© PXimport

VirtualBox 4.0.4

Geplaatst: 13 april 2011 - 07:32

Aangepast: 16 november 2022 - 10:27

Koen Vervloesem

Oracle heeft met VirtualBox 4.0 een fikse update gegeven aan zijn virtualisatiesoftware om andere besturingssystemen te draaien. Als gebruiker zult u vooral de mooiere interface zien, maar onder de motorkap hebben de virtuele machines die u ermee kunt maken, ook heel wat nieuwe mogelijkheden gekregen.

VirtualBox is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot de gebruiksvriendelijkste software om virtuele machines te draaien. Dat maakt het een eenvoudige oplossing om bijvoorbeeld Ubuntu eens uit te proberen zonder uw computer te moeten herpartitioneren, of om uw bankzaken voor de veiligheid in een afgescheiden virtuele machine te draaien.

Edities

In versie 4 heeft Oracle de verwarring over verschillende edities van VirtualBox gelukkig opgeheven: waar er vroeger een Open Source Edition (OSE) met beperkingen was die bijna niemand gebruikte, en een Personal Use and Evaluation License (PUEL) waarin enkele leuke extraatjes zaten, heeft Oracle nu enkel nog een opensource editie. De extraatjes zoals usb 2.0, VirtualBox Remote Desktop Protocol (VRDP) en Intel PXE boot ROM worden in de vorm van een Extension Pack verspreid, dat niet opensource is.

Als u deze mogelijkheden nodig hebt, vergeet dan niet het extensiepakket van de website van VirtualBox te downloaden en daarna te installeren in het menu Bestand / Voorkeuren / Extenties. Bij de installatie van VirtualBox 4.0.4 wordt u overigens gevraagd om een aantal drivers voor virtuele apparaten te installeren. Deze hebt u nodig om usb-apparaten die op uw computer aangesloten zijn, te kunnen delen met virtuele machines, én om een netwerkverbinding in uw virtuele machines te verkrijgen.

Veranderingen

Voor wie VirtualBox een beetje kent, zijn de wijzigingen (die nochtans niet zo talrijk zijn) in de interface onmiddellijk zichtbaar. In het hoofdvenster krijgt u bijvoorbeeld, als u een virtuele machine selecteert, rechts in de eigenschappen een screenshot te zien, met een voorvertoning van wat er zich op dat moment op het scherm van de machine afspeelt. Handig om in één oogopslag te zien of dit de juiste virtuele machine is. Ook praktisch is dat u nu een snelkoppeling kunt maken naar een virtuele machine: rechtsklik op een virtuele machine in het hoofdvenster van VirtualBox en kies Maak een snelkoppeling op het bureaublad. Vanaf nu kunt u de virtuele machine eenvoudig opstarten door op het icoontje op het bureaublad te dubbelklikken.

Voor wie al een vorige versie van VirtualBox geïnstalleerd heeft, is het opletten geblazen: de locatie van de bestanden die VirtualBox opslaat is gewijzigd. Ook onder de motorkap zijn er heel wat vernieuwingen. Zo is het nu mogelijk om de processortijd en het I/O-verbruik van virtuele machines te limiteren. En draait u een 32bit-besturingssysteem op uw computer, dan kunt u nu meer dan 2 GB RAM toewijzen aan virtuele machines. In de uitstekende User Manual van VirtualBox die u op de website kunt downloaden, vindt u meer over al deze zaken.

© PXimport

VirtualBox toont nu een voorvertoning van uw virtuele machine.

Verbeterpunten

Toch missen we nog wat zaken in VirtualBox. Screenshots of video’s van het scherm van virtuele machines opnemen bijvoorbeeld, iets wat de virtualisatieproducten van VMware wel aanbieden. Vervelend is dat u, de eerste keer dat een opgestarte virtuele machine een functie gebruikt, een waarschuwingsvenster krijgt dat u uitleg geeft en de toetscombinatie toont die u nodighebt om de functie uit te schakelen. Goed bedoeld voor de beginner, maar de eerste keer dat u een virtuele machine in VirtualBox opstart, moet u hierdoor wel op onverwachte momenten een vijftal vensters met veel te veel tekst wegklikken. Gelukkig kunt u bij elk venster aanvinken dat de waarschuwing nooit meer getoond moet worden.

© PXimport

Met VirtualBox kunt u eenvoudig Linux uitproberen onder Windows.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

VirtualBox 4.0.4

Freeware

Taal Nederlands

Download Windows 77,2 MB; Mac 80,6 MB

OS Windows NT4/2000/XP/2003/Vista/7; Mac OS X; Linux; (Open)Solaris

Systeemeisen 512 MB RAM, 30 MB harde-schijfruimte

Oordeel 9/10

Pluspunten

Intuïtieve werking

Uitstekende documentatie

Minpunten

Nederlandse vertaling is erbarmelijk

Geen functie voor screenshots of video’s opnemen

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten