Tip: Zo zet je een iPhone/iPad in herstelmodus

Door: Martin Gijzemijter Martin | 12 juli 2013 07:07

Apple

Eerder schreven we al een artikel waarin we je lieten zien dat het heel eenvoudig is om je iPhone/iPad terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Maar wat als er iets mis is met de software, waardoor je iOS-toestel niet meer reageert? In dat geval is er nóg een manier om het toestel te herstellen, namelijk met behulp van de herstelmodus, ook wel DFU-modus genoemd (Device Firmware Upgrade).

Firmware

Met betrekking tot het upgraden van de firmware (de basissoftware waar hardware op draait) van apparaten, is er altijd een gouden regel geweest: als er iets mis gaat tijdens het installeren van de firmware, kun je het apparaat bij het grofvuil zetten, want je hebt er niets meer aan.

Gelukkig is dat een situatie die langzaam maar zeker verandert, en Apple is daarin de trendsetter geweest: software op een iOS-toestel krijg je niet stuk. Tenzij er iets kapot is aan de hardware van je iPhone/iPad, is de software áltijd te herstellen. Dat betekent ook dat, wanneer je hebt zitten rommelen met jailbreaking en er is iets niet goed gegaan, dat je terug kunt naar de originele software van Apple. Hoewel we geen voorstander zijn van jailbreaken is het dus wel goed om te weten dat dat geen onomkeerbaar proces is.

Firmware van een iOS-apparaat is niet kapot te krijgen, een fijne wetenschap.

In DFU-modus

Om je iOS-apparaat in DFU-modus te zetten, dien je deze met de kabel aan te sluiten op een computer met iTunes, en iTunes te starten. Zorg ervoor dat het toestel is uitgeschakeld (hetgeen weinig problemen zal opleveren als de software niet meer reageert). Druk nu de Thuisknop en de Standby-knop bovenop je iOS-apparaat tegelijkertijd in en houd deze beiden tien seconden ingedrukt.

Na tien seconden (je mag er best een halve seconde naast zitten, niet stressen) laat je de Standby-knop los, maar houd je de Thuisknop nog even ingedrukt. De reden dat je het iOS-apparaat moest aansluiten op een computer in iTunes, is omdat iTunes je, wanneer dit proces is gelukt, direct zal vertellen dat er een iPhone/iPad in herstelmodus is aangetroffen, waardoor je weet dat je poging is geslaagd.

Vervolgens kun je nu via iTunes heel eenvoudig je iOS-apparaat herstellen naar werkende staat, door nieuwe firmware te installeren. Reageert het toestel helemaal niet op deze stappen, of komen er rare strepen in beeld, dan is het helaas geen softwarekwestie en is er hardwarematig iets mis.

iTunes zal een iOS-apparaat in herstelmodus direct herkennen.

iPhone/iPad uit DFU-modus halen

Normaliter haal je het iOS-apparaat uit DFU-modus door deze te herstellen via iTunes, maar dat betekent in sommige gevallen wel dat je alle content kwijt bent (zorg dat je altijd een reservekopie hebt, niet pas als het misgaat). Maar wat als je iPhone/iPad per ongeluk in DFU-modus is geraakt (kinderhandjes halen soms magische trucs uit) en je wilt helemaal niet herstellen? Dan kun je deze ook handmatig uit DFU-modus halen.

Houd de Thuisknop en de Standby-knop wederom tegelijkertijd ingedrukt. Na 12 seconden laat je de Thuisknop los, maar houd je de Standby-knop ingedrukt, totdat het Apple logo verschijnt. Je hebt je iOS-apparaat nu uit DFU-modus gehaald, zonder verder iets aan de software of inhoud veranderd te hebben.