Van Dale: Het traditionele woordenboek klaar voor de toekomst

© PXimport

Van Dale: Het traditionele woordenboek klaar voor de toekomst

Geplaatst: 14 augustus 2013 - 11:47

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Robin Smit

De komst van het internet heeft er bij mij voor gezorgd dat ik nog zelden gebruik maak van een fysiek woordenboek. Dat ik hiermee niet de enige ben bewijzen de apps van woordenboekenmaker Van Dale. Hiermee zou je nu altijd en overal een woordenboek bij de hand moeten hebben.

In de App Store zijn verschillende edities van de woordenboeken van Van Dale beschikbaar. In de werking zijn al deze woordenboeken nagenoeg gelijk. Het verschil zit hem hierbij in het aanbod van het aantal trefwoorden. Voor deze review ging ik aan de slag met de Dikke Van Dale, Van Dale Hedendaags Nederlands woordenboek en Van Dale Engels Groot woordenboek.

Alle apps openen op een startscherm waarbij je een lijst ziet met alle woorden die in het woordenboek te vinden zijn. Daarboven is een zoekveld aanwezig waarmee het mogelijk is om snel een woord op te kunnen zoeken. Wat ik hierbij erg handig vind, is dat het mogelijk is om woorden gedeeltelijk in te typen en waar nodig jokers in te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld in een keer een woord vinden zonder te weten of het met een ‘c’ of een ‘k’ begint. Uiteraard is dit voor mensen die veel gebruik maken van Google niet meer dan normaal, maar wanneer je de vergelijking maakt met het traditionele woordenboek is dit een grote vooruitgang.

Dit geldt overigens ook voor de snelheid waarmee het mogelijk is om woorden op te zoeken. Zo heb je met de app binnen enkele seconden de uitleg van een woord voor je, vergezeld met de uitspraak, synoniemen en andere handige informatie. Hiermee is de inhoud van de woordenboeken in feite hetzelfde als de traditionele exemplaren.

Voor het Engels Groot Woordenboek geldt uiteraard dat er in plaats van definities, vertalingen zijn opgenomen in het woordenboek. Vertalen kan zowel vanuit het Nederlands als vanuit het Engels, wederom een groot voordeel ten opzichte van de traditionele woordenboeken.

 

© PXimport

Hiermee lijkt het misschien alsof er niets aan te merken valt op de woordenboeken van Van Dale. Dit is echter niet helemaal waar. Zo variëren de prijzen van de woordenboeken die ik heb getest van een kleine 50 euro tot zo’n 80 euro. Ik vind dit een flinke prijs voor een dienst die stevige concurrentie heeft van veel online alternatieven. Uiteraard mag duidelijk zijn dat deze alternatieven lang niet altijd dezelfde kwaliteit hebben, maar de vraag die ik mezelf stel is, of mensen in een tijd waarin veel online diensten gratis zijn, bereid zijn om zo veel geld neer te tellen voor de apps van Van Dale.

Kortom

De digitale woordenboeken van Van Dale kennen veel voordelen ten opzichte van de traditionele woordenboeken. Zo is het mogelijk om vele malen sneller woorden op te vragen en flexibel te zoeken. Het is echter de vraag of de hoge prijzen van de woordenboeken veel gebruikers zullen aanspreken in een tijd waarin online veel gratis alternatieven zijn te vinden.

Beoordeling 7/10

Prijs: € 49,99 - € 79,99

Beschikbaar voor: iPhone & iPad

Getest op: iPhone

Download de Dikke Van Dale, het Van Dale Hedendaags Nederlands woordenboek of het Van Dale Engels Groot woordenboek in de App Store

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten