Tip: iPhoto-bibliotheek bewaren op externe schijf

Door: Martin Gijzemijter Martin | 08 juli 2013 12:07

Apple

iPhoto is een ontzettend handig programma van Apple voor het organiseren van foto’s, alles gaat vrijwel automatisch en je hebt er geen omkijken naar. Dat is prima, tot het een keer misgaat natuurlijk. Want die foto’s worden wel allemaal op je lokale schijf opgeslagen. Veel verstandiger is het wellicht om de foto’s op te slaan op een netwerkschijf of, bijvoorbeeld een NAS, maar hoe werkt dat dan?

Niet heilig

De reden dat we aanraden om de bibliotheek van iPhoto op een externe schijf te plaatsen, is niet omdat een externe schijf of een NAS per definitie minder foutgevoelig zijn, maar wel omdat je sneller kunt handelen áls er iets aan de hand is. Wanneer er een schijf in je iMac crasht bijvoorbeeld, is het niet zo eenvoudig om die er even uit te halen, de informatie eraf te halen en een nieuwe te plaatsen.

Wanneer een schijf in je iMac crasht, is die natuurlijk niet zomaar even vervangen.

Een externe schijf is veel eenvoudiger te repareren met (bijvoorbeeld) herstelsoftware, omdat je zo’n schijf eenvoudig aan je computer kunt hangen. Gebruik je een NAS, dan is de kans groot dat deze een ingebouwde functie heeft om het risico te spreiden over meer schijven, zodat, als de ene schijf kapot gaat, de andere schijf de klap opvangt). Kortom, reden genoeg om je bibliotheek toe te vertrouwen aan een andere schijf dan de lokale schijf in je Mac.

Bibliotheek overschakelen

Om de bibliotheek voortaan op te slaan op een andere schijf, open je iPhoto en klik je op Archief in het contextmenu bovenin en vervolgens op Schakel over naar bibliotheek. In het venster dat verschijnt zie je je standaardbibliotheek, met onderin de knop Maak nieuwe aan. Klik op deze knop om een bibliotheek aan te maken en blader vervolgens naar de locatie waar je deze wilt aanmaken. Uiteraard maak je de bibliotheek nu niet aan op de harde schijf van je Mac, maar op de externe harde schijf of de NAS. Vanaf nu worden de foto’s op de door jou geselecteerde locatie opgeslagen.

Je kunt in iPhoto eenvoudig een nieuwe bibliotheek aanmaken op een andere locatie.

Foto’s overzetten

Hartstikke leuk dat je nieuwe bibliotheek nu op een andere locatie staat, maar dat geldt natuurlijk niet voor je ‘oude’ foto’s, die staan nog steeds lokaal. Gelukkig kun je die redelijk eenvoudig overzetten, al gaat daar wel wat tijd overheen. Schakel weer terug naar je oorspronkelijke bibliotheek via Archief / Schakel over naar bibliotheek. Klik nu in het contextmenu op Archief / Exporteer. Schakel nu weer over naar de bibliotheek op de externe schijf en klik op Archief / Importeer in bibliotheek. Het is heel even een beetje omslachtig, maar op die manier weet je wel zeker dat ál je foto’s veilig staan op de externe schijf of de NAS.

Je moet natuurlijk wel je foto’s even overzetten.