Tabletbedenker noemt iPad verraad aan jaren 70-droom

© CIDimport

Tabletbedenker noemt iPad verraad aan jaren 70-droom

Geplaatst: 3 april 2013 - 07:21

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Jasper Bakker

De oorspronkelijke bedenker van de tabletcomputer hekelt de iPad. De Apple-tablet maakt de droom van zijn Dynabook uit de jaren zeventig niet waar.

Wetenschapper Alan Kay heeft in de jaren zeventig gewerkt in het beroemde laboratorium PARC (Palo Alto Research Centre) van kopieermachinereus Xerox. In dat onderzoekscentrum zijn veel van de hedendaagse ict-technieken én -producten al bedacht: uiteenlopend van de GUI (grafische gebruikersinterface) en de muis tot Ethernet, computers voor persoonlijk gebruik en ook de tablet.

Compleet en educatief

Laatstgenoemde heeft in 1972 al vorm gekregen in het concept van de Dynabook: een platte, draagbare en goedkope computer. Dat apparaat zoals Kay het voor zich zag, was een compleet systeem van hardware, software plus ook programmeertools, en vooral bedoeld voor kinderen. De computer moest een educatief apparaat zijn, in de visie van de wetenschapper bij PARC.

Dat doel is nog altijd niet bereikt, ook niet door de iPad, zegt hij in een interview met het bekende magazine TIME. Sommige gadgets, zoals de iPad, vertonen wel een gelijkenis met de Dynabook. Maar ze hebben de droom tot op heden niet verwezenlijkt.

Verraad

Niet alleen schieten de iPad en andere apparaten tekort, ze hebben volgens Kay zelfs de droom in bepaalde opzichten verraden. Een belangrijk onderdeel van zijn intentie was dat de Dynabook voor mediaconsumptie én voor mediacreatie moest zijn. "Is het niet glashelder dat die laatste en belangrijkste service nogal ontbreekt in hedendaagse computers voor het algemene publiek?", vraagt Kay zich hardop af in het lijvige interview.

Zijn kritiek op computermogelijkheden anno nu is feller wat Apple betreft. Dat bedrijf gaat volgens hem nog verder met de iPad en iPhone doordat het met zijn app store bepaalde restricties oplegt. Apple "staat kinderen niet eens toe om een Etoy te downloaden wat is gemaakt door een ander kind ergens in de wereld. Dit kan niet verder verwijderd zijn van de oorspronkelijke intenties van het de hele ARPA-IPTO/PARC-gemeenschap in de jaren zestig en zeventig."

Beveiliging

Apple stelt hiermee beveiliging voorop te stellen, wat zich uit in het zeer lage aantal malwaregevallen voor zijn mobiele besturingssysyteem iOS. Kay wijst die redenatie af; hij noemt het een wassen neus. Onveiligheid ligt volgens hem aan de besturingssystemen die de leveranciers aanbieden; de kwetsbaarheden daarin zijn het resultaat van slechte ontwikkelpraktijken. De tabletbedenker noemt kwetsbaarheden simpelweg "niet nodig".

Alan Kay showt een kartonnen model van zijn tabletconcept: de Dynabook.

[youtube]r36NNGzNvjo[/youtube]

Via: NHK Japan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten