Bestanden zippen en unzippen op je iPhone en iPad

Door: Ronald Smit | 16 mei 2018 08:37

How To

De kans is levensgroot dat je vroeg of laat een keer tegen een zip-bestand (of ander archiefformaat) aanloopt op je iPad of iPhone. Al was het maar omdat iemand je een bijlage in dat bestandsformaat heeft gemaild. Een tool voor unzippen en eventueel zippen komt dan ook goed van pas.

Een .zip-bestand bevat een of meer gecomprimeerde bestanden. Ideaal om zaken in dat bestandsformaat te mailen dus. Het zorgt niet alleen voor kleinere bestanden, maar houdt ook bij elkaar behorende bestanden netjes bij elkaar. Punt is alleen dat als je een .zip (of een meer exotisch archiefformaat) op je iOS-apparaat binnenhaalt, je er vervolgens - behalve een voorvertoning - niet heel veel mee kunt. Een unzipper-app is dan ook onmisbaar. Kijk bijvoorbeeld eens naar het gratis iZip, dat niet alleen met .zip overweg kan, maar ook met RAR, 7Z, ZIPX, TAR, GZIP, BZIP, TGZ en BZ. Daarnaast is het ook een viewer voor allerlei populaire bestandsformaten, waaronder JPG, PDF, DOC en meer.

De werking van het geheel is simpel. Tik op een .zip-bestand in (bijvoorbeeld) een mailbijlage. Tik daarna op de deelknop en selecteer iZip als app om de bijlage mee te openen. In iZip krijg je vervolgens de vraag voorgeschoteld of je het bestand wilt unzippen. Na dit bevestigd te hebben kun je de geunzipte bestanden bekijken via de ingebouwde viewer of een andere app. Om dat laatste voor elkaar te krijgen tik je op het knopje helemaal bovenaan naast het paneel met de bestandsnaam. Selecteer het bestand en tik op Done. Tik dan op Open In en kies een app.

De gratis app Docs van Readdle is een uitgebreide bestandsbeheerder- en viewer met zip-mogelijkheden

Ook zippen

Wil je meer en ook zelf bestanden zippen, dan is er de betaalde Pro-versie van iZip a €6,99. Hiermee is alles mogelijk wat de gratis versie van de app ook kan, maar nu is zelf zippen dus ook een optie. Of je dat nodig hebt is erg afhankelijk van je wensen. Sommige apps beschikken al over een ingebouwde zipper. Denk aan bijvoorbeeld iets als PDF Expert dat een uitgebreide bestandsbeheerder met unzip- én zip-mogelijkheden bevat.

Van dezelfde maker is trouwens ook het gratis Documents. Dit is een uitgebreide bestandsbeheerder en viewer in één. En hier kan je - zonder verdere bijbetalingen - ook zowel meer zippen als unzippen. Wat ons betreft is Documents dan ook de meest veelzijdige gratis app die er beschikbaar is. Een absolute aanrader. iZip in de gratis uitvoering is ook een prima tool, maar om zelf te kunnen zippen moet eigenlijk een net iets te fors bedrag neergeteld worden.

0 Reactie(s) op: Bestanden zippen en unzippen op je iPhone en iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.