Verzamelt de iPhone 11 nog steeds gebruikersgegevens?

Door: Justin Doornekamp | 17 januari 2020 17:12

De iPhone 11 is er in verschillende kleuren
Nieuws

Het gebeurt vaak genoeg dat bedrijven gebruikersgegevens verzamelen voor eigen gebruik. Officieel moeten gebruikers daar akkoord voor geven, maar dat gebeurt helaas niet altijd. Zo zou de nieuwe iPhone 11 Pro ongewenst de locatiegegevens van gebruikers verzamelen, ondanks dat zij expliciet hebben aangegeven hier niet voor open te staan.

In het privacybeleid van Apple valt te lezen dat als locatiediensten in het algemeen aanstaan, je telefoon regelmatig de locatie van nabijgelegen wifi-hotspots en zendmasten doorstuurt naar Apple.

In het beleid staat ook hoe je de locatiediensten kunt uitschakelen, maar journalist Brian Krebs ontdekte dat de iPhone 11 Pro (en mogelijke andere iPhone 11-modellen) daarna nog steeds locatiegegevens verzamelt. Zelfs als locatiedata voor alle apps op het toestel individueel uitgeschakeld zijn.

Een ietwat opmerkelijke bevinding, gezien Apple doorgaans privacy hoog in het vaandel heeft staan. Zo weigerde het bedrijf in 2016 zijn software aan te passen, om de FBI-toegang te kunnen geven tot een iPhone 5C die in verband werd gebracht met een terroristische aanslag. Apple weigerde om de FBI te helpen, omdat volgens topman Tim Cook de privacy van alle iPhone gebruikers in gevaar komt als Apple een 'achterdeurtje' inbouwt in de toestellen. Ook heeft Safari sinds kort een functie om te voorkomen dat gebruikers continu gevolgd worden.

In het beleid van Apple staat verder te lezen dat er een klein pijltje staat naast het batterij-icoontje op je telefoon als je locatiediensten uit hebt staan, maar KrebsOnSecurity liet een video zien waarin een telefoon nog steeds af en toe data opvroeg, zelfs als de gebruiker hier geen toestemming voor had gegeven en het pijltje in het scherm aanwezig was.

Volgens Apple heeft dit echter geen implicaties voor de veiligheid van gebruikersgegevens.

iphone 11 pro

0 Reactie(s) op: Verzamelt de iPhone 11 nog steeds gebruikersgegevens?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.