Transcend JetDrive Lite 330 - Geheugenmaatje voor je MacBook Pro

Door: Jeroen de Jager | 31 oktober 2014 13:50

Review

Extra opslagcapaciteit is altijd prettig, zeker bij MacBooks waar je geen grotere SSD in kunt zetten. Een sd-kaart, usb-stick of externe harde schijf is dan een mogelijkheid, maar die steken uit of geven gedoe met kabels en meenemen. Transcend heeft daarvoor een oplossing met de JetDrive Lite-serie.

Transcend JetDrive Lite 330

Prijs:

€ 49,-

Capaciteit:

64GB

Type flashgeheugen:

MLC

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Past goed
 • Redelijk snel
 • Goedkope uitbreiding
 • Minpunten
 • Niet op andere laptops
 • SSD blijft sneller

Het bijzondere aan de JetDrive Lite is dat hij wat korter is dan een gewone sd-kaart waardoor hij niet uitsteekt. Daardoor kun je hem altijd in je MacBook laten zitten, waar je ook naartoe gaat. Ideaal voor (Time Machine) backups of andere bestanden die je liever niet op je interne schijf hebt staan. Bijvoorbeeld bestanden die je maar af en toe gebruikt maar die je liever niet in de cloud hebt staan. Lees ook: Zo maak je back-ups van je Mac met Time Machine.

Wij zijn aan de slag gegaan met de JetDrive Lite 330 met een capaciteit van 64GB. Deze past in de MacBook Pro Retina 13-inch. Voor andere MacBooks zijn andere JetDrive Lite-modellen, een overzicht vind je hier.

De JetDrive Lite is een ingekorte sd-kaart om in specifieke MacBooks te passen zonder dat er een stuk uitsteekt.

Heb je de JetDrive Lite in je MacBook gestopt, dan blijft er een klein zwart randje over. Daardoor kun je hem ook weer uit je MacBook halen. Op zich zou Transcend dat zwarte randje een verfje kunnen geven in dezelfde kleur als het aluminium van je MacBook, maar dat zou in de praktijk gaan afbladderen en er ook niet heel mooi uitzien. Nadeel van dat randje is wel dat de JetDrive Lite daardoor niet meer in de meeste andere sd-kaartslots gebruikt kan worden. Het MacBook sd-kaartslot is net wat minder diep dan de meeste andere, waardoor de JetDrive Lite niet diep genoeg komt.

Alleen het zwarte randje steekt uit. Hieraan 'pulk' je de JetDrive Lite weer uit je MacBook.

Nette prestaties

Volgens de verpakking kan de JetDrive Lite 330 tot 95MB/s lezen en tot 60MB/s schrijven. We hebben dat op een MacBook Pro Retina (13-inch, eind 2013 met 16GB geheugen en 512GB SSD) getest met Blackmagic Disk Speed Test. De scores zijn heel netjes en komen dicht in de buurt bij wat Transcend belooft. Vanwege het eerder genoemde opstaande randje hebben we de JetDrive Lite 330 niet op een andere laptop kunnen testen.

Gezien de resultaten kun je de JetDrive Lite het beste gebruiken voor extra data-opslag. Zet er liever geen programma's op. Daarvoor is hij namelijk net wat te traag en kun je beter je interne harde schijf of SSD gebruiken.

De Transcend JetDrive Lite 330 komt aardig in de buurt van de opgegeven snelheden.

Conclusie

De Transcend JetDrive Lite 330 doet wat hij moet doen: je MacBook voor een bescheiden prijs uitbreiden met extra opslagcapaciteit zonder dat je er omkijken naar hebt. Let wel op dat je een goede back-up hebt van de bestanden die je erop zet. Je kunt hem niet zomaar in een andere laptop stoppen mocht hij in je MacBook kuren geven.

1 Reactie(s) op: Transcend JetDrive Lite 330 - Geheugenmaatje voor je MacBook Pro

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 mei 2015 10:57 Anoniem
  Na het lezen van dit bericht de kaart gekocht maar dan wel een die twee keer zo groot is, maar ik kan time machine er niet op draaien en krijg de melding dat er niet genoeg ruimte beschikbaar is.
  Duur grapje want de kaart koste 99 euro.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.