Voorkom dat je iOS-apparaat meeluistert

Door: christopher-breen | 17 maart 2014 09:45

Apple

Steeds meer apps luisteren constant mee op je iOS-apparaat (Shazam bijvoorbeeld). Je kunt de app dan natuurlijk gewoon verwijderen, maar er zijn andere manieren om dit meeluisteren aan banden te leggen. Wij laten zien hoe je dat doet.

Eén van de functies die met iOS 7 geïntroduceerd werd, is de mogelijkheid om de toegang die apps tot de microfoon van het apparaat hebben te beperken. Wanneer je een app die de microfoon wil gebruiken voor de eerste keer opent, krijg je een dialoogvenster te zien waarin gevraagd wordt of je wilt dat de app dit kan doen. Druk op OK en de app heeft de toegang die het wil hebben.

Maar je hoeft deze toegang natuurlijk niet voor eeuwig te verlenen. Je kunt deze eenvoudig intrekken door naar Settings > Privacy > Microphone te gaan en de schuifbalken naast de apps waarvan je niet wilt dat ze meeluisteren uitschakelen.

Shazam

Het is echter belangrijk om op te merken dat als je de microfoon uitschakelt, een app als Shazam niet langer functioneert - het moet namelijk kunnen "horen" wat er afgespeeld wordt om zijn werk te kunnen doen. En zoals de app je laat weten wanneer je hem voor het eerst installeert, kan het je uitgesproken woorden niet registreren. Het zoekt alleen naar muzikale patronen.

Bevind je je nog op een oudere versie van iOS, dan is het helaas niet mogelijk de microfoon uit te schakelen. Of je moet rigoureus te werk gaan, en de microfoon fysiek afplakken met een stuk tape...

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

4 Reactie(s) op: Voorkom dat je iOS-apparaat meeluistert

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 maart 2014 18:29 Anoniem
  Wat een slecht artikel. Dit is toch geen oplossing?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 maart 2014 10:22 Anoniem
  Hoezo is het geen oplossing? Je wilt dat apps niet kunnen meeluisteren via de microfoon, dus zet je dat uit. Als je dat doet voor een app die de microfoon nodig heeft, doet die het uiteraard niet meer. Je zou op het moment dat je de app wilt gebruiken weer even toegang tot de microfoon kunnen geven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 maart 2014 13:25 Anoniem
  Dat vind ik inderdaad ook geen noemenswaardige oplossing. Met het voorbeeld van Shazam: als je na het opstarten van Shazam eerst nog naar je instellingen moet om de microfoon tijdelijk aan te zetten, is het muziekfragment waarschijnlijk al voorbij.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 maart 2014 07:12 Anoniem
  Artikel niet gelezen. Werd uitermate onaangenaam verrast door de reclame met gesproken tekst die niet uit te zetten was. Zeer irritant. Mocht dit zo blijven dan zal ik in ieder geval afhaken bij deze nieuwsbrief.

  Pierre
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.