Verraadt koning Apple hofleverancier Intel?

Door: tom-halfhill | 29 januari 2013 12:29

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De geruchten dat Apple voor hun Mac-computers van Intel x86 naar ARM-processors overstapt zwellen aan. Maar is het überhaupt mogelijk om ARM voor OS X te gebruiken? En zo ja, is het een goed idee?

De geruchten over een scheiding tussen de partners Intel en Apple doen al een tijdje de ronde. Eind 2010 suggereerde wijlen Steve Jobs dat iOS en OS X ooit zouden versmelten. Halverwege 2011 las Apple Intel de les inzake de stroomvretende Core-chips in de Mac-productlijn en eind 2012 verspreidde persbureau Bloomberg het gerucht dat Apple-ingeneurs bezig waren met het ontwikkelen van zuinige ARM-chips voor de desktops en laptops van het bedrijf uit Cupertino.

Eerdere beslissingen van Apple om naar andere chips over te stappen hebben gunstig uitgepakt. In 1994 was er de switch van de Motorola 680x0 naar de IBM/Motorola PowerPC en in 2005 stapte Apple over van de PowerPC naar het Intel x86-platform. Intel was er de laatste maanden als de kippen bij om te melden dat het hard werkte aan zuinige ‘Ivy Bridge’ Core-processors en ‘Medfield’ Atom-processors. ‘Ivy Bridge’ verscheen een half jaar geleden zowel voor Macs als Windows Ultrabooks.

Ondanks dat Intel probeert de x86 zuiniger te maken, blijven de geruchten over de twijfel van Apple opduiken, misschien omdat Intel de Atom-processor niet aan de man weet te brengen of omdat Apple zijn eigen A-serie ARM-gebaseerde CPU’s voor de iPhone en iPad steeds sneller weet te maken. Maar de geruchten kunnen natuurlijk verkeerd zitten.

Hoewel in het geval van dit gerust het gezegde ‘waar rook is, is vuur’ van toepassing lijkt, hoeft het nog niet waar te zijn. Zelfs al was het waar dat Apple erin geslaagd zou zijn ARM-processors voor de Mac te maken, dan nog ligt een switch niet voor de hand. In de onderzoekslaboratoria van grote IT-reuzen wordt altijd met van alles geëxperimenteerd. Sommige analisten menen dat Apple van plan is OS X terzijde te schijven en de Mac op iOS wil laten draaien, gebruikmakend van een opgevoerde iPad-processor. Andere draaien het gerucht om en voorspellen dat Apple zijn iOS-apparaten op Atom-processors van Intel wil laten draaien als blijkt dat deze kunnen wedijveren met ARM wat betreft energieconsumptie.

De gedachte achter al deze speculatie is dat Apple van plan zou zijn de Mac en iApparaten met elkaar samen te voegen – de devices zouden dan dezelfde processor en appstore en hetzelfde besturingssysteem en ontwikkelingsplatform kennen. Voor zowel Apple als zijn gebruikers wordt daarmee het leven nog een stuk eenvoudiger. Voor deze theorie is wel wat te zeggen, al was het alleen maar dat Apple hiermee de laatste wens van Steve Jobs in vervulling laat gaan.

Wat is er tegen een fusie van iOS en OS X?

Allereerst is het ondersteunen van twee verschillende productlijnen met verschillende processorarchitecturen en besturingssystemen geen zware taak voor een groot, puissant rijk bedrijf als Apple. Iedere productlijn levert genoeg winst op om deels dubbel te investeren in resources. Sterker nog, zulke redundantie is beter dan compromissen te doen op gebied van prestaties of ontwerpflexibiliteit als deze producten in een allesomvattend platform moeten passen. Apple weet dit maar al te goed – als de rekenmeesters Apple zouden besturen, zouden zijn trendsettende producten net zo saai zijn als die van concurrenten.

Een ander punt wat dit idee tegenspreekt is dat Apple CEO Tim Cook al eerder gehakt heeft gemaakt van het gerucht over samenvoeging. In december vertelde hij Bloomberg Businessweek dat hij geen voorstander is van een besturingssysteem dat voor iPhones en iPads hetzelfde is als voor de Mac. “Klanten willen dat iOS en Mac OS X naadloos samenwerken – niet dat ze hetzelfde zijn.”

Deze uitspraak lijkt een OS-fusie uit te sluiten. Apple heeft eerder iOS gecreëerd door OS X te forken, beide besturingssystemen hebben niet voor niets zoveel gemeen. Microsoft beweegt zich in tegengestelde richting door juist wel Windows met Windows Phone te convergeren – wat onder andere merkbaar is met de nieuwe Windows 8 interface.

0 Reactie(s) op: Verraadt koning Apple hofleverancier Intel?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.