Wandelen met de iPhone - De beste apps en accessoires

Door: redactie-computertotaal | 17 september 2014 12:00

Blog

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Wandelen is een van de populairste weekend- en vakantieactiviteiten. Of je nu een eenvoudige dagwandeling maakt of een trekking van een paar dagen: het is dé manier om er lekker uit te zijn en de omgeving te verkennen. Kan je iPhone je daarbij helpen?

Er is enige verbazing bij de mensen die ik uitnodig voor een wandeltocht met de iPhone als basisinstrument. "Het fijne van wandelen is toch dat je even níet met je telefoon bezig bent?", vragen ze. "Dat je tot rust komt in de natuur?"

De rust van de wandelpas lijkt inderdaad te botsen met de snelle wereld van de iPhone. Maar bedenk dit: tijdens een wandeling volg je een route, maak je foto's en formuleer je gedachten. Een sportieve wandelaar wil wellicht weten hoeveel calorieën hij verbrandt en een stadsmens vraagt zich onderweg toch af: "Zijn dat nou berken? Is dat een fuut?" Allemaal zaken waar de iPhone je bij kan helpen. Uiteindelijk durven drie vriendinnen het aan om te testen of je iPhone inderdaad je beste wandelvriend kan zijn.

We selecteren apps en gadgets in drie categorieën: vervoer, beweging en beleving. We rusten onze iPhones uit met wandelroutes, dagboeken en natuur-apps, synchroniseren ze met stappentellers en dragen ze bij ons in speciale iPhone-tasjes en -hoesjes. Daarna trekken we onze wandelschoenen aan, pakken onze lunch en gaan op pad. De paden op, de lanen in!

De route

Als moderne wandelaars hebben we uiteraard geen zwaar wandelboekje bij ons of een uitgeprint velletje papier met een route die we van internet hebben geplukt. De App Store puilt namelijk uit van de wandel-apps die je de weg kunnen wijzen. Allemaal bevatten ze andere wandelroutes, dus voor we echt vertrekken, bekijken we vier bekende: WandelZapp, AbelLife, BeleefRoutes en NatuurRoutes.

WandelZapp (gratis, ook voor Android beschikbaar) bevat onder andere de mooie Groene Wissels-wandelingen. Het geeft vooraf praktische informatie en laat zien of je een extra accu voor je iPhone mee moet nemen. Nadeel is dat we de route niet kunnen zien op de kaart vóórdat we hem hebben gekocht voor 1,79 euro. "Ik wil in één oogopslag kunnen zien hoe de route loopt, wat het begin- en eindpunt is en door welke gebieden hij komt", zegt Annalot. "Daarna wil ik best betalen, maar niet ervóór."

AbelLife (gratis, ook voor Android) heeft hetzelfde euvel en bovendien kun je sommige routes alleen kopen in bundels, die soms wel 8 euro of meer kosten. "Heel duur", concludeert Lise. "Het is ook lastig zoeken naar een mooie wandeling, omdat fiets- en wandelroutes door elkaar staan. Ik word er een beetje kriegel van." Wel handig is dat je onderweg een piepje hoort bij een kruispunt. Je kijkt dus alleen naar je telefoon als het nodig is.

BeleefRoutes (gratis, ook voor Android) maakt gelukkig wel goed onderscheid tussen fietsen en wandelen. Je krijgt er verder op bepaalde punten meer informatie via tekst, filmpjes of een quiz. Enige minpunt is het kleine aantal wandelingen.

Als laatste openen we NatuurRoutes (Android-versie vind je hier), de app van Natuurmonumenten. Er is unaniem overeenstemming dat deze app het gemakkelijkst navigeert. Hij heeft een groot aanbod, geeft extra informatie en de routes zijn gratis. We kiezen een wandeling in de Kaapse Bossen bij Doorn en drukken op de ingebouwde knop 'navigeer naar startpunt'.

Hoe draag je je iPhone?

Eenmaal bij de Kaapse Bossen verdelen we zeven tasjes en hoesjes om de iPhone in te vervoeren. Voor wie denkt dat je telefoon gewoon in je broekzak of rugtas kan, heeft de ervaren wandelaar Annalot een wijs inzicht. Ze liep onder andere het Pieterpad, volgde de pelgrimsroute naar Santiago en bewandelde de Annapurna in Nepal. "Een telefoon in je broekzak zit heel vervelend als je wandelt. En als hij in je tas zit, kun je er niet gemakkelijk bij als je bijvoorbeeld een foto wilt maken of, zoals vandaag, om de route te bekijken."

We zijn pas net op weg als onze iPhones massaal beginnen te trillen en te piepen. Het is een signaal van NatuurRoutes dat betekent dat we een interessant punt passeren. Alleen de iPhone 4 van Annalot blijft angstvallig stil en ze verneemt ook de rest van de route vreemd genoeg niets van de app. Gelukkig helpt Anne haar een handje en leest voor: "Deze dikke spar is begin jaren negentig omgewaaid." We kijken om ons heen, maar zien nergens een omgewaaide dikke spar. Na enig heen-en-weer lopen en een hoop knarsetanden over hoe een spar er ook alweer uitziet, blijkt de boom tweehonderd meter verder te liggen dan de plek van het piepsignaal. Daar lezen we verder: "Bij de wortels zie je veel kleine gaatjes. Ze zijn gemaakt door kevers en andere insecten die dol zijn op dood hout." Dit detail hadden we zonder de app inderdaad niet gezien.

