Twitter waarschuwt voor adresboek-upload

Door: martin-bruining | 22 februari 2012 11:56

Nieuws

Twitter heeft zijn applicaties voor iPhone en Android geüpdatet. De applicatie waarschuwt gebruikers voortaan dat hun adresboek wordt geüpload als ze de optie 'vind mijn vrienden' willen gebruiken.

In een update van de Twitter-app, voor zowel de iPhone- als de Android-versie, is nu een waarschuwing toegevoegd. Gebruikers die de optie 'find your friends' aanklikken krijgen een popup te zien met een waarschuwing. “We zullen je contacten veilig uploaden om je te helpen je vrienden te vinden en suggesties te doen over wie je moet volgen op Twitter", luidt de waarschuwing.

Twitter kwam vorige week in opspraak omdat het de adresboeken van gebruikers 18 maanden bewaart. Gebruikers kunnen hun adresboek laten scannen op vrienden die al lid zijn van het sociale netwerk. Om die vrienden te kunnen vinden stuurt de mobiele applicatie het adresboek naar de servers van Twitter voor analyse.

Controverse over geheime uploads

De app van Twitter is niet de enige die gegevens uploadt naar zijn eigen server. Sociaal netwerk Path en locatiedienst Foursqare werden eerder al betrapt. Beide diensten stuurden stiekem het adresboek van gebruikers door om links te kunnen leggen. Het verschil met de Twitter-app is dat er daarin bewust voor de vrienden-zoekoptie gekozen moet worden.

Twitter gaf in een verklaring aan dat de optie op te onduidelijk was, omdat de optie 'scan je adresboek' heet en niet 'upload je adresboek'. Het sociale netwerk zei dat snel te willen repareren om duidelijkheid te scheppen. Twitter zegt de adresboekgegevens 18 maanden te bewaren om op basis daarvan volg-suggesties te kunnen doen. Op de website van Twitter is het wel mogelijk geïmporteerde adresboekgegevens te verwijderen.

Gebruikers van de laatste versie van de Twitter-app krijgen een waarschuwing te zien als ze de optie 'zoek je vrienden' willen gebruiken.

0 Reactie(s) op: Twitter waarschuwt voor adresboek-upload

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.