Waarom heeft Qualcomm Apple voor de rechter gedaagd?

Door: Justin Doornekamp | 21 maart 2019 17:44

Blog

Apple en Qualcomm zoeken elkaar op in de rechtszaal. De Amerikaanse chipmaker wil 31 miljoen dollar van de fabrikant van onder meer de iPhone en iPad. Waarom eigenlijk?

Volgens chipmaker Qualcomm heeft Apple drie patenten van het bedrijf geschonden en eist het daarvoor 31 miljoen dollar aan schadevergoeding. Voordat Apple koos voor Intel als voornaamste chipleverancier, werkte het bedrijf nauw samen met Qualcomm voor de levering van chips voor met name de oudere generaties iPhones.

Qualcomm stelt nu dat Apple, na het verbreken van de banden met het bedrijf, gevoelige informatie heeft doorgespeeld aan Intel, dat vervolgens een inhaalslag kon maken met de ontwikkeling van zijn chips.

Dat is niet alles. Apple zou op meerdere vlakken de regels hebben overtreden. Zo kan de iPhone snel een netwerkverbinding maken, direct nadat de telefoon wordt aangezet. Qualcomm heeft naar eigen zeggen deze technologie ontworpen. Ook op het gebied van de verwerking van graphics en de accuduur zou Apple leentjebuur hebben gespeeld. En als dat nog niet genoeg is: de manier waarop data wordt gedownload zou ook zijn afgekeken van Qualcomm.

Qualcomm schat de schade van de patentbreuk in totaal op 1,40 dollar per iPhone. Volgens econoom Patrick Kennedy, die door de chipmaker werd ingeschakeld in de zaak, komt de 1,40 dollar overeen met een totaalbedrag van 31 miljoen dollar op basis van het aantal iPhones dat werd verkocht.

Gezien de omvang en waarde van Apple, is 31 miljoen dollar niet bepaald een groot bedrag. Apple was in 2018 zelfs even een biljoen dollar waard, dus als het bedrijf daadwerkelijk een schadevergoeding moet betalen dan is dat allemaal wel te overzien.

Verkoopverbod?

Een groter probleem zal zijn als Apple daadwerkelijk schuld moet bekennen. Qualcomm zocht Apple al eerder op in de rechtszaal met vergelijkbare aantijgingen. Toen lukte het de chipmaker om Apple een verkoopverbod op te leggen in China en Duitsland voor enkele iPhone-modellen.

0 Reactie(s) op: Waarom heeft Qualcomm Apple voor de rechter gedaagd?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.