Terwijl we onze weg vervolgen, bespreken we de tasjes die onze heupen sieren. Annalot draagt de Tune Belt en is redelijk tevreden: "Hij zit comfortabel en ik heb mijn iPhone snel te pakken, doordat er geen rits op zit. Je schuift hem er zo uit. Maar als ik ook een rugtas zou dragen, is hij minder geschikt. Bij langere tochten draag je die ook op je heupen." Een ander nadeel is dat hij weinig charmant kleedt, vindt ze.

Toch wandel ik, met het heuptasje mophie hip holster aan mijn riem, het meest voor gek, vinden Annalot en Lise. Dat mag zo zijn, maar de heuptas blijkt een handig wandelaccessoire. Hij zit nooit in de weg en je hebt de telefoon razendsnel te pakken dankzij een magnetische klep. Daardoor zit je nooit te hannesen met een drukknoop.

De Hip Holster zorgt voor extra bescherming voor je iPhone 5/5S met lichtgewicht materialen, een draaibare beltclip en een magnetische sluiting.

Halverwege ruil ik mijn heuptasje om voor de fancy SPIbelt en die kan wél op bijval rekenen. Licht, klein, gemakkelijk te combineren met een rugtas en je kunt hem onder je kleren stoppen, als je dat wilt. "Dit is ook handig als je op een festival rondloopt en je hebt geen zakken", zegt Lise.

Zelf is ze niet helemaal happy met haar iFitness Hydration Belt met waterflesjes. "Hij zit prima als het telefoonvakje aan de achterkant zit", vindt ze. "Maar dan kan ik er niet gemakkelijk bij als ik een foto wil maken. Dit is toch vooral handig voor het hardlopen." De waterflesjes zijn wel praktisch. "Als degene met de rugzak wat verder weg loopt, kan ik toch wat drinken." Dat voordeel mist de iFitness Ultimate Race Belt, die ze even later om heeft, maar nu kan ze tenminste weer snel bij haar iPhone. Al heeft ze liever het schuifmechanisme van de Tune Belt die Annalot draagt, dan de rits.

De iFitness Hydration Belt biedt ruimte voor twee waterflesjes.

Hoewel de meeste hoesjes (spat)waterdicht zijn, ben ik blij dat ik ook een waterdicht hoesje van Lifeproof om mijn iPhone heb gedaan. Het beschermt niet alleen tegen regenbuien, die vandaag gelukkig uitblijven, maar ook tegen zand, modder en buikzweet. Hij is vederlicht en de bediening is perfect. Ook de vingerafdruk voor de iPhone 5s doet het prima. Het is nauwelijks te merken dat mijn iPhone in een hoesje zit.

Terwijl we keuvelend verder wandelen, groeit Anne langzaam uit tot de leider van ons groepje. Reden: ze draagt haar iPhone om haar nek in de SLXtreme 5 van Snowlizard, een robuust outdoorhoesje. Daardoor heeft ze de route altijd bij de hand. "Hij is misschien wat zwaar, maar als je veel op de route moet kijken, is het heel handig!" zegt ze. Vooral voor mensen die geocachen, een soort schatzoeken voor volwassenen, is dit een ideaal gereedschap.

De SLXtreme 5 van Snowlizard, een robuust outdoorhoesje.

Natuur

Halverwege ploffen we neer op een bankje bij een uitkijktoren. "Op mooie dagen kun je vanaf hier de Domtoren in Utrecht zien", vertelt NatuurRoutes ons. Eenmaal boven blijkt het geen mooie dag te zijn. Het is heiig en de Dom blijft verstopt achter een sluier van laaghangende bewolking. We willen weer afdalen, maar dan horen we de volgende conversatie:

"Volgens mij is het een Kiekendief."

"Nee, het klinkt meer als een Buizerd."

"Ach kom nou, een Buizerd klinkt toch heel anders."

Het zijn twee mannen van een jaar of zestig en ze turen naar een zwevend stipje in de lucht. Af en toe schreeuwt het stipje.

"Misschien kunnen wij helpen," zeg ik. Het is bluf, want onze kennis van het vogelrijk is bijzonder beperkt. "Mijn telefoon kan geluiden van vogels nabootsen, dus we kunnen de vogels vergelijken." In de app Vogels in Nederland (gratis) staat van alle vogels een foto met een beschrijving en je kunt het geluid dat ze maken afspelen. Enige basiskennis is wel vereist, want er zijn honderden vogels die je onmogelijk allemaal kunt luisteren om de juiste te vinden. Dat pakt Vogelzang Id (€4,49), de app op Anne's telefoon staat, beter aan. Vogelzang Id is een soort Shazam voor vogelgeluiden. Er is wel een nadeel, blijkt bovenop de uitkijktoren: het vogelgezang moet hard genoeg zijn. Dat is het vandaag niet en ook raakt de opname 'vervuilt' doordat andere vogeltjes tijdens de opname weigeren om even stil te zijn.

Speel vogelgeluiden na in Vogels in Nederland

Neem vogelgeluiden op en Vogelzang Id weet welke vogel het is.

1 Reactie(s) op: Wandelen met de iPhone - De beste apps en accessoires

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 18 september 2014 09:48 Anoniem
    Ik mis Topo GPS, met daarin alle stafkaarten van Nederland. En voor een fractie van de prijs van de papieren kaarten. Prima app. Gegarandeerd nooit meer verdwalen!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.