Waarom Apple nog steeds een innovatief bedrijf is

Door: redactie-computertotaal | 10 oktober 2013 11:17

Nieuws

ACHTERGROND - Apple zou sinds de dood van medeoprichter en CEO Steve Jobs niet meer kunnen innoveren. Sommige mensen zeggen dat het slecht gaat met het bedrijf. De producten en veranderingen van de afgelopen twee jaar hebben echter aangetoond dat Apple wel degelijk innovatief opereert.

Zonder zijn visionaire oprichter, kan Apple volgens sommige media weinig uitrichten. Nieuwe iPhones, iOS 7, OS X Mavericks en een nieuwe Mac Pro worden niet als innovatief gezien. Twee jaar na de dood van Steve Jobs, is het goed om eens te kijken wat het bedrijf in de tussentijd bereikt heeft.

Apple zou compleet gedoemd zijn zonder het leiderschap van Steve Jobs. De wonderdokter van Apple bedacht aan de lopende band nieuwe apparaten, haalde hele industrieën overhoop en hielp eigenhandig mee aan de ontwikkeling van nieuwe besturingssystemen, zo gaat het verhaal.

Natuurlijk was Jobs in vele opzichten briljant, maar het mag niet vergeten worden dat ook de mensen om hem heen geholpen hebben om geweldige dingen te maken. En die mensen zijn nog steeds voor het bedrijf actief. Dit zijn de producten en veranderingen die de afgelopen twee jaar hebben aangetoond dat Apple nog wel degelijk innovatief kan zijn.

1. Drie nieuwe iPhones

De iPhone 4S was de laatste telefoon die Steve Jobs zelf meemaakte. Sindsdien zijn er drie nieuwe verschenen: de iPhone 5, de iPhone 5S en de plastic omhulde iPhone 5C.

Voor de eerste keer in de historie van Apple, schuift een nieuw toestel niet de rest van de productlijn naar beneden. Apple heeft in de vorm van de iPhone 5S een nieuw topmodel, maar biedt meer keuze door met de iPhone 5C ook een goedkoper toestel aan te bieden. De vraag blijft of Steve Jobs zoiets ooit goedgekeurd zou hebben.

2. iOS 7

Het was bekend dat Jobs hield van het oude ontwerp van iOS waarbij icoontjes en apps veelal een nostalgisch uiterlijk met zich meedroegen. In iOS 7 is dat geheel verdwenen; het is een minimalistisch design met veel witruimte en voorzichtig gebruik van kleur. Niet iedereen is er blij mee, maar het voelt in ieder geval heel vernieuwend en fris aan.

3. iPad Mini

Steve Jobs verkondigde graag dat zijn bedrijf nooit met een 7 inch-tablet op de markt zou komen. Na het overlijden van Jobs maakte Apple toch een mini-versie van de iPad. Volgens de zogenaamde kenners was het apparaat veel te duur, maar toch gingen de iPad Mini's overal ter wereld als warme broodjes over de toonbank.

4. Mac Pro

Toen Jobs bij Apple nog aan het roer stond, hekelden veel analisten de gebrekkige toewijding van Apple aan het bedrijfsleven. Tim Cook heeft daar korte metten mee gemaakt door een nieuwe geweldige computer te ontwikkelen voor zakelijke 'power users'.

Tijdens de WWDC 2013-conferentie werd de Mac Pro onthuld; een zwarte desktopunit met een zeer futuristisch uiterlijk die door de verschillende recensenten met gejuich onthaald werd.

5. Donaties aan goede doelen

Tijdens het bewind van Steve Jobs stond Apple niet bekend vrijgevig te zijn aan goede doelen. Nu Tim Cook bij Apple de scepter zwaait, geeft Apple meer dan ooit uit aan organisaties die zich inzetten voor een betere wereld. Ook worden privégiften van werknemers tot 10.000 dollar soms door Apple verdubbeld.

6. Veranderingen in personeel

Na het overlijden van Steve Jobs heeft een mogelijke 'braindrain' bij Apple als een donkere wolk boven het dak van het hoofdkwartier in Cupertino gezweefd.

Afgelopen twee jaar zijn er nogal wat geruchtmakende personeelsveranderingen gebeurd. Zo werd voormalig Dixons CEO John Browett aangesteld als hoofd van Apple's retaildivisie. Maar hij hield het maar enkele maanden vol.

Ook Scott Forstall, voor een groot deel verantwoordelijk voor het vroege succes van iOS, moest vertrekken. Hij kon niet langer met enkele andere hoge heren van Apple door één deur.

Cook is een strenge personeelsmanager, maar ook een goede. Zo wist hij technologisch genie Bob Mansfield binnen boord te houden en gaf hij Craig Federighi het vertrouwen om zowel iOS als OS X te vernieuwen, terwijl Jony Ive zich mocht ontfermen over een grondige herziening van de interface van het mobiele besturingssysteem. In theorie moet er bij Apple nu sprake zijn van een rustigere sfeer achter de schermen en een meer uniforme output voor zowel hard- als software.

7. En de rest

Afgezien van drie nieuwe iPhones, iOS 7, een iPad Mini, een revolutionaire Mac Pro, een flink aantal publiek bekende donaties en de nodige veranderingen in personeelsbezetting, wat is er nog meer veranderd bij Apple sinds het overlijden van Steve Jobs? Helemaal niets. Ja, behalve dan nog een Retina iPad, een herziene iMac, iTunes Radio, een nieuwe iPod Touch, het aanstaande OS X Mavericks en een MacBook Pro met Retina Display. En toch blijven analisten teleurgesteld in het bedrijf omdat het geen Apple-televisie aankondigt.

[youtube]0t6astrhX10[/youtube]

Bron: ComputerWorld.

4 Reactie(s) op: Waarom Apple nog steeds een innovatief bedrijf is

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 oktober 2013 19:44 Anoniem
  Het maakt niet uit wanneer Apple met een "nieuw" product komt, het gaat erom dat als ze komen, een vertrouwd apparaat een totaal andere dimensie mee geeft en laat ervaren en het leven aangenamer maakt. Dat heet innovatie! Niet zomaar klakkeloos een nieuw product aankondigen wat een "one in a dozen" product is. Ben blij met Apple zoals ze opereren, ik sta niet te wachten op weer een Samsung like bedrijf. Het is niet moeilijk om met iets nieuws te komen, het is moeilijker om met iets nieuws te komen dat iets toevoegd aan wat we al gewend waren. Daar ligt de kracht van Apple.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2013 23:11 Anoniem
  Wat hier opgesomd wordt zijn nieuwe producten. Dat zijn geen innovaties…
  Een innovatie is iets wezenlijk nieuws. Een iPad mini, of een iPhone 5s zijn aardige producten, maar innovaties zijn het zeker niet! En een 5c al helemaal niet: dat is de 4S in een gekleurd jasje.
  Ook iOs 7 is geen schokkende vooruitgang. "Voorzichtig gebruik van kleur"?? Het eerste wat bij me opkwam na installatie was: zuurstok en waar is m'n zonnebril…
  Kortom: ik ben het eens met de criticasters.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2013 08:21 Anoniem
  Wat is de definitie van 'Innovatief'? Als ermee wordt bedoeld iets compleet nieuws maken, dan nee, Apple is niet innovatief. Dat waren ze nog wel toen de eerste iPhone en iPad uitkwamen. Alle opvolgende modellen zijn gewoon het oude model met een kleine aanpassing. Dat noem ik niet echt innovatief.
  Als met innovatief bedoeld wordt dat het bedrijf een nieuwe weg is ingeslagen, dan ja. Apple is duidelijk veranderd sinds Steve Jobs er niet meer is. Ze zijn nu gewoon een tech bedrijf geworden. In zekere zin zijn ze van hun voetstuk gevallen. Helaas zijn er nog veel mensen die dat niet inzien, of in willen zien. (Ja, ik heb ook op een mac, dus ik weet waar ik over praat.)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2016 19:44 Anoniem
  APPLE has become synonymous with subtle innovation. but still earn great support because their product provide a sense of familiarity even though everything has changed. And their fundraising strategies for their charitable and noble causes are something people can really rally behind.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.