Tabletoorlog: Android 3.1 vs. iPad 2

Door: Jeroen Boer | 02 augustus 2011 14:14

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Bijna een jaar lang had Apple het rijk vrijwel alleen in high-end-tabletland en nu pas is de echt serieuze concurrentie te koop in de vorm van Android 3.1-tablets. Kunnen deze tablets de concurrentie met de iPad 2 aan?

Het lijkt alsof de tablet altijd al in ons leven is geweest, maar de iPad 1 verscheen pas 23 juli 2010 op de Nederlandse markt, oftewel net iets meer dan een jaar geleden op het moment dat u dit artikel leest. Inmiddels is de iPad 2 alweer enige tijd te koop, terwijl de high-endtablets van de overige fabrikanten die zich echt kunnen meten met de iPad, nu pas in de startblokken staan. Een aantal nu beschikbare tablets worden in dit artikel bekeken en vergeleken.

Lees ook:

Dossier: tablets

De mobiele idioterie

Films kijken op Android

De pc krijgt een trap na

Uiteraard zijn er naast de iPad al een hele tijd Android-tablets te koop. Deze zijn wat ons betreft echter geen serieuze competitie voor de iPad. Dat zit hem voor een groot gedeelte in het besturingsysteem, veelal Android 2.2 of zelfs lager. Deze versies van Android zijn volgens Google bedoeld voor smartphones en daar moeten we Google gelijk in geven. Zelfs een hardwarematig indrukwekkende tablet als de Samsung Galaxy Tab 7, wordt gehinderd door het besturingsysteem en laat zich het best omschrijven als een heel grote smartphone.

Gelukkig zit Google niet stil en heeft het voor tablets Android 3.0 en inmiddels de update 3.1 uitgebracht. Dit besturingsysteem is wel voor tablets bedoeld. Wat qua hardware direct als verschil opvalt tussen de Android-tablets en smartphones, is dat de knoppen om bijvoorbeeld naar het thuisscherm te gaan, verplaatst zijn van de hardware naar de software. Dit heeft als voordeel dat de knoppen in iedere positie waarin u de tablet houdt onder in beeld staan. Ten tijde van het testen van de tablets draaiden de meeste nog op Android 3.0. Een puntje van irritatie in die versie is dat de rendering van afbeeldingen in Android 3.0 niet altijd even optimaal is. Gelukkig hebben we gezien dat dit in 3.1 is opgelost. We hopen dus dat alle tablets die nog niet zijn bijgewerkt naar 3.1 de update snel binnen krijgen. Een deel van de tablets die wij met 3.0 getest hebben, zal inmiddels op 3.1 draaien.

Overeenkomsten

Opvallend is dat de vijf geteste Android-tablets hardwarematig én softwarematig eigenlijk nauwelijks van elkaar verschillen. We zien dus (nog) geen ingrijpende eigen schillen om Android heen zoals we wel van Android-smartphones gewend zijn, al heeft ASUS wel wat tweaks gedaan. Aan de ene kant een voordeel: je weet precies waar je aan toe bent bij een Honeycomb-tablet. Aan de andere kant is er nog wel verbetering mogelijk in Android. Zo heeft Samsung in zijn nieuwe Galaxy Tab 10.1 die we nog niet getest hebben de eigen TouchWiz-schil in Android 3.1 geïntegreerd. In de geteste 10.1v-uitvoering is dat nog niet het geval. De vijf tablets draaien op precies hetzelfde platform: een NVIDIA Tegra 2 system-on-a-chip (SoC). De SoC is een combinatie­ van onder andere een processor,­ gpu, chipset en een geheugencontroller. De processor is een dualcore ARM Cortex A9-processor op 1 GHz, dezelfde­ processor die we ook in Apples iPad 2 terugvinden. Het grafische gedeelte wordt verzorgd door de NVIDIA GeForce ULP. In alle vijf de Android-tablets bedraagt het interne werkgeheugen 1 GB, twee keer zo veel als we terugvinden in de iPad 2. Natuurlijk zijn er hardwarematig wel wat verschillen. Die vertalen zich vooral in de beeldkwaliteit van het scherm (over de resolutie en het formaat van 10,1 inch zijn de fabrikanten het wel eens) en de behuizing.

1080p HD-video?

We downloaden steeds sneller en tegenwoordig kunnen alle pc's en losse mediaspelers omgaan met een breed scala aan bestandsformaten in 1080p. De kans is dan ook groot dat u een hoop films in 1080p op uw pc of NAS hebt staan, die je onderweg ook wilt kijken op uw tablet. In de specificaties van bijvoorbeeld ASUS' tablet lezen we dat 1080p-video kan worden afgespeeld. Omdat er mediaspelers zijn voor Android die het populaire mkv kunnen openen, lijkt één plus één twee te zijn. Toch is het niet zo simpel als het klinkt, want er zijn verschillende manieren­ om 1080p-video te encoderen. Helaas werkt de meest gebruikte manier bij de populaire mkv-container die een goede kwaliteit biedt, niet op de NVIDIA Tegra 2. Het hangt dus een beetje van het bestand af of een 1080p HD-film afgespeeld kan worden of niet. Het is daarom handiger om gebruik te maken van maximaal 720p-filmmateriaal. Uiteraard kun je filmbestanden wel op uw pc met een videoconverter omzetten naar een formaat waar de media­speler van uw tablet wel goed mee om kan gaan, iets waar bezitters van een iPad 2 sowieso aan moeten geloven. Overigens is een iPad 2 echt gebonden aan maximaal 720p. Voorlopig zijn tablets, of het nu de iPad 2 of een Android-tablet is, eigenlijk nog niet erg geschikt om films op hoge kwaliteit op een eenvoudige manier zonder omzetten te bekijken. Ondanks een hdmi-uitgang zijn ze absoluut nog geen vervanger van de gespecialiseerde mediaspeler.

En 3G dan?

In eerste instantie verschijnen de meeste Android 3.0-tablets in versies zonder 3G op de Nederlandse markt. Wie toch 3G wil, kan beter nog even wachten want versies met 3G volgen later. De meerprijs van de 3G-modellen bedraagt doorgaans zo'n honderd euro ten opzichte van een model zonder 3G bij dezelfde hoeveelheid opslaggeheugen. Tablets met 16 GB opslagruimte zijn over het algemeen honderd euro goedkoper dan met 32 GB.

0 Reactie(s) op: Tabletoorlog: Android 3.1 vs. iPad 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.