Wat te doen met je oude iPad?

Door: Martin Gijzemijter | 20 augustus 2013 11:12

How To

iPads lijken elkaar in moordend tempo op te volgen, met als gevolg dat je al snel achter de feiten aanloopt. Maar wat doe je met een ‘oude’ iPad? Wij zetten een aantal ideeën voor je op een rij!

Eigenlijk is het natuurlijk te belachelijk voor woorden dat we het hebben over een ‘oude’ iPad, terwijl het eerste model pas in 2010 op de markt verscheen. Echter, het feit dat elke nieuwe generatie iPads zorgt voor een flinke versnelling en verbetering van het apparaat, en wetende dat we inmiddels bij de vierde generatie zijn aanbeland, maakt duidelijk dat een iPad 1 niet echt heel indrukwekkend meer is!

Waardeloos willen we de eerste iPad niet noemen, maar feit is wel dat deze eerste generatie zijn grote broers niet meer kan bijbenen. Veel spellen draaien niet meer op de eerste iPad en zelfs de nieuwste versies van iOS kunnen niet meer op de eerste generatie van Apples tablet worden geïnstalleerd. Toch is dat nog geen reden om de tablet bij het oud vuil te zetten, er zijn nog genoeg alternatieven om het apparaat een tweede leven te geven.

Verkopen

Het eerste idee klikt enigszins voor de hand liggend, maar de reden dat we het verkopen van de iPad toch even noemen, is dat veel mensen denken dat de eerste iPad helemaal niets meer waard is. Dat valt ontzettend mee, voor een eerste generatie iPad in goede staat (bijvoorbeeld 16 GB Wi-Fi) kun je op marktplaats nog makkelijk meer dan 150 euro krijgen.

Is marktplaats niet helemaal je ding, dan kun je de tablet ook gewoon verkopen aan Apple, via het recycling programma op http://macworld.link.idg.nl/recy. Voor het hiervoor genoemde model in goede staat geeft Apple op het moment van schrijven nog 107 euro. Geen vetpot, maar als het alternatief is dat je de tablet ongebruikt laat liggen op de plank, is dat een prima bedrag. Vind je het zonde? Overweeg dan eens om je iPad weg te geven aan iemand die er écht iets aan heeft, maar er zelf nooit eentje zou (kunnen) kopen.

Je kunt je oude iPad verkopen, zelfs aan Apple.

Niet vergeten: leegmaken!

Mocht je besluiten om je iPad daadwerkelijk te verkopen of weg te geven, vergeet dan niet om de tablet eerst helemaal leeg te maken. Je doet dit door te drukken op Instellingen / Algemeen / Stel opnieuw in. In het menu dat verschijnt druk je op Wis alle inhoud en instellingen. Niet alleen wordt alle inhoud nu gewist (zorg dus wel dat je een back-up hebt), maar de iPad zal ook weer worden teruggezet naar fabrieksinstellingen, zij het wel met de meest recente firmware die je hebt geïnstalleerd.

E-reader

Je oude iPad mag dan wel niet snel genoeg meer zijn om flitsende spelletjes te spelen, het blijft nog een fijne e-reader. Je iPad puur en alleen gebruiken om boeken op te lezen, is daarom helemaal geen slecht idee.

Gooi alle andere apps weg, en stort je iPad letterlijk vol met e-books. Dat hoef je overigens niet per definitie met de app iBooks te doen, er zijn ook hele goede alternatieve apps voor de iPad, zoals Kindle (de app van Amazon), Boekenbol (de app van Bol.com) en nog veel meer. Je zult zien dat je die ‘oude’ iPad die naast je ligt op je nachtkastje vol met boeken, nog vaker als e-reader zult gebruiken dan je deed toen hij nog nieuw en hip was.

De iPad doet nog prima dienst als e-reader.

Afstandsbediening

Die universele afstandsbedieningen die je voor iets meer dan honderd euro kunt kopen zijn wel mooi en handig, maar je zit wel naar een piepklein schermpje te staren. Zou je de iPad als universele afstandsbediening kunnen gebruiken, dan zou dat veel prettiger zijn.

Gelukkig is dat mogelijk. Los van het feit dat vele fabrikanten van bijvoorbeeld televisies, geluidssystemen enzovoort, apps hebben voor de iPad waarmee je de betreffende apparatuur (indien ondersteund) kunt besturen, is er ook één universele app die bijna alles besturen kan: iRule.

Je kunt iRule gratis downloaden in de App Store (de app ondersteunt ook de oudere versies van iOS) en vervolgens kiezen uit een wereld van modules. Je Apple TV, je Windows Media Center, je NAS, noem het maar op; je kunt ze allemaal besturen met je iPad. Toegegeven, het is een wat dure afstandsbediening, maar wel meteen de hipste, en je had die iPad toch al in huis.

De meest geavanceerde (en dure) afstandsbediening die je ooit hebt gehad.

Virtueel Magic Trackpad

Over deze mogelijkheid zijn we zelf heel enthousiast. Je kunt je iPad namelijk heel eenvoudig omtoveren tot een multitouch-trackpad, of eigenlijk een virtueel Magic Trackpad. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is een app te downloaden genaamd RC Trackpad HD. Deze kost helaas wel 5,49 euro, maar hij zal je een hoop plezier bezorgen.

