Verraadt koning Apple hofleverancier Intel?

Door: tom-halfhill | 29 januari 2013 12:29

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Als Cook woord houdt, zullen OS X en iOS naast elkaar blijven bestaan. Samenvoegen, als het ooit gebeurt, zal vooral gebeuren op gebied van onderliggende hardware en niet op het niveau van het besturingssysteem. Daarom zullen ofwel Macs uitgerust worden met ARM-processors, ofwel iOS-apparaten worden voorzien van x86-processors. Voor beide scenario’s zijn genoeg argumenten te bedenken.

De voorbije twee jaar is binnen de techindustrie uitgekeken naar een herhaling van de oorlogen tussen RISC- en CISC-processors zoals die in de jaren negentig werden uitgevochten tussen bijvoorbeeld de PowerPC CPU en Intel's Pentium processor. De oorlog op de desktop werd beslecht in het voordeel van Intel en AMD, maar halverwege de jaren 00 wist ARM met een RISC-architectuur voor mobiele en embedded apparatuur door te breken. Op vlak van desktops en laptops is Intel de te kloppen speler, aangezien AMD al jaren heel slecht draait.

Vergeleken met Intel is ARM een klein bedrijf, maar zijn licentiemodel creëert een hefboomeffect dat ervoor zorgt dat ARM-processors een factor 20 beter verkopen dan Intel x86-exemplaren. Iedereen met een zak geld kan de kant-en-klare architectuur bij ARM kopen om zelf een processor te fabriceren. Ook zijn er diverse spelers actief die kant-en-klare ARM-processors produceren.

Apple is een ARM-licentiehouder en maakt daarmee eigen A-serie CPU's voor iOS-apparaten. Het zou deze processors ook bij Nvidia, Samsung of Qualcomm kunnen inkopen, maar het kiest bewust voor eigen productie. Intel geeft geen licenties op de x86-architectuur, dus als Apple zijn eigen Mac-processors wil produceren, is ARM het logische alternatief.

In het verleden richtte ARM richt op het minimaliseren van energieconsumptie en niet op het behalen van maximale prestaties. Voor mobiele apparaten is een laag energiegebruik veel belangrijker dan voor desktop pc's die hun stroom uit het stopcontact halen en hitte afvoeren via ventilatoren (of zoals in het geval van Apple via aluminium heatsinks). Dit is een van de redenen waarom laptops veel warmere componenten krijgen dan smartphones en tablets.

Tot 2011 kon ARM geen 64-bit architectuur bieden. De eerste 64-bit ARM-chips zijn nog altijd in ontwikkeling en worden later dit jaar verwacht. De zijn bedoeld voor energiezuinige servers die het moeten opnemen tegen meer hitte genererende x86-concurrrenten. Geen enkel bedrijf kan echter de natuurwetten tarten: als ARM-processors krachtiger willen worden, zullen ze meer warmte produceren. Waar het om draait is de verhouding verbruik/prestaties - de rekenkracht per watt.. Als ARM wat wil beginnen op het desktopplatform, moet het meer prestaties per watt dan Intel kunnen bieden.

Intel heeft het voordeel van superieure fabricagetechnologie die volgens analisten vier jaar op de rest van de markt vooruit loopt. In de halfgeleiderindustrie is dat gigantisch. Buiten dat het leidt in dit aspect - Intel kan processors volgens een 22nm procedé fabriceren, terwijl de rest van de markt pas onlangs naar 28nm overstapte - gebruikt Intel 3D-transistors, terwijl andere fabrikanten nog met 2D-transitors werken.

Wat ook niet vergeten mag worden is dat Intel een strikt ontwikkelingsschema kan volgen. Het bedrijf introduceert elk jaar nieuwe processors en mist vrijwel nooit een aangekondigde productiedatum. Ieder bedrijf dat met Intel wil kunnen concurreren moet niet alleen een superieur ontwerp kunnen overleggen, maar ook een roadmap waarin nog betere ontwerpen getekend staan. Bij AMD kunnen ze je vertellen dat dit geen gemakkelijke klus is. Hoewel Apple veel diepere zakken dan AMD heeft, is het nog maar de vraag of Apple genoeg chipexpertise in huis heeft om Intels moordende tempo te kunnen volgen.

0 Reactie(s) op: Verraadt koning Apple hofleverancier Intel?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.