Tip: Zo krijg je Flash op de iPad

© PXimport

Tip: Zo krijg je Flash op de iPad

Geplaatst: 30 juli 2013 - 06:50

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Redactie Computer!Totaal

Het ontbreken van een Flash-ondersteuning is een grote ergernis van veel iPad-gebruikers. Toch is het via wat omwegen mogelijk om apps, websites en games die Flash gebruiken draaiende te krijgen op de Apple-tablet. Wij laten zien hoe!

Als je op de iPad in Flash geschreven websites wilt bekijken, Flash-games wenst te spelen of een Flash-video wilt openen, kom je op de iPad van een koude kermis thuis: het apparaat ondersteunt namelijk de technologie van Adobe niet. Maar niet getreurd: het is mogelijk om toch Flash op de iPad te toveren. Een aantal apps in de App Store kunnen daarbij helpen.

Waarom ondersteunt de iPad geen Flash?

Apple’s voormalige CEO Steve Jobs zag helemaal niets in het in zijn ogen te logge Flash voor mobiele apparaten en weigerde het daarom toe te laten op het iOS-platform. In plaats daarvan koos Jobs voor de alternatieve HTML5-standaard, die langzaam Flash op het web vervangt.

Een aantal browserapps voor de iPad maakt het mogelijk om Flash-video’s af te spelen en Flash-games te draaien. De voornaamste daarvan zijn Photon Browser, Puffin, Skyfire Browser en iSwifter Browser. De browsers draaien de achterliggende Flash-code van sites op de eigen servers en sturen vervolgens het resultaat naar jouw iPad.

Photon Browser is van de vier genoemde browsers de populairste. De app kost 4,49 euro en dient als goed alternatief voor Safari. De app biedt een Flash-modus die je kunt activeren door op het bliksem-icoontje rechtsboven te tikken.

 

© PXimport

Boven: Moshi Monsters werkt prima in de Photon Browser-app. Onder: Moshi Monsters werkt totaal niet met Safari.

 

© PXimport

Het is ons gelukt om de websites van Moshi Monsters, Disney Fantasyland en Flash Driving Game zonder problemen te bezoeken. Soms verloopt de werking een tikkeltje traag, maar je kunt met de instellingen spelen om de snelheid en resolutie van de websites die je bezoekt te optimaliseren.

Puffin is gratis te proberen en kost in de volledige versie 2,69 euro. We moeten zeggen dat Moshi Monsters (onder) en Flash Driving Game fantastisch draaien. Toch kon het niet overweg met de Flash-versie van Disney Fantasyland. De optie om de app eerst uit te proberen is een flink voordeel, omdat je aan de hand daarvan kunt bepalen of de software aan je behoeften voldoet.

In augustus 2012 besloot Adobe niet langer Flash-installaties via de Google Play Store te ondersteunen, waardoor ook op Android-apparaten een eind aan Flash is gekomen.

Skyfire (4,49 euro) werkt prima voor het bekijken van Flash-video, maar ondersteunt geen websites, games of animaties, dus het is geen volwaardig alternatief voor Flash op de pc.

Ook iSwifter is ontworpen voor Flash-games en is zeven dagen lang tien minuten lang te gebruiken. Daarna kost een volledige versie van de app 6,99 euro. Een groot nadeel is dat je met wifi verbonden moet zijn om iSwifter te gebruiken, aangezien de app niet werkt met 3G en 4G verbindingen.

 

© PXimport

Boven: Moshi Monsters in de iSwifter browser app voor de iPad.

Bron: Computerworld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten