Wanneer gaat Apple met de iPod stoppen?

Door: | 10 juli 2014 12:07

Apple

Waarom heeft Apple nog de iPod in haar productgamma? De verkopen lopen terug en je kunt met een iPhone hetzelfde en meer. Je zou dus kunnen denken dat het weinig zin meer heeft om met de iPod door te gaan.

Crowdsource-platform Seeking Alpha stelt een vraag die heel af en toe opduikt: moet Apple de productie van iPods uitfaseren nu de verkoop ervan steeds harder begint af te remmen?

De cijfers zijn niet zo positief. In het tweede kwartaal van dit jaar is de verkoop nog eens 51 procent gezakt. Vorig kwartaal zette Apple nog 5,6 miljoen iPods af, dit kwartaal waren dat er 2,7 miljoen. De verkoop van de iPod zit sinds 2009 in een alsmaar dalende lijn, net toen het iPhone-tijdperk echt losbarstte.

Nog altijd omzet

Apple haalde dus afgelopen kwartaal nog een omzet van 461 miljoen dollar met de iPod en zou wel gek zijn om daar z'n neus voor op te halen. Maar de vraag draait om de kosten. De iPod is zo'n beetje uitontwikkeld, de Classic is al jaren onveranderd en de Nano en Shuffle zijn ook uitgekristalliseerde producten waar nauwelijks nog ontwikkeling voor nodig is. Alleen voor de iPod Touch wordt nog R&D ingezet en het meeste daarvan komt van de iPhone af omdat de Touch eigenlijk een iPhone zonder belfunctie is.

Toen Apple met de iPhone kwam in 2007 was de iPod nog steeds erg groot. Maar met de integratie van iPod-functies in de iPhone en een nog grotere capaciteit, is de oorspronkelijke iPhone overbodig geworden. De iPod Touch wordt nog in leven gehouden vanwege de apps. Het enige voordeel dat je nog hebt zijn de draagbaarheid van de Shuffle en Nano, of de grote capaciteit in verhouden tot de prijs in de iPod Classic.

Komst iWatch

De veelbesproken maar nog nooit geziene iWatch zou het eind kunnen betekenen van de iPod Shuffle en Nano. Deze zal net zo klein zijn als die apparaten - als de verhalen enigszins kloppen - en een accuduur hebben van enkele dagen. Volgens de geruchtenmolen zou de iWatch op de rol staan voor een release in oktober. Maar goed, dat horen we al jaren.

Terug naar de vraag: moet Apple de iPod met pensioen sturen? Het bedrijf is duidelijk niet bang om de eigen markt te kannibaliseren. De iPhone en iPad hebben de iPod achterhaald, maar het bedrijf blijft ook achter zijn falende Apple TV staan. Maar dat was het kindje van Steve Jobs en Tim Cook stelt duidelijk dat hij niet wil doen wat hij denkt dat Jobs zou willen.

Het draait om marge

Apple investeert duidelijk niet meer zoveel in de iPod en sleept nog wel geld binnen zonder R&D-geld. Apple staat dus voor de beslissing tussen gemakkelijk geld en lage ROI. De beslissing zal genomen worden op basis van de marge die wordt binnengehaald en daar zwijgen ze over. Als de iPod-verkoop beneden een bepaald niveau valt, is hij simpelweg niet rendabel meer. Maar we kunnen alleen maar raden naar waar dat punt zich bevindt.