watchOS 3: sneller en efficiënter

Door: Martin Gijzemijter | 13 juni 2016 19:17

Nieuws

Tijdens de WWDC heeft Apple eindelijk een nieuwe versie van WatchOS aangekondigd: WatchOS3. De speerpunten: gebruiksvriendelijkheid, efficiëntie en snelheid.

De grootste frustratie van Apple Watch-gebruikers is de snelheid waarmee apps geladen en geopend worden. Daar heeft Apple in WatchOS korte metten mee gemaakt. Apps openen nu zeven keer zo snel als voorheen, hetgeen betekent dat je niet lang meer op je horloge staat te wachten (hetgeen natuurlijk een paradox op zich is).

Efficiëntere interface

Met betrekking tot de berichten heeft Apple een stap verwijderd, waardoor je direct op het bericht kunt antwoorden. Daarnaast heeft het bedrijf Scribble toegevoegd, een manier om letterlijk met je vinger op het display van je Apple Watch te schrijven. We vragen ons nog af hoe efficiënt dit werkt in het echt, maar het ziet er intrigerend uit.

De interface is daarnaast flink onder handen genomen, zodat deze qua navigatie meer lijkt op iOS (bijvoorbeeld het navigeren tussen apps). Er zijn nieuwe wijzerplaten toegevoegd, waaronder Minnie Mouse (voor wie aan Mickey geen genoeg had), maar ook een interessante Activity-wijzerplaat, waardoor je op de achtergrond van het horloge precies ziet hoe actief je bent geweest die dag. Wie de Apple Watch voor fitness gebruikt, weet waarom dit heel erg prettig is. Gaaf is ook de 'Numerals'-wijzerplaat, die niet heel nuttig is, maar wel heel kunstzinnig.

De interface lijkt nu iets meer op die van iOS

Meer fitness

Apps worden nu bewaard in de Dock, hetgeen je in staat stelt om sneller te navigeren door apps die je open hebt. De Activiteiten-app heeft ook een flinke upgrade gekregen, en ondersteunt nu ook de informatie van je vrienden. Waarom dat zo fijn is? Omdat het competitiviteit toevoegt tussen gebruikers van de Apple Watch, zéker gezien het feit dat je elkaar ook complimentjes kunt sturen of pesterige berichten. Meer gamification dus, en dat werkt. Daarnaast ondersteunt Apple Watch nu activiteiten voor rolstoelgebruikers, iets waar wij eerlijk gezegd nog niet aan gedacht hadden (want het is natuurlijk best lullig als je in een rolstoel zit en je horloge zegt dat het tijd is om te gaan staan).

Ook rolstoelgebruikers zijn ditmaal niet vergeten.

Een hele fijne (en simpele upgrade), is de mogelijkheid om met één druk op je horloge de nooddiensten te bellen, en een bericht te sturen naar je contactpersoon voor noodgevallen (de functie SOS), waarna je medische gegevens automatisch worden getoond op je horloge. Het nummer van de nooddienst wordt automatisch aangepast aan het land waar je je bevindt.

De nadruk in Watch OS 3 ligt, zoals we bij de lancering van de Apple Watch al voorspelden, heel erg op gezondheid. Zo is er een nieuwe app, Breathe, die je helpt met ademhalingsoefeningen, om zo meer tot rust te komen en gezonder (en vooral langer) te leven.

Een releasedatum voor WatchOS 3 heeft Apple niet gegeven, het bedrijf heeft alleen de herfst genoemd.

1 Reactie(s) op: watchOS 3: sneller en efficiënter

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 14 juni 2016 20:16 Kasander
    Alleen als een smartwatch geheel zonder een smartphone kan "leven" begin ik het een beetje interessant te vinden.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.