Voorkom slapende schijven van je Mac

Door: Ronald Smit | 01 augustus 2018 08:00

How To

Apple zet stevig in op energiebesparing. Op zich geen slecht idee natuurlijk, zeker niet bij laptops waar elke milliampère er eentje. Maar het wordt soms wat onhandig als je schijven bij netspanningsgebruik onnodig in slaap vallen.

Behalve dat je een Macbook ook via een netspanningsadapter kunt gebruiken, zijn er natuurlijk ook iMac's. Die hebben helemaal niets met leeglopende batterijen van doen omdat het reguliere computers en geen laptops zijn. Daarvan steeds weer harde schijven uitschakelen om energie te besparen kan, maar levert soms ook problemen op. In de vorm van traag startende programma's die wachten tot de slapende schijf weer wakker is. Je ziet dat bijvoorbeeld bij een externe usb-schijf heel duidelijk: het duurt even voordat deze weer toegankelijk is. Met soms een draaiende 'strandbal' tot gevolg bij het starten van een programma of openen van een document. Bij de interne schijf is dat zelfs ronduit vervelend. Om in ieder geval je interne schijf wakker te houden klik je op het appeltje linksboven in de menubalk. Klik dan op Systeemvoorkeuren gevolgd door een klik op Energiestand. Schakel vervolgens de optie Plaats harde schijven in de sluimerstand indien mogelijk uit. Vanaf nu blijft in ieder geval je interne schijf continu doordraaien tijdens het gebruik van je systeem. Let op: wellicht een minder goed idee bij gebruik van een Macbook die nog voorzien is van een traditionele harde schijf; je werktijd op een acculading wordt er wel wat korter door.

USB-schijven

Blijven over de USB-schijven. De ervaring leert dat lang niet alle exemplaren zich houden aan de net gemaakte instelling. Veel van deze schijven beschikken namelijk over een eigen ingebouwd energiebeheer. Dat onderdeel luistert niet naar de macOS-instellingen. Heb je geluk en een wat 'dommere' USB-schijf, dan houdt deze zich wel aan de setting. Indien niet, dan moet een tooltje te hulp worden geroepen. Zo'n tool doet maar een ding: het met een vaste tijdsinterval schrijven van een bestandje naar de externe schijf die je wakker wilt houden. Niet een heel elegante oplossing, maar veel andere mogelijkheden zijn er niet. Een voorbeeld van deze digitale koffie voor je externe harddisk is Keep Drive Spinning. Kost niks, dus daar hoef je het alvast niet om te laten liggen. Wel geldt natuurlijk dat je er weer een tooltje bij hebt dat continu op de achtergrond draait. Of dat het je waard is moet je zelf beslissen. Het leidt in ieder geval tot een continu beschikbare harde schijf zonder wachttijden. En dat is ook wel weer handig.

Keep drive spinning houdt je externe USB schijven wakker

0 Reactie(s) op: Voorkom slapende schijven van je Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.