Vodafone: blokkeren gestolen telefoons niet zeker

© CIDimport

Vodafone: blokkeren gestolen telefoons niet zeker

Geplaatst: 12 oktober 2012 - 06:48

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Telecomproviders moeten vanaf volgend jaar gestolen telefoons onbruikbaar maken door het IMEI-nummer te blokkeren, vindt het ministerie. Maar zo ver is het nog lang niet, werpt Vodafone tegen.

Door het blokkeren van het IMEI-nummer op afstand wordt een gestolen telefoon onbruikbaar gemaakt. Daardoor kan een dief de telefoon ook niet gebruiken met een andere sim-kaart, een methode die tot nu toe veel wordt gebruikt om aan de huidige antidiefstalmaatregelen te ontsnappen.

Ministerie wil straatroven tegengaan

Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt de gesprekken daarover met de telecomproviders op de eigen website. De maatregel zou gelden voor elk apparaat dat een 3G-verbinding heeft, dus ook sommige tablets. Het ministerie wil hiermee niet alleen straatroven tegengaan, maar ook ramkraken op telefoonwinkels.

Het blokkeren van het IMEI-nummer wordt al gedaan in Groot-Brittannië en België en is volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie daar een succes. “Dit heeft in die landen geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal slachtoffers van deze vorm van criminaliteit."

Vodafone: eerst maar eens onderzoeken

Vodafone benadrukt dat het vooralsnog gaat om gesprekken met het ministerie en dat eerst alle aspecten en consequenties moeten worden onderzocht. “Dat we dit ook daadwerkelijk gaan doen, is een te voorbarige conclusie. Deze materie is heel complex", zegt woordvoerder Bart Bakker van Vodafone. “Zo is de vraag: wanneer ga je over tot een blokkade? Bij een aangifte? Maar wat als een dag later de eigenaar zich meldt met de mededeling dat hij zijn telefoon weer terug heeft? Dan moet alles weer gedeblokkeerd worden."

Daarover moet niet alleen met politie en justitie afspraken worden gemaakt, ook met de andere providers, zegt Bakker. “Anders krijg je dat Vodafone een blokkade doorvoert en de dief gebruik gaat maken van het KPN-netwerk." Maar bij een deblokkade geldt dan ook weer dat dat ook verwerkt moet worden door de collega-telecombedrijven. Bakker wijst er verder op dat misbruik moet worden voorkomen. “Anders kunnen mensen de toestellen van anderen laten blokkeren."

Kijken naar de kosten

Bakker zegt dat Vodafone niet alleen naar de technische aspecten onderzoek doet, maar wijst erop dat het ook veel voeten in de aarde heeft op organisatorisch gebied. “Daarnaast moeten we de kosten nog inzichtelijk maken. Het is namelijk wel een flinke investering."

Telecomproviders leveren al diverse diensten aan klanten zoals de mogelijkheid om data op afstand te wissen van de gestolen telefoon, tracking apps en een automatisch gegenereerde melding als de sim-kaart op de telefoon wordt gewisseld, zegt Bakker.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten