9 tips om je Mac volledig te beveiligen

Door: redactie-computertotaal | 01 juni 2016 11:05

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Op een pc ben je gewend om een virusscanner te installeren. Het besturingssysteem van je Mac is standaard goed beveiligd tegen malware en er zijn minder virussen voor. Sinds een paar jaar wisselen verschillende Mac-malware elkaar echter af. Hoe veilig ben je nog op een Mac?

Tip 01: Beveiligingsupdates

Het besturingssysteem dat op je Mac staat, OS X, is standaard al goed beveiligd tegen virussen en indringers. Maar hackers vinden steeds nieuwe manieren om je computer binnen te dringen. Daarom is het essentieel om je software bij te houden. Lees ook: Is de iPhone immuun voor virussen?

De eerste stap is het up-to-date houden van OS X. Elke compleet nieuwe versie van OS X heeft zijn eigen naam, de meest recente versie heet El Capitan en wordt ook wel aangeduid met OS X 10.11. Heb je een oudere Mac, dan kan het zijn dat je deze versie niet meer kunt draaien. El Capitan download je vanuit de App Store. Om je OS X-versie up-to-date te houden, moet je altijd zorgen voor de laatste beveiligingsupdates van je besturingssysteem. Deze updates worden aangeduid met een tweede cijfer, bijvoorbeeld OS X 10.11.3.

Of je de laatste versie draait, kun je zien door linksboven op het Apple-logo te klikken en te kiezen voor Over deze Mac. Achter Versie zie je welke versie je hebt geïnstalleerd. Klik op Software-update, de App Store wordt geopend en je kunt zien of er OS X-updates beschikbaar zijn. Bij een beveiligingsupdate worden nooit instellingen en documenten van je schijf gewist, dit kan wel gebeuren als je van bijvoorbeeld OS X 10.8 naar OS X 10.9 gaat. In het laatste geval wordt het hele besturingssysteem geüpdatet en kun je ervoor kiezen je hele harde schijf te wissen. Zorg dat je bij zo'n grote update dus goed oplet en een back-up van je gegevens hebt. Om je Mac goed beveiligd te houden, zorg je dat je bij Systeemvoorkeuren / App Store de optie Zoek automatisch naar updates geselecteerd is. Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen om de vakjes eronder ook aan te vinken. Selecteer je de laatste van de drie sub-opties, dan worden beveiligingsupdates automatisch gedownload en geïnstalleerd.

Tip 01 Zorg in ieder geval dat er automatisch naar updates wordt gezocht zodat je nooit een beveiligingsupdate mist.

Tip 02: Virusscanner

Als je zorgt dat je besturingssysteem altijd up-to-date is middels de beveiligingsupdates, ben je op dit moment goed beveiligd tegen virussen. Maar of dit in de nabije toekomst ook zo blijft, is natuurlijk maar de vraag. Er is een aantal virusscanners voor de Mac verkrijgbaar en gelukkig hoef je hiervoor niet je portemonnee te trekken. Een goede gratis optie is Sophos Anti-Virus for Mac.

Je downloadt het programma door in de blauwe balk helemaal onder aan deze pagina voor Free Tools te kiezen. Klik op Download onder Sophos Antivirus for Mac Home Edition. Klik op Get Started en kies voor Version 9 als je OS X 10.6 tot en met OS X 10.9 draait. OS X 10.5 en eerder wordt niet meer ondersteund. Pak het gedownloade bestand uit, klik op Sophos Anti-Virus Home Edition en doorloop de installatie-instructies. Na installatie kun je je harde schijf scannen op malware, virussen en trojans door naast Scan Local Drives voor Scan Now te kiezen.

Wil je een andere schijf scannen, klik dan op Custom Scans en vervolgens op het plusje. Geef aan welke locaties gescand moeten worden door op het plusje onder Scan Items te klikken. Alle bedreigingen kun je inzien door op Quarantine Manager te klikken. Selecteer een bestand en klik op Clean Up Threat om het bestand volledig van je schijf te verwijderen.

Tip 02 Een virusscanner is niet noodzakelijk, maar wel aan te raden.

Virusscanners

Naast Sophos zijn er een paar andere goede gratis opties. Avira bijvoorbeeld of avast! Free Antivirus for Mac. Een andere optie is ClamXav, al is dit programma iets minder gebruiksvriendelijk.

Tip 03: Firewall

Om hack-aanvallen van buitenaf te vermijden, is het noodzakelijk dat je je Mac beveiligt met een firewall. De ingebouwde firewall van OS X is goed genoeg en vind je bij Systeemvoorkeuren / Beveiliging en privacy / Firewall. Als de optie is uitgeschakeld, is het hoog tijd dit te veranderen. Klik op het slotje onderin en log in met je administrator-wachtwoord. Kies voor Schakel firewall in. Wil je je firewall configureren, klik dan op Firewallopties.

