Webapps buiten Safari (gallery)

Webapps zijn op de iPhone en iPad te draaien in Safari en ook 'buiten' de browser. Daarbij ontbreken de knoppen van Safari, maar blijkt de webapp wel gemankeerd.

Apple blijkt webapps te discrimineren als die 'buiten' Safari draaien, dus gestart worden via een link die op het homescreen is geplaatst. Een normale website wordt via zo'n snelkoppeling gestart binnen Safari, maar een webapp kan op zichzelf draaien.

De webapp-uitvoering van dagblad De Pers is speciaal gemaakt voor de iPad. Webapps zijn net als websites te bookmarken, wat in de bladwijzerlijst van Safari kan maar ook op het homescreen van de iPad (of iPhone of iPod Touch). In het geval van een webapp zoals de tablet-editie van De Pers is die homescreen-link dan vergelijkbaar met het icoon voor een reguliere iOS-app.

'Browserloze' webapp

Het starten van i-Pers via het homescreen zorgt ervoor dat de webapp opent als op zichzelf staande toepassing: met het volledige scherm voor zichzelf. Navigeren naar andere websites of webapps is dan niet mogelijk, net zomin als bookmarken van een pagina. In het geval van een 'ouderwetse' website start de homescreen-link Safari met daarin dan de gebookmarkte site.

[list type="bullets"]In screenshot 1 is de webapp van De Pers te zien als 'browserloze' webapp.

In screenshot 2 het opstarten van die webapp.

Screenshot 3 toont de link naar de webapp op het homescreen van een iPad.

In screenshot 4 is de webapp te zien zoals bezocht in Safari, dus met navigatieknoppen en adresbalk van die browser.

En in screenshot 5 het openen van de webapp in Safari.

[/list]

Update:

Verduidelijkt dat deze gallery een visuele toelichting is bij het nieuwsartikel dat webapps 'buiten' Safari langzamer blijken te werken dan ín die browser op iOS.

Plus een korte omschrijving van de screenshots, die subtiel van elkaar verschillen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten