Wearables: Wat zijn dat precies?

Door: Martin Gijzemijter | 25 augustus 2014 11:00

Nieuws

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

ACHTERGROND - Er komen steeds meer intelligente apparaten op de markt die we op, om of aan ons lichaam kunnen dragen. Wearables, worden apparaten met deze technologie liefkozend genoemd. Maar wat zijn wearables precies, wat kun je ermee en hoe gaan ze de wereld veranderen?

Wearables, wat staat voor wearable computers, is de overkoepelende naam voor alle compacte apparaten die je op je lichaam kunt dragen. Een belangrijke eigenschap daarbij is dat de technologie (al dan niet voortdurend) interactie heeft met de gebruiker. Daarbij moeten we wel vertellen dat de scheidingslijn tot wat wel tot de wearables behoort en wat niet, erg dun is.

Gevoelsmatig is een walkman geen wearable, en een iPhone in principe ook niet. Maar wanneer je die iPhone aan je arm bevestigt zodat hij de afstand die je hardloopt meet terwijl hij registreert hoeveel stappen je zet, dan heb je er ineens wel een wearable van gemaakt.

De Sony Walkman. Draagbaar, maar gevoelsmatig geen wearable.

Verlengstuk van lichaam

Er wordt een aantal eisen gesteld aan een apparaat voordat het onder wearables valt. Ten eerste moet de technologie gebruikt worden als een verlengstuk van je lichaam, je zou het bijna een prothese kunnen noemen. Daarnaast is het belangrijk dat de technologie naadloos geïntegreerd is in de dingen die je doet. Oftewel: je hoeft het apparaatje niet eerst aan te zetten, het is direct beschikbaar op het moment dat je het nodig hebt. Daarbij geldt voor de meeste wearables dat de technologie vooral z'n werk doet op de achtergrond, gevoed door gegevens die je genereert zonder daar zelf actief bewust mee bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan je hartslag.

In dit artikel doelen we vooral op de draagbare apparaten die de afgelopen twee à drie jaar zijn verschenen. Uiteraard bespreken we ook de spannende toekomst van wearables die ons op korte termijn staat te wachten.

De oudste wearable?

Het woord wearables mag dan heel erg jong zijn, toch is het idee van draagbare functionele techniek al meer dan vier eeuwen oud. Tijdens de Qing-dynastie, rond 1600 na Christus, werd de Abacus-ring uitgevonden. Een volledig functionele Abacus, die men kon gebruiken tijdens het dragen. Direct beschikbaar, verlengstuk van het lijf en interactie met de gebruiker. Een wearable, maar wel eentje zonder batterij.

De Abacus-ring, de oudste wearable ter wereld.

Google Glass (of een toekomstige concurrent)

Alles dat je ziet vastleggen op foto of video, navigatie vlak voor je netvlies, informatie over alles dat je ziet. Bellen zonder een telefoon en een keur aan medische toepassingen.

Biometrisch lens

Meten van bloedsuikerspiegel in traanvocht.

Smartwatch

Een horloge zoals we van twintig jaar geleden kennen, maar met veel meer mogelijkheden. Gekoppeld aan je smartphone, waardoor je berichten, afspraken en relevante informatie kunt lezen en gesprekken kunt voeren.

Smartbracelet

Een variant van de smartwatch, met als enige taak het verzamelen van gegevens. Dit kunnen biometrische gegevens zijn, zoals hartslag, bloeddruk enzovoort, maar ook andere data, zoals het aantal stappen dat je zet, je locatie, je slaapritme enzovoort.

'Bedrade' kleding

Oorspronkelijk was de toekomstvisie dat alle wearables met elkaar in verbinding zouden staan via bedrading in je kleding. Dat is achterhaald, alles communiceert draadloos. Echter, kleding is voortdurend in beweging, de kinetische energie die daarmee wordt opgewekt kan via koolstofvezels worden overgebracht naar de wearables.

Wearables op de markt

Hoewel het echte geweld op het gebied van wearables nog moet losbarsten, zijn er wel degelijk al apparaten op de markt die aan deze omschrijving voldoen. Zo lanceerde Nike in 2012 de FuelBand, een armband die zeer nauwkeurig kan bijhouden hoeveel stappen iemand zet en hoeveel calorieën er zijn verbrand. Kortom, een fitness-armband. Inmiddels heeft Nike aangegeven de FuelBand niet meer door te ontwikkelen, om zich meer te richten op software in plaats van de hardware.

De armband is voorlopig nog wel verkrijgbaar. Geen nood trouwens, want er zijn alternatieven, zoals de Fitbit, die naast het hiervoor genoemde ook nog je slaapritme registreert. Samsung gaat nog een stapje verder met de introductie van de Gear en een halfjaar later de Gear 2. Deze smartwatch vertelt je niet alleen de tijd, maar bevat een accelerometer, een gyroscoop, een ingebouwde camera, én de mogelijkheid om telefoongesprekken te voeren via je gekoppelde smartphone.

Wil je de wereld graag in HD vastleggen, dan is de GoPro camera, die je vrijwel overal aan kunt bevestigen, een aanrader. Of we dat echt een wearable kunnen noemen is de vraag, want ook al voldoet de gadget aan bijna alle criteria, je ziet er nu niet bepaald cool uit met een camera op je hoofd, en dat is toch ook belangrijk bij wearables.

De Samsung Gear 2 is een ultieme wearable. Telefoon, horloge én tracker.

Toekomstige wearables

Wij kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar dat we nog veel kunnen verwachten, is een zekerheid. Zo is er natuurlijk Google Glass, de langverwachte smartbril van Google die enorm tot de verbeelding spreekt. Een beeldscherm vlak voor je ogen waarmee je de wereld kunt vastleggen, maar ook kunt verrijken met extra informatie. Daarnaast is Apple naar verluidt bezig met een smartwatch, al laat het bedrijf daar zelf niets over los.

Interessant wordt ook de Oculus Rift, een virtual-reality-bril die in z'n huidige vorm (een groot apparaat over je ogen) nog niet echt een wearable is. Zodra hij in omvang afneemt, zal dit apparaat wel de wereld kunnen veranderen, vooral voor gamers. Onlangs is de maker Oculus voor miljarden dollars overgenomen door Facebook. Dit leverde veel kritiek op, maar toont wel aan hoeveel potentieel de bril heeft.

Google Glass is de bril die de wereld moet gaan veranderen.

Glassholes

Nieuwe techniek leidt ook tot nieuwe uitdagingen, hetgeen Google aan den lijve heeft ondervonden. Want hoewel het Google Glass eerst niets fout leek te kunnen doen, is de technologie nog voor de lancering al veelvuldig negatief in opspraak. Overheden willen de bril verbieden in de auto omdat dit gevaarlijk zou zijn en de term Glasshole is in het leven geroepen voor mensen die asociaal gedrag vertonen door bijvoorbeeld mensen ongemerkt te filmen met hun Google-bril.

Stiekem filmen met je Google-bril op, dat maakt je een Glasshole.

1 Reactie(s) op: Wearables: Wat zijn dat precies?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 augustus 2014 08:05 Anoniem
  Dus de beste vriend van de vrouw, de zogenaamde vibrator was eigenlijk de eerste wearable? Cool.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.