Van high-end miskleun tot budgettopper

© CIDimport

Van high-end miskleun tot budgettopper

Geplaatst: 11 juli 2012 - 04:55

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Een jaar geleden lanceerde RIM de BlackBerry PlayBook tablet in Nederland. Het destijds 500 euro kostende apparaat kon toen geen potten breken, maar dat is nu wel anders.

De BlackBerry PlayBook is de eerste – en vooralsnog ook enige – tablet van RIM en is bij de meeste winkels vanaf circa 180 euro te verkrijgen. Voor die prijs krijg je een 7 inch tablet met 16GB geheugen, een 1GHz processor, 1024 bij 600 pixels resolutie, twee camera's met 3 en 5 megapixels, Micro HDMI, GPS, Wi-Fi a/b/g/n en Bluetooth 2.1. Het grote verschil met andere tablets is het besturingssysteem: de RIM-tablet draait exclusief op het eigen PlayBook OS 2.0.

Een jaar geleden werd de PlayBook in de markt gezet als high-end tablet; een apparaat dat zich zou kunnen met de iPad van Apple. Helaas voor RIM kwam die bewering ze duur te staan, want in recensies kreeg de PlayBook er flink van langs. Ook wij testten de tablet en vonden 'm onhandig, op punten traag en vooral veel minder bruikbaar dan een iPad of Samsung Galaxy Tab vanwege het gebrek aan apps. Daarbij was je genoodzaakt een BlackBerry te koppelen, wilde je toegang hebben tot e-mail.

Waar het mis ging

Vanuit RIM geredeneerd viel het misschien te begrijpen dat ze wat exclusiviteit wilden creëren door BlackBerry-bezitters een dergelijk 'voordeel' te bieden, maar diezelfde doelgroep bleef weg. Vanwege de hoge prijs, zakelijke gebruikers die geen toegevoegde waarde van het apparaat zagen, het gebrek aan apps, gebrekkige functionaliteit en de veelal negatieve recensies kon het apparaat weinig uitrichten. De PlayBook leek een vroege dood gestorven.

Maar toen gebeurden er twee dingen. Allereerst werd de prijs naar beneden geschroefd, naar een peil net onder de tweehonderd euro voor de 16GB-editie. Daarnaast kwam PlayBook OS 2.0 beschikbaar voor de tablet; het besturingssysteem dat het apparaat eigenlijk had moeten hebben tijdens de introductie.

PlayBook OS 2.0 is snel, stabiel en kent een hoop verbeteringen wat betreft integratie met diensten van derden en social media. Nog steeds is de opstarttijd van het apparaat met ongeveer twee minuten nog steeds ver onder de maat, maar daar valt mee te leven daar je de tablet bij frequent gebruik zelden zult uitschakelen.

Maakt het vernieuwde OS van de tablet een gevreesde iPad-killer? Nee, nog steeds niet. Maar de PlayBook biedt wel een aantal voordelen boven de iPad, zeker ten opzichte van de eerste twee modellen.

Beter dan een iPad 1 of 2

Zo is het scherm van de PlayBook een stuk scherper en helderder dan het scherm van de eerste iPads, mede dankzij een hogere pixeldichtheid. Gecombineerd met goede stereospeakers aan weerszijden van het scherm maakt dat deze tablet ideaal is om video te bekijken of een boek/pdf te lezen onder het genot van een muziekje. Ook is de PlayBook lekker licht en voelt ‘ie stevig aan. Door het kleine formaat neem je ‘m makkelijker mee in een jas of tas dan een tablet van groter 9 of 10 inch formaat.

Het belangrijkste voordeel is de werking. Waar de tablet door het gebrek aan fysieke knoppen in het begin nog onwennig aanvoelt, is de manier waarop je op de PlayBook tussen apps schakelt en menu’s oproept in wezen heel prettig. Even tijdens een film de tijd weergeven? Even swipen vanaf rechtsboven. Snel tussen games schakelen? Swipen vanaf beneden. Een Home-knop zoals bij de iPad of de Zoek, Home en Terug-knoppen van Android mis je geen moment. Applicaties zijn snel en de browser geeft gewoon Flash-content weer.

Een verschil met iOS is dat PlayBook OS meer als geheel oogt. Er zijn weliswaar minder apps beschikbaar, maar deze lijken wel beter onderling te integreren dan bij iOS. Vergeleken met Android kent PlayBook OS een stuk minder opties, wat met name voor beginnende smartphone/tablet-gebruikers prettig kan zijn. En zakelijk gezien is het een sterk platform, wat resulteert in bijvoorbeeld standaard ondersteuning van Exchange en on-device encryptie.

Apps kunnen een struikelblok vormen

Groot nadeel is het aantal beschikbare apps. Nog steeds zijn voor veel populaire diensten (bijvoorbeeld Twitter, Skype, Uitzending Gemist, RTL XL, Instagram en Dropbox) geen PlayBook-apps te vinden, ondanks dat ontwikkelaars gepusht worden vooral voor de tablet te blijven ontwikkelen. De betaalde apps van App World zijn trouwens relatief duur vergeleken met iOS en Android, maar voor zakelijke gebruikers zijn de belangrijkste tools aanwezig.

De beslissing van RIM om het mogelijk te maken voortaan ook geconverteerde Android-apps op het platform toe te staan pakt veelal teleurstellend uit. Vanaf Android gepoorte apps worden op een lelijke manier opgeschaald, zijn buggy en beloven vaak functies die door opgelegde beperkingen niet mogelijk zijn. Sowieso is de kwaliteit van de applicatiewinkel van RIM niet geweldig te noemen.

Maar er gloort hoop. Begin volgend jaar brengt RIM – als het dan nog bestaat – BlackBerry OS 10 uit voor de Playbook, het eerste besturingssysteem van de Canadese fabrikant dat zowel op smartphones als tablets zal draaien. Het voorproefje dat we eerder hiervan zagen belooft veel goeds en maakt dat de PlayBook nog wel even voorzien zal worden van updates.

Conclusie

Voor een prijs van 180 (16GB) tot 270 euro (64GB) is de BlackBerry PlayBook een interessante tablet van uitstekende bouwkwaliteit met een goed scherm. Surfen, mailen en social networking verloopt prima op de tablet en het bekijken van video levert een prettiger ervaring op dan bij de iPad 1 en 2. Eigenlijk is het jammer dat de PlayBook pas nu tot volledige wasdom komt en dat RIM in plaats van te laat juist veel te vroeg een in essentie prima product heeft gelanceerd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten