijn toegestaan.

Deel bestanden via een uniek webadres. U beslist zelf hoeveel dagen de url actief is.

Mobiel gebruik

HiDrive Free werkt ook prima op mobiele toestellen met internet. Bij de meeste browsers meldt u zich probleemloos aan op https://[uwgebruikersnaam].webdav.hidrive.strato.com. STRATO heeft daarnaast apps ontwikkeld voor Android, iOS en Windows Phone. Met deze apps kunt u bestanden bekijken en delen. Hebt u mp3-bestanden in de cloud opgeslagen, dan streamt u de nummers rechtstreeks naar uw tablet of smartphone. Daarmee bespaart u lokale schijfruimte. Foto's die u onderweg maakt, slaat u direct in de online omgeving op. Met HiDrive Free is STRATO een prima weg ingeslagen. De online opslagdienst maakt namelijk een zeer betrouwbare indruk en alle functies werken zonder strubbelingen. Tegen betaling breidt u de online opslagcapaciteit uit en hebt u bovendien de beschikking over extra opties. Zo uploadt u onder meer bestanden via ftp en zet u eventueel back-ups terug.

Bekijk foto's vanuit uw online opslagmap rechtstreeks op een iPad.

STRATO HiDrive Free

Freeware

Taal Engels

Download 397 KB (WebDAV-programma voor Vista/7)

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X; Linux

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 9/10

Pluspunten

5 GB gratis

Netwerkstation in Windows Verkenner

Mobiele apps

Geen advertenties

Minpunten

Verwarring tussen WebDAV- en cifs/smb-programma

Maximale bestandsgrootte is 2 GB

0 Reactie(s) op: STRATO HiDrive Free

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.