Taiwan vreest 'Ultrabook-patent' Apple

Door: jasper-bakker | 04 juli 2012 11:47

Nieuws

De Taiwanese overheid waarschuwt pc-makers voor het gevaar van Apple's modelrecht op de wigvorm van zijn MacBook Air. Taiwan is goed voor een groot deel van de wereldwijde pc-productie.

De eigenlijke fabricage van pc's gebeurt weliswaar steeds vaker in China, maar de eigenaren van die fabrieken zijn veelal Taiwanese ondernemingen. Die producenten maken pc's zowel onder eigen naam als in opdracht van derden, zoals Westerse pc-leveranciers waaronder HP en Dell.

Dreigen met verkoopverbod

Het Taiwanese ministerie van Economische Zaken waarschuwt pc-bedrijven in het land nu dat Apple het modelrecht (design patent) op zijn MacBook Air kan gebruiken in rechtszaken om de verkoop van Ultrabooks te blokkeren. “We raden pc-leveranciers aan om voorzichtig te zijn", zegt woordvoerder Xue Shuhua van het ministerie tegen de News Service van Webwereld-uitgever IDG.

Hij wijst erop dat Apple al diverse patentklachten heeft ingediend tegen smartphonemaker HTC, die in Taiwan zetelt. Daarbij is de iPhone-maker onder meer uit op import- en verkoopverboden voor op zijn thuismarkt de Verenigde Staten. Apple is daar deels succesvol in. De Taiwanese regering drukt pc-makers op het hart om het taps aflopende ontwerp (de wigvorm) van de MacBook Air te vermijden.

Acer: geen impact

De Taiwanese pc-maker Acer reageert dat zijn ontwerp van ultradunne laptops met Intel-processors anders is dan het gepatenteerde ontwerp van Apple's 'druppelvorm'. “Dus heeft het patent, op dit moment, geen impact op Acer", aldus de officiële verklaring. Concurrent Asus kon nog geen reactie geven, en Ultrabook-bedenker en processormaker Intel onthoudt zich van commentaar.

0 Reactie(s) op: Taiwan vreest 'Ultrabook-patent' Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.