Streaming-mediaservers

Door: ignace-de-groot | 25 juli 2011 16:16

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Hebt u een indrukwekkende collectie muzieknummers op uw pc staan? Leuk, maar het wordt nog leuker als u die muziek ook op andere apparaten in uw netwerk - en zelfs daarbuiten - kunt beluisteren. Dat kan gemakkelijk en gratis: met een pc en wat freeware.

Om uw muziek naar andere apparaten te streamen, hebt u een pc nodig. Dit kan een oud afdankertje zijn, maar ook de pc die u dagelijks gebruikt. Op deze computer installeert u freeware, de programma's die we zoeken laten zich het best omschrijven als streaming-mediaservers. Deze maken het mogelijk dat u mediabestanden van uw computer, op andere apparaten kunt beluisteren of bekijken, zonder dat u die bestanden eerst moet uploaden. Zo kunt u zelfs op uw smart­phone of gameconsole genieten van uw favoriete muziek.

Winamp for Android

Winamp for Android past niet echt in het plaatje van een 'streaming-mediaserver'. De media is namelijk niet vanaf ieder ander apparaat uit het netwerk bereikbaar, maar alleen vanaf een smartphone met Android 2.1 of hoger. Een erg handige functie wanneer u over zo'n toestel beschikt en u uw muziekverzameling vanaf uw Android-telefoon wilt benaderen. Dit kan trouwens enkel via wifi: de pc en de smartphone moeten toegang hebben tot hetzelfde draadloze netwerk.

U installeert eerst de nieuwste versie van Winamp Media Player (Standard) op uw Windows-desktop; wel even opletten dat u ongewenste extra's niet mee-installeert. Vervolgens haalt u de app Winamp for Android naar uw smartphone. Dat kan via Winamp Android of direct vanuit de Android Market. Bij de instellingen van de app activeert u nu de optie Enable wireless sync. Als u vervolgens de tab Mediabibliotheek in de Winamp Media Player op uw desktop opent en Device aanklikt, ziet u een pictogram met uw smartphone. Klik met de rechtermuisknop op dit pictogram, kies Attach en geef op uw smartphone toestemming voor deze koppeling. Vanuit het snelmenu klikt u nu op Sync. De nummers laten zich meteen op uw smartphone beluisteren, vanuit de mediaspeler van de app. Die bevat de nodige knoppen om snel op een trefwoord te zoeken of binnen categorieën als artiesten, albums, nummers of afspeellijsten. Een aardig extraatje is de integratie van een SHOUTcast-client. Hiermee komen ook talrijke 'radiostations' in uw bereik.

Koppel uw Android aan de desktopversie van Winamp en start de synchronisatie.

Een up-to-date audiobibliotheek op uw smartphone!

Optie 1: Audiogalaxy

1. Audiogalaxy

Audiogalaxy is een elegante oplossing voor wie zijn muziekbestanden (aac, alc, flac, mp3, wma en ogg) op andere apparaten wil beluisteren, ongeacht of die zich in uw thuisnetwerk of ergens op het wereldwijde web bevinden. Dat mag ook een iPhone, iPad of Android-smartphone zijn, want zowel in de App Store van Apple als in de Android Market, kunt u terecht voor een gratis Audiogalaxy-app.

2. Downloaden en configureren

Om de dienst te kunnen gebruiken, moet u zich wel eerst aanmelden op Audiogalaxy. Creëer een Audiogalaxy-account of gebruik uw Facebook-account voor het aanmelden. Vervolgens downloadt u Audiogalaxy Helper en installeert u dit programma Mac of Windows-pc: een proces dat u met een paar muisklikken klaart. De dienst is dadelijk actief en speurt automatisch naar muziek op uw computer. U bepaalt zelf waar gezocht wordt. In het snelmenu van het Audiogalaxy-icoontje (in het Windows-systeemvak) selecteert u de optie Your Music Folders en stipt u de gewenste mappen aan.

3. Luisteren maar!

U bent nu klaar voor de test. Gebruik een andere computer met internetverbinding, en surf opnieuw naar Audiogalaxy. Meld u aan op de site. U krijgt nu via een ingebouwde speler op de webpagina toegang tot uw muziekcollectie. Uiteraard moet op uw eigen computer Audiogalaxy Helper actief zijn, deze computer moet dus aan staan. De muziek laat zich rangschikken op artiest, album of genre, en u kunt zoeken op trefwoorden. Het is tevens mogelijk afspeellijsten te creëren: het volstaat de gewenste nummers naar een lijst te verslepen en die vervolgens op te slaan. Op één testtoestel bleek Internet Explorer wel te crashen met de webapplicatie draaiende, Firefox en Chrome gaven geen krimp.

Een vlotte bediening, rechtstreeks vanuit de browser.

4. Mobiel!

Wij testten natuurlijk ook even de Android- en iPhone-app uit en dat verliep vlekkeloos. Direct na de installatie en onze aanmelding bij de dienst, kregen we toegang tot onze muziekbibliotheek, met mogelijkheden vergelijkbaar met de webapplicatie. Weet wel dat u via de instellingen van deze app de optie High Quality Audio kunt activeren: de muziek klinkt dan iets beter, maar het risico op haperingen wordt groter. Vooral bij een 3G-verbinding.

Audiogalaxy: apps voor iOS en Android.

0 Reactie(s) op: Streaming-mediaservers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.