Tips en trucs waardoor de batterij van je MacBook langer meegaat

Door: wouter-hoeffnagel | 28 maart 2013 14:42

Nieuws

Heb jij een MacBook? Dan kan je je Mac dankzij de interne batterij ook gebruiken zonder dat de machine is aangesloten op het stroomnet. Door verstandig om te gaan met de batterij in je MacBook kan je de levensduur van het onderdeel flink verlengen. In dit artikel lees je hoe je de levensduur van de batterij van je MacBook kunt verlengen.

Wat te doen met een nieuwe MacBook

Heb je een nieuwe MacBook gekocht? Dan is het verstandig een aantal stappen te doorlopen om zeker te stellen dat de batterij van je MacBook optimaal presteert. De batterij is ontworpen om 1.000 oplaadcycli, zoals Apple het volledig opladen en ontladen van een MacBook noemt, te doorstaan voordat de batterij 80 procent van zijn oorspronkelijke capaciteit over heeft. Apple stelt dat de batterij tot vijf jaar mee gaat. Deze beloftes kunnen echter alleen worden gerealiseerd als je een nieuwe Mac op de juiste manier behandeld.

Apple adviseert je het apparaat de eerste keer dat je deze aan het stroomnet hangt volledig op te laden. Het bedrijf geeft zo nu en dan software-updates vrij die batterijduur van het apparaat verbeteren. Het is dan ook verstandig direct de laatste software op de Mac te installeren via de feature Software-update. Klik hiervoor op het Apple-logo aan de linkerzijde van de menubalk en kies de optie Software-update.

Apple geeft soms software-updates vrij die de batterijduur verlengen

Standaard onderhoud

De MacBook is voorzien van een lithium-gebaseerde batterij. Dit soort batterijen zijn niet ontworpen om continu opgeladen te zijn, wat betekent dat de batterij in gebruik moet blijven. Apple adviseert gebruikers dan ook een MacBook nooit continu aan het stroomnet verbonden te laten.

Hoe je hier in de praktijk het best mee om kan gaan ligt aan de manier waarop je je MacBook doorgaans gebruikt. Gebruik jij je MacBook regelmatig onderweg of op locaties waar je geen stopcontact tot je beschikking hebt? Dan gebruik je al regelmatig energie uit de batterij en hoef je geen extra maatregelen te nemen om de batterij in goede conditie te houden.

Heb jij je MacBook eigenlijk altijd aan de stroomadapter liggen en hoeft de batterij dus nooit te werken? Dan is het verstandig de batterij één keer per maand volledig te laten ontladen. Dit doe je door het apparaat simpelweg los te koppelen van het stroomnet en net zo lang te wachten tot het apparaat waarschuwt dat de batterij nagenoeg leeg is. De batterij blijft hierdoor in ‘beweging’, wat voorkomt dat de capaciteit van de batterij onnodig snel terugloopt.

MacBook lange tijd niet gebruiken

Ben je van plan je MacBook langer dan zes maanden niet te gebruiken? Dan is het verstandig het apparaat op de juiste manier op te bergen om zeker te stellen dat je batterij de opslagperiode goed doorstaat. Apple raadt je aan een MacBook voor 50 procent opgeladen op te bergen. Let op! Berg een MacBook nooit voor langere tijd op met een volledige lege batterij. De batterij kan hierdoor in een 'diepe ontlaadstand' terecht komen, waardoor de batterij geen energie meer kan vasthouden. De batterij kan in dit geval dus niet meer worden opgeladen, waardoor de MacBook alleen nog gebruikt kan worden als deze met het stroomnet is verbonden.

De optimale temperatuur om een MacBook op te slaan ligt tussen den 10 en 35 graden Celsius

Ook de temperatuur van de ruimte waar je de MacBook opbergt is van invloed op de batterij. Apple adviseert de MacBook in een temperatuur tussen 10 en 35 graden Celsius op te bergen. Een hogere of lagere temperatuur kan de levensduur van de batterij verkorten.

Instellingen die de batterijduur van je MacBook verlengen

Naast de levensduur van de batterij kan je ook de batterijduur verlengen. De batterijduur is de tijd dat je MacBook met een opgeladen batterij kan werken voordat de energie op is. Een aantal softwarematige instellingen hebben grote invloed op de batterijduur van je MacBook.

Energie

Zowel de beeldscherm, harde schijven als andere componenten van je MacBook verbruiken energie. Door onderdelen uit te schakelen die op dat moment niet noodzakelijk zijn kan de batterijduur van je MacBook flink worden verlengt. De energie-instellingen zijn beschikbaar via het menu Energiestand in de Systeemvoorkeuren.

De energie-instellingen van je MacBook zijn beschikbaar via het menu 'Energiestand' in de 'Systeemvoorkeuren'

Open het tabblad Batterij om het gedrag van de MacBook te veranderen op het moment dat de machine niet is verbonden met het stroomnet. Het menu biedt de mogelijkheid aan te geven na hoeveel minuten het beeldscherm in sluimerstand gaat en wanneer de volledige MacBook is slaapstand wordt gezet. Zodra de harde schijf van je machine in sluimerstand wordt gezet kan het apparaat geen activiteiten meer uitvoeren. Je kunt dit voorkomen door de optie Plaats harde schijven in sluimerstand indien mogelijk uit te schakelen. Dit kost uiteraard energie en verkort dus de batterijduur van je MacBook.

Contrast van het beeldscherm

De hoeveelheid energie die door het beeldscherm van je MacBook wordt verbruikt is afhankelijk van de helderheid van het scherm. De helderheid kan met behulp van de F1-knop en F2-knop worden aangepast. Bevind je je in een donkere ruimte? Dan is de kans groot dat de helderheid van het scherm niet zo hoog hoeft te zijn als buiten. Verminder daarom in dit geval de helderheid van het scherm door op de F1-knop te drukken om de batterijduur van je MacBook te verlengen.

AirPort en Bluetooth

Je MacBook maakt via AirPort verbinding met draadloze netwerken. Deze feature verbruikt energie, ook op het moment dat je niet met een draadloos netwerk bent verbonden. Heb je daarom geen verbinding met een draadloos netwerk nodig? Schakel dan AirPort uit om energie te besparen. AirPort kan worden uitgeschakeld door op het AirPort-logo in de menubalk te klikken. Kies hier de optie Schakel Wi-Fi uit.

Schakel AirPort uit om energie te besparen

Dit geldt ook voor de Bluetooth-module in je MacBook. Is je MacBook dus niet via Bluetooth met andere apparaten verbonden? Schakel dan de Bluetooth-module uit om energie te besparen. Klik hiervoor op het Bluetooth-logo in de menubalk en kies de optie Schakel Bluetooth uit.

Schakel de Bluetooth-module uit om de batterijduur te verlengen

2 Reactie(s) op: Tips en trucs waardoor de batterij van je MacBook langer meegaat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 oktober 2015 10:38 Anoniem
  wat een spelfouten in de voltooid deelwoorden….Behandeld…Verlengt…poehpoeh…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 april 2016 13:20 Anoniem
  geldt dit ook voor de nieuwe generatie uit 2015?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.