De iPad maakt verbinding met je computer via het draadloze netwerk, waarna je het multitouch-touchscreen van de tablet kunt gebruiken om je Mac of pc te besturen met gebaren. Je kunt zelf acties aan verschillende gebaren koppelen, zodat je voor jezelf een hele snelle en efficiënte werkmethode kunt creëren. Goedkopere alternatieven zijn ook beschikbaar, maar bieden niet zoveel opties als deze app.

Verander je iPad in een trackpad, een zeer efficiënte functie.

Muziekspeler

Zelfs als je ‘maar’ een iPad met 16 GB opslaggeheugen hebt, dan passen er nog altijd zo’n 3500 mp3’tjes op, oftewel zo’n 350 muziekalbums. Dat maakt zelfs de oudste iPad nog een ideale muziekspeler. De luidsprekers van de tablet laten natuurlijk wel wat te wensen over, maar je kunt voor redelijk weinig geld nog prima docks kopen waarmee je je iPad daadwerkelijk verandert in een kwalitatief indrukwekkende jukebox. En aangezien je je oude iPad toch niet meer gebruikte, kan hij prima permanent in het docking station blijven staan. Tip: wacht daar niet te lang mee, want Apples nieuwe Lightning-connector zal op korte termijn de boventoon gaan voeren als aansluiting voor docking stations.

Zelfs een 16 GB iPad kan nog 350 albums kwijt. De ideale muziekspeler dus.

Fotolijst en wekker

Je iPad inzetten als fotolijst en/of wekker voelt echt een beetje als boodschappen doen in een Ferrari, maar onthoud: alles is beter dan je dure en ooit zo geliefde tablet stof te laten vergaren in een kast.

Wanneer je op de Thuisknop drukt wanneer de iPad stand-by is, dan zie je een klein pictogram met een bloem naast de schuifregelaar waarmee je de iPad ontgrendelt. Druk je op dit pictogram, dan start er automatisch een diavoorstelling van de foto’s op je iPad (de werking daarvan kun je aanpassen binnen Instellingen).

Daarnaast kun je mooie wekker-apps installeren, zoals Nightstand HD 2 (gratis), waarmee je de mooiste wekkerradio creëert die je ooit zult hebben.

Het is een dure wekker, maar mooi en effectief is het wel.

Jailbreaken

We zijn geen groot fan van jailbreaken, vooral niet omdat het een behoorlijk gedoe kan zijn wanneer er een nieuwe versie van iOS wordt uitgebracht. Echter, gezien het feit dat Apple de eerste generatie iPads niet meer ondersteunt en er dus ook nooit meer een nieuwe versie van iOS op geïnstalleerd zal kunnen worden, is het jailbreaken van je iPad wel een interessante optie.

Je kunt er dan allerlei apps op installeren die je voorheen niet kon of mocht installeren. Het maakt van je iPad ineens een totaal ander soort tablet. Een leuke ervaring die zeker de moeite waard is. Informatie over hoe je kunt jailbreaken vind je op www.jailbreaking.nl.

De iPad 1 wordt niet meer ondersteund door Apple en dat maakt jailbreaken interessant.

Technische hoogstandjes

De tips die we in dit artikel hebben genoemd, zijn tips die je thuis direct zelf kunt toepassen, om zo je ‘oude’ iPad nieuw leven in te blazen. Ben je echter heel handig en houd je wel van iets spectaculairs, dan kun je natuurlijk ook nog veel verder gaan.

Bouw je iPad in bijvoorbeeld je koelkast in, zodat deze functioneert als live kookboek met internetverbinding. Ook hebben we al voorbeelden gezien van iPads die zijn ingebouwd in de muur van een toilet, in het dashboard van een auto, in een gitaar of keyboard en ga zo maar door.

Je iPad is dan misschien niet high-tech meer, maar door hem in te bouwen in dagelijkse voorwerpen maak je er wel iets bijzonders van.

Wil je het iets minder nuttig maar wel een stuk hipper? Overweeg dan eens om je iPad om te bouwen tot een oude iMac, er een flipperkast van te maken of een heuse slots-machine. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is online een voorbeeld van te vinden. Het is misschien niet allemaal even nuttig, maar het bezorgt je in ieder geval wel een hoop plezier (en aanzien) met de iPad die je tot voor kort geen blik waardig meer gunde.

Je kunt het simpel houden, maar je kunt ook helemaal los gaan en een geweldig ombouwproject lanceren met je iPad in de hoofdrol.

Dit artikel is afkomstig uit de meest recente editie van iPhone Magazine. Nabestellen van het volledige papieren magazine kan je op deze website doen voor 8,95 euro!

4 Reactie(s) op: Wat te doen met je oude iPad?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 oktober 2013 17:49 Anoniem
  leuke ideeën
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2014 04:17 Anoniem
  Ok, maar daarmee kom ik geen stao verder, ik wou lijn oude ipad aan mijn zus geven, om te beginnen en dus eerst leegmaken. Dat lukt niet. De tijd dringt, het is een kerstcadeautje voor haar.
  Het lijkt wel of niemand mij kan helpen. Ikzelf ben ook niet vertrouwd met al die termen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2015 12:35 Anoniem
  heb ik er nog wat aan ? Ik kan een I pad 1 kopen voor € 50,00
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2015 20:45 Anoniem
  Beste redactie. Ik heb een vraag over het overzetten van foto's. Het lukt niet met iPhoto, fotolader via iTunes of zelfs lightroom. Hij herkent de foto's niet. Ik ben een beetje wanhopig. Dit zijn de enige foto's die ik nog heb na een crash van mijn harde schijf. Help
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.