Verplaats je iTunes-folder in macOS

Door: Ronald Smit | 09 augustus 2018 07:03

How To

iTunes is (op OS X) een alleraardigst programma met slechts een nadeel: alle muziekbestanden worden lokaal bewaard. Als je een flinke verzameling aan muziek hebt opgebouwd, betekent dit dat een en ander nogal wat schijfruimte in gaat nemen. Zonde, zeker als je bijvoorbeeld elders in huis ook nog een NAS hebt staan!

Juist op een NAS of desnoods permanent aangesloten externe harde schijf heb je meestal een zee aan ruimte vrij. Extra voordeel van met name een NAS kan zijn dat deze meerdere schijven in RAID-configuratie bevat wat voor extra zekerheid zorgt. Om iTunes te bewegen de hele muziekverzameling in een map op de NAS te bewaren ga je als volgt te werk. Klik in de menubalk van itunes onder iTunes op Voorkeuren. Klik in het geopende venster op Geavanceerd. Schakel de opties Werk map 'iTunes Media' bij en Kopieer bestanden naar 'iTunes Media' bij toevoegen aan bibliotheek in. Klik dan onder Locatie map 'iTunes Media' op de knop Wijzig. Blader naar de map op de externe schijf of NAS waar je de iTunes-bibliotheek heen wilt verhuizen. Eventueel kan je een map aanmaken vanuit het geopende Finder-venster. Selecteer de nieuwe doelmap en klik op Open en dan in het achterliggende venster op OK.

Kies de nieuwe doelmap van iTunes

We zijn er bijna

Nog even volhouden. Klik in de menubalk van iTunes onder Archief op Bibliotheek en dan op Orden bibliotheek. In het geopende venster schakel je het selectievakje voor de optie Verzamel bestanden in en klik je op OK. In het geval van een grote verzameling muziekbestanden kan het overhevelen vanzelfsprekend enige tijd kosten. In principe worden alle aangeschafte tracks voortaan netjes op de nieuwe locatie bewaard. In vrijwel alle gevallen leidt dat tot geen enkel probleem. Wel zien we zelf heel soms - vaak bij oudere albums - dat er te lange bestandsnamen in gebruik zijn. Dat leidt tot een foutmelding betreffende de onmogelijkheid een bestand te kunnen opslaan. Komt gelukkig maar heel zelden voor. En alleen in die gevallen waarbij de bestandsnamen echt wel heel erg lang zijn. Blijkbaar houden sommige aanbieders zich niet helemaal aan de standaarden. Of deden ze dat in het verleden niet.

0 Reactie(s) op: Verplaats je iTunes-folder in macOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.