Wat belooft HTML 5.1?

Door: jasper-bakker | 19 december 2012 13:30

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Na lang wachten is HTML 5 officieel af. Nu volgt nog testen en dan officieel tot standaard benoemen. Maar er komen nog wel nieuwe functies aan in een update. Wat heeft HTML 5.1 straks te bieden?.

De eerste update voor HTML 5, dat lang in ontwikkeling is geweest, is namelijk al aangekondigd. Niet door een browsermaker die voorop wil lopen of door een op zichzelf staande HTML-ontwikkelaar. Webstandaardenorganisatie W3C (World Wide Web Consortium) noemt de eerste voorlopige specificatie voor HTML 5.1 in zijn aankondiging dat HTML 5 echt af is.

Metastandaard

Die compleetheid geldt voor HTML 5 en ook voor het daaronder vallende Canvas 2D. De vijfde versie van de webopmaaktaal omvat sinds begin 2011 namelijk diverse andere webstandaarden - die ook nog volop in ontwikkeling zijn. Daaronder naast Canvas ook CSS3, SVG en WebGL.

Van eerstgenoemde komt in HTML 5.1 ook een update: Canvas 2D Level 2. Één van de verbetering die gepland zijn voor die update is een betere werking op schermen met een hoge tot zeer hoge resolutie. Het Canvas-element in webopmaaktaal HTML zorgt voor de weergave en gebruik van graphics op webpagina's.

Doel: 2016

Terwijl het vernieuwde Canvas tegelijk met HTML 5.1 wordt aangekondigd, loopt de ontwikkeltiming van die twee technologieën mogelijk toch uiteen. Het W3C uit namelijk de hoop dat het HTML 5.1 in 2016 kan afronden om het de status van officiële 'W3C Recommendation' te geven. Voor Canvas 2D Level 2 is echter nog geen datum gesteld.

De plannen voor HTML 5.1 lijken op dit moment ook wat concreter dan voor Canvas 2D Level 2. Het W3C heeft een redelijke lijst aan functies waar het aan werkt en die het in overweging heeft voor 5.1. Niet al die functies worden al genoemd in de nu vrijgegeven eerste draft, maar ze zijn wel in behandeling. Een W3C-woordvoerder geeft een opsomming aan Webwerelds Amerikaanse zustersite InfoWorld.com.

Functielijstje

Onder deze functies bevinden zich verbeteringen voor ondertiteling van video's, en snellere zoekmogelijkheden binnen video's. Daarnaast betere webformulieren, die dan bijvoorbeeld autocomplete en input modes bieden. Input modes geven user agents, zoals een browser, aanwijzingen over de gepaste mogelijkheden voor data-invoer zoals een bepaalde toetsenbordconfiguratie.

Video staat ook op het 'verlanglijstje' voor HTML 5.1. De hordes daarvoor zijn echter flink. En video is niet het enige struikelblok.

Lees verder op pagina 2.

0 Reactie(s) op: Wat belooft HTML 5.1?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.