Verraadt koning Apple hofleverancier Intel?

Door: tom-halfhill | 29 januari 2013 12:29

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Maar zelfs al kan Atom een vuist maken tegen de heerschappij van ARM, dan nog zal Apple voor iOS niet overstappen naar x86. De honderdduizenden beschikbare apps voor de iPhone en iPad zijn gecompileerd voor ARM. Softwareontwikkelaars zullen ze naar x86 om moeten zetten of Apple zal met een ARM-naar-x86 emulator moeten komen. Hoewel Apple dit op de Mac gedaan heeft, heeft zo'n stap op een mobiel platform veel minder ruimte voor overhead wat betreft CPU-, geheugen- en energieverbruik dan op de desktop. Tenzij een Atom-processor ARM sneller kan emuleren dan een ARM-processor zijn eigen code native draait, is er voor Apple weinig technisch voordeel te behalen bij een overstap in processorarchitectuur.

En dan is er nog Steve Jobs

We hebben in deze analyse nog geen rekening gehouden met de factor Steve Jobs. Hoewel de medeoprichter van Apple zich niet langer onder de stervelingen bevindt, blijft hij vanuit zijn graf invloed op Apple houden.

Jobs hield er niet van winsten met anderen te delen te delen. Dat is reden waarom alle Apple platforms door een gouden kooi omgeven zijn. Apple's gecontroleerde model houdt toezicht over wat er in de applicatiewinkel verschijnt en houdt zelf een groot gedeelte van de omzet in. Dit model begon met iTunes, nam een vlucht met de iPhone en iPad en wint aan terrein op de Mac. In plaats van elders CPU's af te nemen, ontwikkelt Apple zijn eigen op iOS toegespitste ARM-processors voor de iApparaten - complexe projecten die Apple zeker een half miljard per CPU kosten vanwege de acquisities, licentie en ontwikkeling die aan het uitbrengen van een processor vooraf gaan.

Met andere woorden, Apple gaat heel ver om de controle over zijn platforms te behouden en zijn producten aan te passen, ook al vergt dit gigantische investeringen. Tot dusver heeft die strategie gewerkt en is Apple een van 's werelds rijkste bedrijven.

Apple kan het zich veroorloven risico's te nemen en zijn eigen plan te kiezen. Het zou een typische Jobs beslissing zijn om niet langer van Intel afhankelijk te willen zijn bij toekomstige Apple producten en te besluiten dat de allemaal door Apple zelf ontworpen zouden. Ook al is deze wens nooit expliciet uitgesproken, dan nog zou het goed kunnen dat zijn bedrijfsmatige erfgenamen er hetzelfde over denken omdat ze lang in zijn met gevestigde principes brekende aura hebben geleefd. Nu het bedrijf een aantal eigen succesvolle processors heeft geproduceerd, kunnen ze erin zijn geloven dat ze Intel kunnen verslaan.

Daarom kun je nooit uitsluiten dat Apple de Mac naar ARM over laat stappen of iOS naar x86. Het is geen bedrijf dat de bekende wegen volgt.

Technisch gezien ligt het echter voor de hand dat x86 de leidende processors voor desktops, laptops en servers blijven, terwijl ARM het zuinige alternatief voor mobiele apparaten blijft. Je kunt verwachten dat de rest van de industrie deze principes blijft volgen tot iets of iemand dit radicaal verandert. Apple heeft in het verleden bewezen die rol van katalysator te kunnen vervullen.

0 Reactie(s) op: Verraadt koning Apple hofleverancier Intel?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.