Waarom Apple nog steeds een innovatief bedrijf is

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie | 10 oktober 2013 11:10

Apple

ACHTERGROND - Apple zou sinds de dood van medeoprichter en CEO Steve Jobs niet meer kunnen innoveren. Sommige mensen zeggen dat het slecht gaat met het bedrijf. De producten en veranderingen van de afgelopen twee jaar hebben echter aangetoond dat Apple wel degelijk innovatief opereert.

Zonder zijn visionaire oprichter, kan Apple volgens sommige media weinig uitrichten. Nieuwe iPhones, iOS 7, OS X Mavericks en een nieuwe Mac Pro worden niet als innovatief gezien. Twee jaar na de dood van Steve Jobs, is het goed om eens te kijken wat het bedrijf in de tussentijd bereikt heeft.

Apple zou compleet gedoemd zijn zonder het leiderschap van Steve Jobs. De wonderdokter van Apple bedacht aan de lopende band nieuwe apparaten, haalde hele industrieën overhoop en hielp eigenhandig mee aan de ontwikkeling van nieuwe besturingssystemen, zo gaat het verhaal.

Natuurlijk was Jobs in vele opzichten briljant, maar het mag niet vergeten worden dat ook de mensen om hem heen geholpen hebben om geweldige dingen te maken. En die mensen zijn nog steeds voor het bedrijf actief. Dit zijn de producten en veranderingen die de afgelopen twee jaar hebben aangetoond dat Apple nog wel degelijk innovatief kan zijn.

1. Drie nieuwe iPhones

De iPhone 4S was de laatste telefoon die Steve Jobs zelf meemaakte. Sindsdien zijn er drie nieuwe verschenen: de iPhone 5, de iPhone 5S en de plastic omhulde iPhone 5C.

Voor de eerste keer in de historie van Apple, schuift een nieuw toestel niet de rest van de productlijn naar beneden. Apple heeft in de vorm van de iPhone 5S een nieuw topmodel, maar biedt meer keuze door met de iPhone 5C ook een goedkoper toestel aan te bieden. De vraag blijft of Steve Jobs zoiets ooit goedgekeurd zou hebben.

2. iOS 7

Het was bekend dat Jobs hield van het oude ontwerp van iOS waarbij icoontjes en apps veelal een nostalgisch uiterlijk met zich meedroegen. In iOS 7 is dat geheel verdwenen; het is een minimalistisch design met veel witruimte en voorzichtig gebruik van kleur. Niet iedereen is er blij mee, maar het voelt in ieder geval heel vernieuwend en fris aan.

3. iPad Mini

Steve Jobs verkondigde graag dat zijn bedrijf nooit met een 7 inch-tablet op de markt zou komen. Na het overlijden van Jobs maakte Apple toch een mini-versie van de iPad. Volgens de zogenaamde kenners was het apparaat veel te duur, maar toch gingen de iPad Mini's overal ter wereld als warme broodjes over de toonbank.

4. Mac Pro

Toen Jobs bij Apple nog aan het roer stond, hekelden veel analisten de gebrekkige toewijding van Apple aan het bedrijfsleven. Tim Cook heeft daar korte metten mee gemaakt door een nieuwe geweldige computer te ontwikkelen voor zakelijke 'power users'.

Tijdens de WWDC 2013-conferentie werd de Mac Pro onthuld; een zwarte desktopunit met een zeer futuristisch uiterlijk die door de verschillende recensenten met gejuich onthaald werd.

5. Donaties aan goede doelen

Tijdens het bewind van Steve Jobs stond Apple niet bekend vrijgevig te zijn aan goede doelen. Nu Tim Cook bij Apple de scepter zwaait, geeft Apple meer dan ooit uit aan organisaties die zich inzetten voor een betere wereld. Ook worden privégiften van werknemers tot 10.000 dollar soms door Apple verdubbeld.

6. Veranderingen in personeel

Na het overlijden van Steve Jobs heeft een mogelijke 'braindrain' bij Apple als een donkere wolk boven het dak van het hoofdkwartier in Cupertino gezweefd.

Afgelopen twee jaar zijn er nogal wat geruchtmakende personeelsveranderingen gebeurd. Zo werd voormalig Dixons CEO John Browett aangesteld als hoofd van Apple's retaildivisie. Maar hij hield het maar enkele maanden vol.

Ook Scott Forstall, voor een groot deel verantwoordelijk voor het vroege succes van iOS, moest vertrekken. Hij kon niet langer met enkele andere hoge heren van Apple door één deur.

Cook is een strenge personeelsmanager, maar ook een goede. Zo wist hij technologisch genie Bob Mansfield binnen boord te houden en gaf hij Craig Federighi het vertrouwen om zowel iOS als OS X te vernieuwen, terwijl Jony Ive zich mocht ontfermen over een grondige herziening van de interface van het mobiele besturingssysteem. In theorie moet er bij Apple nu sprake zijn van een rustigere sfeer achter de schermen en een meer uniforme output voor zowel hard- als software.

7. En de rest

Afgezien van drie nieuwe iPhones, iOS 7, een iPad Mini, een revolutionaire Mac Pro, een flink aantal publiek bekende donaties en de nodige veranderingen in personeelsbezetting, wat is er nog meer veranderd bij Apple sinds het overlijden van Steve Jobs? Helemaal niets. Ja, behalve dan nog een Retina iPad, een herziene iMac, iTunes Radio, een nieuwe iPod Touch, het aanstaande OS X Mavericks en een MacBook Pro met Retina Display. En toch blijven analisten teleurgesteld in het bedrijf omdat het geen Apple-televisie aankondigt.

[youtube]0t6astrhX10[/youtube]

Bron: ComputerWorld.