Sync met Google Contacts

Door: Joris Peterse Joris | 20 augustus 2011 12:08

Apple

We lijken er een beetje aan gewend te zijn onze contacten op een simkaart op te slaan. Maar hoewel de telefoons slimmer en slimmer worden, is er aan dit kaartje weinig veranderd. De mogelijkheden van een simkaart zijn dan ook vrij beperkt. Op een telefoon is uw contactpersonen opslaan is natuurlijk ook een optie, maar wanneer deze uitvalt bent u alles kwijt. Het makkelijkst is om uw smartphone online te laten synchroniseren met Google Contacts.

1. Contacts

Het enige wat u nodig hebt om uw contactpersonen te synchroniseren op uw smartphone is een Google-account. Surf naar Google Contacts en log in. Hier kunt u uw contactpersonen invoeren, inclusief onder andere telefoonnummer(s), e-mailadres(sen), postadres, website en geboortedatum. Na het invoeren van een contactpersoon drukt u op Opslaan. Tevens kunt u uw contactpersonen indelen in groepen, en is het mogelijk uw contactpersonen te importeren, bijvoorbeeld uit een Windows Live-account of Outlook. Hiervoor moet u uw contactpersonen exporteren naar een csv-bestand of vCard. Klik daarna met rechts op Importeren, kies vervolgens het csv-bestand of de vCard, selecteer eventueel een groep en klik ten slotte op Importeren. Het kan voorkomen dat u na het exporteren met dubbele contactpersonen komt te zitten. Deze voegt u automatisch samen door met links op Mijn contactpersonen te klikken en daarna Dubbele contactpersonen vinden te kiezen.

In uw browser kunt u uw digitale telefoonklapper beheren.

2. Android

U synchroniseert eenvoudig uw contacten met een Android-smartphone. Ga naar het applicatieoverzicht, selecteer Instellingen en kies Accounts en Synchronisatie. In dit overzicht staat waarschijnlijk onder Accounts beheren het Google-account dat u al hebt ingesteld (voor toegang tot de Market, Gmail enzovoort). Selecteer uw Google-account en vink Contacten Synchroniseren aan. Wanneer het toestel verbonden is met internet, voegt het uw contactpersonen toe aan het adresboek. Wanneer het Google-account waarin u uw contactpersonen hebt opgeslagen niet bij Accounts beheren staat, drukt u op Account Toevoegen en kiest u onder Heeft u al een Google-account voor Aanmelden. Daarna voegt u de gegevens van uw account toe en kiest u weer Aanmelden. In het scherm dat volgt zet u een vinkje bij Contacten en drukt u op Voltooien. Uw contacten zijn gewoon offline te benaderen. Alleen om wijzigingen te verwerken die u óf in de telefoon óf in de 'cloud' doorvoert, is een (korte) verbinding nodig.

Zorg dat de optie Contacten synchroniseren aangevinkt staat in uw instellingen.

3. iPhone

Ook bezitters van een iPhone kunnen hun contactpersonen met Google synchroniseren. Dit doet u door naar Instellingen te gaan en in het linkerdeel van het venster Mail, Contacten, Agenda te kiezen. Vervolgens kiest u op Voeg account toe, drukt u op het Microsoft Exchange-plaatje (dus niet het Gmail-logo kiezen!) en voert u uw Gmail-gegevens in. Laat hierbij het veld Domein leeg en voer bij de gebruikersnaam het gedeelte voor het apenstaartje van uw Gmail-adres in en druk op Volgende. Nu verschijnen er twee extra invoerveldjes, namelijk Server en Domein. Voer bij Server m.google.com in en druk weer op Volgende. In het venster dat verschijnt, kiest u of u naast de contactpersonen ook e-mail en agenda's wilt synchroniseren en sluit u af met Bewaar. Vanaf nu ziet u bij uw contacten de contactpersonen die u bij Google hebt ingevoerd.

Hoewel het Gmail-icoontje voor de hand ligt, moet u bij een iPhone voor Microsoft Exchange kiezen om uw Google-contacten te synchroniseren.