Ultrabook legt tablet vuur aan de schenen

© CIDimport

Ultrabook legt tablet vuur aan de schenen

Geplaatst: 22 september 2011 - 04:35

Aangepast: 13 december 2022 - 13:03

Redactie Computer!Totaal

De volgende generatie laptops is niet alleen beduidend dunner en lichter dan de huidige modellen, maar vormt een goed alternatief voor een tablet. Is de tijd rijp voor de zogenaamde 'Ultrabook'?

De Ultrabook, een nieuwe standaard voor laptops die ontwikkeld is door Intel, is de laatste grote ontwikkeling op gebied van laptopdesign. Deze extreem dunne en lichte laptops moeten het gemak van een tablet combineren met de kracht van een traditionele notebook. Als Intel en de Ultrabook-leveranciers de technologie en het design weten te perfectioneren, dan zouden deze computers voor Windows-gebruikers waardige alternatieven kunnen zijn voor Apple's MacBook Air. Naast de veel dunnere en lichtere laptops, zien we dit najaar ook de eerste hybride apparaten met afneembare/wegklappende multitouch schermen op de markt verschijnen.

Wat zijn Ultrabooks?

Ultrabooks zijn laptops die gebaseerd zijn op het referentieontwerp wat Intel in mei liet zien op de Computex-beurs in Taiwan. Intel maakt zelf alleen de chips, niet de gehele laptops. Toch heeft het bedrijf 5 Ultrabook-specificaties ontwikkeld die laptopfabrikanten kunnen gebruiken om eigen 'dunne, lichte, knappe' portables te gaan maken.

Intel definieert een Ultrabook als een laptop met een Intel Core processor die dunner is dan 2,1 cm en minimaal 7 uur op een batterij meegaat. Het scherm heeft een formaat van 11 tot 13 inch, terwijl het gewicht onder de 1,5kg moet blijven. Dankzij een SSD moet het apparaat onmiddellijk uit de slaapstand gewekt kunnen worden. Idealiter - dit moet het voornaamste verkoopargument worden - ligt de verkoopprijs van een dergelijke laptop onder de 1000 dollar.

Ultrabooks lijken op de MacBook Air, maar ook weer niet...

In principe is het idee van de Ultrabook niet nieuw. Ook de al in 2008 uitgebrachte MacBook Air van Apple voldoet aan de criteria. En kijk je naar nog eerdere ultralichte designs, dan dien je ook de Sony VAIO x505 uit 2003 in je beschouwing mee te nemen.

Sommige mensen zullen zeggen dat de MacBook Air een Ultrabook is, maar 'Ultrabook' is officieel een marketingterm die Intel dit jaar heeft weten vast te leggen - de term beschrijft de comeback van de laptop pc in een tijd dat de tablet en de smartphone de meeste aandacht krijgen.

Tot dusver moest je een MacBook Air kopen als je een ultradunne en vederlichte laptop wilde hebben. Andere laptopfabrikanten liepen vooralsnog achter qua innovatie, marketing en prijsplan ten opzichte van de MacBook Air.

Ultrabooks lijken de eerste waardige MacBook Air-rivalen, machines die op ieder niveau zich met de Apple laptops kunnen meten: ontwerp, specificaties en prijs. En Intel is niet van plan het hierbij te gaan laten.

De eerste Ultrabooks

De eerste echte Ultrabooks van Asus, Acer, Lenovo en Toshiba komen dit najaar op de markt. (Je zou ook de Samsung 9-serie als Ultrabook kunnen zien, maar deze verscheen nog voor Intel het Ultrabook-concept onthulde.)

Asus UX31: De eerste echte officiële Ultrabook met een gewicht van 1,29kg, een 13,3" scherm, een Intel Core i5 of i7-processor en een dikte van maximaal 1,8 centimeter. Deze laptop komt volgens ASUS Nederland begin december in de winkel te liggen voor een prijs tussen de 900 en 1200 euro, afhankelijk van de gekozen processor en het type SSD. In andere landen verschijnt naast dit type ook de UX21 op de markt met een kleiner scherm van 11,6", een gewicht van 1,1kg en een dikte van 1,7 centimeter. De specificaties van dit kleinere broertje zijn verder hetzelfde als van de UX31.

Toshiba Portégé Z830: Deze laptop wordt aangeprijsd als "'s werelds lichtste 13 inch laptop". Die titel heeft het door een gewicht van slechts 1,02kg niet voor niets. Naast de lichtste laptop, is het van dit rijtje met een maximale dikte van 1,5cm ook de dunste. De machine heeft alles wat je van een zakelijke laptop mag verwachten, inclusief TPM-module, vingerafdrukscanner en een VGA-aansluiting, wat handig is voor het aansluiten van een beamer. De laptop is in Nederland vanaf de eerste week van november beschikbaar. Prijzen zijn nog niet bekend gemaakt.

Acer Aspire S3: De Acer S3 is van dit rijtje de goedkoopste laptop met een prijs die begint bij 799 euro. Hiervoor krijg je een 13,3" Ultrabook (Core i5 en 20GB SSD) met een gewicht van 1,24kg en een maximale dikte van 1,7 centimeter. De behuizing oogt minder degelijk dan die van concurrenten, maar daar is de prijs ook naar. De S3 is vanaf november in Nederland beschikbaar.

Lenovo IdeaPad U300s: De 13,3" Ultrabook van Lenovo moet in november uit gaan komen voor een nog onbekende prijs. Daarvoor krijg je een machine met een Core i5-processor, 128GB SSD en één USB 3.0-poort. In tegenstelling tot andere modellen ontbreekt een vga- en netwerkpoort, maar de laptop heeft wel een nette aluminium unibody behuizing. De laptop is op het dikste punt 1,6 cm en heeft een gewicht van 1,23kg.

De toekomst van de Ultrabook: strijd met de tablet

Intel heeft aangekondigd dat het potentieel van de Ultrabook de prestaties van de huidige generatie ultraportable laptops ruimschoots moet kunnen overtreffen. Nadat we dit najaar de eerste generatie Ultrabook-modellen zullen zien, verschijnt volgend jaar een nieuwe golf Ultrabooks op basis van Intel's Ivy Bridge-chips. Dit zullen systemen worden met touchscreens, waardoor het in feite tablets met een toetsenbord worden.

Zou je een Ultrabook moeten kopen?

Genoemde Ultrabooks zijn mooie apparaten en geschikt voor zowel zakelijk als persoonlijk gebruik. Een groot voordeel voor zakelijke gebruikers is het lichte gewicht gecombineerd met de lange accuduur, waardoor het een prettige reisgenoot vormt. De machines zijn daarnaast krachtig en bieden in vrijwel alle gevallen alle aansluitingen en functionaliteit die je nodig hebt. Als je op dit moment een laptop zoekt, behoort een Ultrabook zeker tot de beste opties.

Toch valt ons het aanbod van beschikbare Ultrabooks nog wat tegen. Veel laptopmakers nemen vooralsnog een afwachtende houding aan en zijn benieuwd hoe deze eerste generatie het er vanaf brengt.

Als je geduld hebt, kun je besluiten de kat uit de boom te kijken. De kans is groot dat de prijs van de laptops gaat dalen en daardoor nog aantrekkelijker wordt. Wie een jaar wil wachten, kan volgend jaar een Ultrabook scoren met Windows 8 en een touchscreen. Heb je zelfs tot 2013 de tijd, dan is het wellicht interessant om te weten dat dan volgens het plan van Intel Ultrabooks beschikbaar komen met een accuduur van 24 uur.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten