Wat is Airprint?

Door: doug-dineley | 03 december 2012 12:58

Nieuws

IT-begrippen kort en helder uitgelegd. Wat is AirPrint en wat kun je ermee?

Bezitters van iPhones en iPads klagen al jaren steen en been over een irritant probleem: de onmogelijkheid te printen. Apple bedacht hiervoor een oplossing in de vorm van AirPrint, een functionaliteit die in besturingssysteem iOS 4.2 verwerkt werd om iPhones en iPads de mogelijkheid te geven documenten en afbeeldingen via met AirPrint-compatible printers over Wi-Fi te printen. AirPrint vindt bruikbare printers via het eigen propriëtaire Bonjour-protocol, converteert de inhoud naar PDF en maakt vervolgens een printtaak aan. Het is een slimme manier om te printen zonder daarvoor in iOS printerstuurprogramma's te hoeven installeren.

Natuurlijk zijn er nadelen. Niet alle documentformaten worden geaccepteerd. Omdat iOS niets weet over de mogelijkheden van de aangesloten printers, krijg je alleen de meest basale printopties aangereikt - namelijk hoeveel kopieën je wilt hebben en of je enkel- of dubbelzijdig wil afdrukken. Je kunt niet het type papier specificeren of kiezen tussen een zwart wit of kleurenafdruk. Deze standaarden zijn niet aan te passen waardoor je, afhankelijk van de app, soms genoodzaakt bent bijvoorbeeld het gehele document in kleur te printen. Sommige apps laten je kiezen voor het printen van een enkele pagina of een reeks pagina's, maar andere apps doen dat niet.

Misschien is de grootste teleurstelling dat AirPrint niet met bestaande printers werkt. Je zult of voor een AirPrint-compatible printer (zie hier voor de complete lijst) moeten kiezen of je bestaande apparaat via een pc, Mac, server, router of appliance AirPrint-compatible moeten maken. Via EFI's PrintMe Mobile oplossing kun je er zelfs voor zorgen dat AirPrint ook voor je Android-apparaat werkt.

0 Reactie(s) op: Wat is Airprint?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.