Maximale veiligheid creëer je door een vinkje voor Blokkeer alle inkomende verbindingen te zetten, maar dit kan betekenen dat functies als printer- en bestandsdeling niet meer goed werken. Je kunt per programma bepalen of het met de buitenwereld mag verbinden, klik daarvoor op het plusje en selecteer een programma. Klik op Sta inkomende verbindingen toe en selecteer eventueel Blokkeer inkomende verbindingen. Sluit af door op OK te klikken. Als je de optie Activeer Stealth-modus activeert, is je Mac zelfs niet door andere computers op hetzelfde netwerk te ontdekken.

Tip 03 De firewall is te configureren met het menu Firewallopties.

Tip 04: Netwerkdeling

Een firewall helpt natuurlijk tegen indringers, maar het is ook handig om eens te kijken welke netwerkverbindingen je open hebt staan. Alle instellingen hiervoor vind je bij Systeemvoorkeuren / Delen. Bovenin geef je aan hoe je Mac zichzelf herkenbaar maakt op een netwerk, standaard is dit je gebruikersnaam met de modelnaam van je Mac. Eronder zie je allerlei selectievakjes die je kunt in- of uitschakelen. Heb je een printer aan je Mac hangen en wil je dat deze ook door andere computers op hetzelfde netwerk kan worden gebruikt, zet dan bijvoorbeeld een vinkje voor Printerdeling.

Onder Printers moet je ook nog even de juiste printer selecteren en onder Gebruikers geef je aan wie er gebruik mogen maken van de printer. Met het plusje creëer je een nieuwe gebruikersgroep met andere rechten. Bestanden delen via het netwerk is handig, maar zorg er wel voor dat je de juiste instellingen hebt ingesteld. Bij Bestandsdeling vind je onder Gedeelde mappen een overzicht van mappen op je harde schijf die worden gedeeld met het netwerk. Denk erom dat alle bestanden in deze mappen zijn in te zien door andere gebruikers, wanneer dit onder Gebruikers zo is ingesteld. Je publieke map vind je in de Finder door op Ga / Thuismap / Publiek te klikken.

Tip 04 Pas op als je bestandsdeling aan hebt staan, alles in je publieke map is nu in te zien door anderen.

Tip 05: Gatekeeper

Een vrij nieuwe functie in OS X is Gatekeeper: een extra bescherming tegen het installeren van onbekende software. De meeste programma's voor de Mac vind je in de App Store en deze programma's zijn door Apple één voor één gescreend op malware en virussen. Alles uit de App Store kun je dus zonder problemen installeren. Sommige programma's zijn echter niet in de App Store te vinden en moet je handmatig, bijvoorbeeld door middel van een dmg-bestand, installeren.

Hoe OS X met dit soort bestanden omgaat, bepaal je met Gatekeeper. Ga naar Systeemvoorkeuren / Beveiliging en privacy / Algemeen en kijk onder Sta programma's toe die zijn gedownload bij. De veiligste optie is uiteraard App Store, maar als je de optie App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is selecteert, kan er ook niet heel veel misgaan. De laatste optie, Elke willekeurige bron, is geen heel goed idee. Mocht je voor een van de eerste twee opties gekozen hebben en wil je toch een keer iets installeren wat niet door Apple is goedgekeurd, dan krijg je een melding dat het bestand niet geïnstalleerd kan worden. Om dit handmatig te verwerpen, open je het bestand met de rechtermuisknop en kies je Open. In het volgende scherm moet je vervolgens nog een keer op Open klikken om je actie te bevestigen.

Tip 05 Als je Gatekeeper hebt ingesteld, kun je een waarschuwing tegenkomen als je een installatiebestand wilt openen.

6 Reactie(s) op: 9 tips om je Mac volledig te beveiligen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 oktober 2014 09:03 Anoniem
  Jammer dat er geen aandacht wordt gegeven aan Filevault, dit is een feature om je bestanden op je Mac te beveiligingen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2014 14:01 CtTotRB
  Ook jammer dat er geen aandacht is gegeven aan VirusBarrier, NetBarrier, Personal Backup etc. van Intego. Over deze suite en de service van Intego ben ik zeer tevreden. Heb een driejaar abonnement voor nog geen € 70,00. Er worden zeer regelmatig gratis updates verzonden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 oktober 2015 08:48 Anoniem
  Bedankt voor deze tips! ga ze meeteen uitvoeren
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 oktober 2015 09:14 Anoniem
  Goede tips. Wel heel vreemd dat de firewall standaard uit staat, is niet erg handig er werd van buiten al aan geknutseld dus was net op tijd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 november 2015 11:23 Anoniem
  Hoewel de meeste instellingen op 'veilig' stonden heb ik de beveiliging dankzij deze tips verder kunnen verbeteren. Super. Dank.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 maart 2016 15:18 Anoniem
  Bedankt voor de tips!
  Ga ook Sophos downloaden.
  Heb inmiddels zeeer matige ervaringen met Panda.
  Al helemaal als je met ze gaat mailen?communiceren!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.