T-Mobile: mobiel internet blijft onbeperkt

Terwijl Vodafone de voorzet van KPN volgt door databundels in te voeren voor mobiel internet, houdt T-Mobile vast aan 'onbeperkt'. KPN introduceert later dit jaar databundels.

"Dat komt voor het einde van dit jaar", vertelt KPN-woordvoerder Steve Hufton aan Webwereld. Het telecombedrijf heeft begin juni al laten weten dat flatrate mobiel internetgebruik niet langer houdbaar is. Concurrent Vodafone heeft dat afgelopen vrijdag ook gesteld. Het voert dat aan als reden om per 6 september databundels in te voeren en de fair use policy af te schaffen.

'Beperkt mobiele markt'

iPhone-aanbieder T-Mobile zegt hierin juist niet mee te gaan. "Wij hebben op dit moment géén concrete plannen voor databundels. Ons mobiel internet is onbeperkt en we hebben ook geen fair use policy", vertelt woordvoerder Henny van der Heiden. "Dat hebben we altijd al gehad en daar waren we ook de eerste mee."

Hij stelt dat databundels een belemmering zijn voor de mobiele markt. Voor het openbreken van de markt voor mobiel internet moet je de gebruiker aan het eind van de maand een te verwachten rekening geven, legt hij uit. Datalimieten met bijkomende kosten voor overschrijdingen zorgen voor ongewenste en mogelijk onaangename verrassingen, luidt de redenatie.

Netwerkinvesteringen

T-Mobile heeft door slechtere ontvangst voor smartphones en storingen in netwerksnelheid reputatieschade opgelopen. Dat leidt echter niet tot de introductie van beperkingen van het dataverkeer, wat databundels als gevolg kunnen hebben. "Wij hebben toen met de netwerkproblemen de broodnodige investeringen gedaan in onze infrastructuur."

Van der Heiden geeft aan dat T-Mobile daar in de back-end de veranderingen doorvoert en niet aan de voorkant bij abonnementen en databundels. "Wat je vaak genoeg ziet, is dat KPN iets doet en dat Vodafone dan volgt. Wij doen dat niet; er zijn op dit moment geen concrete plannen", herhaalt hij.

Wel/niet beginfase

KPN-woordvoerder Hufton zegt echter dat 'all you can eat' slechts iets is voor de beginfase van een nieuw product of dienst. "Mobiel internet heeft de afgelopen paar jaar echt een supervlucht genomen. Het is nu een volwassen dienst en dat behoeft een volwassen business model."

"Het wordt nu gebruikt door verschillende mensen met verschillende soorten gebruik." KPN stelt net als Vodafone dat een klein deel van de gebruikers verantwoordelijk is voor het gros van het netwerkverkeer. "Een lichte gebruiker betaalt dus mee voor de zware gebruiker."

Het huidige nadeel is niet alleen voor de eindgebruiker, legt Hufton uit. Telecombedrijven moeten fors en blijvend investeren in hun netwerken. Een 'buffet-model' kan dat niet dragen, stelt hij.

Betalen naar gebruik

Later dit jaar stapt KPN dus ook van de fair use policy af. Die is nu gesteld op tien keer het gemiddelde dataverbruik. "De klant gaat straks betalen naar de mate van gebruik." Noch de prijzen noch de datalimieten die KPN gaat hanteren, zijn nu bekend. Dat wordt naar verwachting onthuld vlak voor de lancering van de verschillende data-abonnementen.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten