Verwijderde bestanden terughalen in OS X (en Windows)

Door: Chwhynny Overbeeke | 04 augustus 2016 10:41

How To

Wat moet je doen als je er achterkomt dat je bestanden of mappen hebt weggegooid die je eigenlijk had willen bewaren? Hier leggen we uit hoe je deze bestanden terughaalt op je Mac (en ook stiekem op een Windows pc...).

Controleer de Prullenbak

Het eerste wat je moet doen is controleren of de verwijderde bestanden nog in de prullenbak staan. Zo ja, dan heb je geluk gehad en kun je ze terugzetten. Bestanden die op USB-drives en andere externe apparaten staan worden vrijwel nooit in de prullenbak gezet wanneer je ze verwijdert. Hetzelfde geldt voor bestanden die te groot zijn om in de prullenbak te passen. Lees ook: Haal verloren foto's en documenten eenvoudig terug.

Op je Mac moet je naar de Prullenmand gaan, met de rechtermuisknop op het bestand of de map in kwestie klikken en Zet terug selecteren.

Op je Windows-pc moet je naar de Prullenbak gaan, op het bestand of de map in kwestie klikken en Dit item terugzetten selecteren op de werkbalk. Je kunt ook alles wat in de Prullenbak staat terugzetten door op Alle items terugzetten te klikken wanneer er geen bestanden of mappen geselecteerd zijn. De items worden dan op hun oorspronkelijke locatie teruggezet.

Bestandsherstel

Staan de items die je terug wilt halen niet in de prullenbak maar komen ze wel van je computer af in plaats van een extern apparaat, dan kun je het beste meteen ophouden met het gebruiken van je computer. Een aantal dingen kun je nog gewoon doen, maar sla vooral niets op, installeer geen nieuwe programma's en probeer niets naar je computer te streamen of te downloaden.

Bestanden en mappen die zijn weggegooid zijn namelijk niet helemaal verdwenen. De items zelf bestaan nog, maar zijn verborgen. Het besturingssysteem haalt alleen de links weg die ernaar verwijzen en voegt de opslagruimte die de items ingenomen zouden hebben toe aan de vrije ruimte op je systeem. Zolang er niets anders op je computer wordt opgeslagen, wordt deze fysieke vrije ruimte niet gebruikt en blijft de oorspronkelijke data gewoon staan, zodat je het terug kunt halen.

Recuva

Je kunt proberen om bestandsherstelsoftware te gebruiken, zoals Recuva voor Windows of Disk Drill voor Mac OS X. Als de software die je gebruikt het verwijderde bestand niet terug kan vinden, kan het een goed idee zijn om een ander herstelprogramma uit te proberen. Omdat dergelijke software op verschillende manieren te werk gaat, kan het zijn dat het ene programma je bestanden wel terugvindt terwijl het andere ze niet kan vinden.

Het is een goed idee om de portable versie van herstelsoftware te downloaden en op een externe drive op te slaan, omdat je op die manier geen vrije ruimte op je computer overschrijft waarin zich mogelijk de data bevindt die je wilt herstellen.

Elk programma is een beetje anders, maar meestal moet je selecteren welke harde schijf je wilt scannen. Afhankelijk van het formaat van de harde schijf kan het zoeken naar verwijderde bestanden enkele seconden tot een aantal minuten duren. Vervolgens krijg je een lijst met herstelbare bestanden te zien, samen met een optie om ze te herstellen.

3 Reactie(s) op: Verwijderde bestanden terughalen in OS X (en Windows)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 september 2015 09:12 darknessblade
  jullie zijn de duur van het data-behoud vergeten, dit werkt niet meer na 1-3 maanden afhankelijk van het bestand.
  als je een grote HDD hebt van meer dan 2TB en er is nog ca 200gb over de bestanden waren 50gb totaal dan is het nog gemakkelijk om de pc even te gebruiken om een recovery tool te gebruiken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2016 09:39 JeaninePirro
  Als aanvulling, heb goeie ervaringen met Data Recovery.
  http://www.recovery-tool.com/data-recovery.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juni 2018 09:53 Roosjeroos
  Wat dacht je van EaseUS Data Recovery? Heeft mij altijd prima geholpen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.