Verraadt koning Apple hofleverancier Intel?

Door: tom-halfhill | 29 januari 2013 12:29

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Op lange termijn zou een overstap van x86 naar ARM de doodsteek voor de Mac kunnen betekenen vanwege achterblijvende prestaties. Apple zal zich nog kunnen herinneren dat de PowerPC vanaf 1994 de strijd verloor tegen het toentertijd flink opstomende Intel. Het gevolg was dat Apple de PowerPC in 2005 voor Intels x86 inruilde. (Ongeveer op hetzelfde moment stopte Apple met het gebruik van het woord 'power' in de productnamen en koos het voor enkel 'Mac'.)

Feit is dat Apple met succes in 1994 van de Motorola 680x0 afstapte en ook net op tijd in 2005 afstand deed van de PowerPC. Apple toonde daarmee twee keer aan dat het een drastische verandering aan zijn Mac hardware kon aanbrengen zonder daarbij het software ecosysteem te schaden. Dit is precies de reden waarom analisten denken dat Apple de truc vandaag de dag nog een keer zou kunnen herhalen.

In deze twee grote chiptransities wist Apple zich staande te houden door de vorige chip op een vrijwel transparante manier te emuleren en slimme trucs toe te passen, zoals twee versies van een applicatie in een executable te integreren; een voor iedere processor. Natuurlijk was het voor ontwikkelaars een gewaagd en risicovol avontuur, maar gebruikers hebben relatief weinig gemerkt.

Waarom Apple voor iOS niet zal overstappen naar Intel

Geruchten dat Apple op het punt zou staan iOS naar x86 te poorten worden gevoed door het feit dat Intels Atom-chips voor tablets en smartphones steeds krachtiger en zuiniger worden. Vergeet niet dat Intel en ARM een verschillend startpunt kennen: Voor Intel waren dat hoge prestaties en voor ARM laag energieverbruik. Beide bedrijven kruipen naar elkaar toe en naderen het midden.

De in 2008 geïntroduceerde Intel Atom-processor was de eerste poging van het bedrijf een echt energiezuinige x86-processor te bouwen. De Atoms deden het geweldig voor netbooks, maar werden nog veel te warm voor gebruik in smartphones. In 2010 bracht Intels Lincroft-processor (ook bekend als de Z600-serie) de grafische functionaliteit, DRAM-beheer en I/O-interfaces in dezelfde chip naast de CPU-kern onder. Voor Intel was dit een grote stap in integratie en energierreductie, maar toch werd de Lincroft nog relatief heet en was er een aanvullende chip nodig om echt alle functionaliteit te bieden die concurrerende chips hadden.

In 2012 onthulde Intel de 'Medfield' (ook bekend als de Atom Z2460). Deze chip integreerde eindelijk de benodigde smartphonefunctionaliteit in een enkele chip en bracht het energieverbruik naar concurrerende niveaus. Toch vinden de meeste smartphonefabrikanten de chip nog niet goed genoeg om hun ARM-software naar x86 over te brengen. Sterker nog, Intel heeft zelf het werk moeten doen om Android naar Atom te poorten en zelfs toen voelden weinig fabrikanten voor een overstap naar Intels mobiele krachtpatser.

De volgende generatie kan de balans in het voordeel van Atom doen omslaan als Intel de chips volgens het geavanceerde 3D 22nm-proces weet te maken. Medfield wordt namelijk nog op het 'verouderde' 2D 32nm gemaakt.

Vanuit businessoogpunt is deze strategie te begrijpen, aangezien pc en serverprocessors tegen hogere prijzen van de productieband afrollen. Toekomstige Atom-chips zullen niet langer genegeerd kunnen als later dit jaar naar 22nm overgestapt wordt en in 2014 naar 14nm technologie. ARM-fabrikanten kunnen dit duizelingwekkende tempo niet volgen.

0 Reactie(s) op: Verraadt koning Apple hofleverancier Intel?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.