Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Symbian nog steeds veruit de grootste

Door: | 03 januari 2012 10:37

Apple

Symbian is nog steeds veruit de meest gebruikte mobiele besturingssysteem op het internet. Sterker nog, het marktaandeel is in een jaar tijd gegroeid van 30 naar 34 procent. iOS daalt.

De cijfers van Statcounter laten zien dat Symbian nog steeds wereldwijd het dominante besturingssysteem is waarmee mobiel wordt geïnternet. De voorsprong op andere besturingssystemen blijft groot en is in de meeste gevallen zelfs alleen maar gegroeid.

Zo neemt het marktaandeel van iOS alleen maar af. Had het besturingssysteem van Apple een jaar geleden nog precies een kwart van de markt in handen, nu is dat 23 procent. Android daarentegen steeg van 15 naar 22 procent en hijgt iOS dus in de nek.

iOS schommelt wat

Opvallend is dat na een flinke daling in de zomermaanden iOS weer even de weg omhoog had gevonden, maar juist in de decembermaand weer inzakte. Android groeide het hele jaar flink maar blijft in de laatste drie maanden juist weer wat stabiel. Symbian heeft juist in die laatste drie maanden een flinke groeispurt ingezet.

Het verval van BlackBerry is in de statistieken van StatCounter goed te zien. Had BlackBerry begin 2011 nog een marktaandeel van 15 procent, nu is dat gedaald naar onder de 8 procent. Het alternatieve systeem van Samsung, Bada, kruipt heel langzaam omhoog maar weet nog geen 0,5 procent van de wereldwijde markt te bereiken.

In Nederland dominantie iOS en Android

De werelddominantie van Symbian staat in schril contract met de marktverhoudingen in Nederland. In ons land heeft het besturingssysteem van Nokia iets meer dan 3 procent marktaandeel. iOS, dat een jaar geleden nog overduidelijk dominant was met 52 procent op de mobiele internetmarkt, daalt en wordt rap bijgehaald door Android. Samen hebben iOS en Android 89 procent van het mobiele internetverkeer in handen. BlackBerry is met bijna 5 procent het derde mobiele os in Nederland.

0 Reacties op: Symbian nog steeds veruit de grootste

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.