Weg met die lelijke notch op smartphones

Door: Justin Doornekamp | 23 december 2018 06:45

Blog

Met de iPhone X bracht Apple voor het eerst een smartphone uit met een scherm dat helemaal rondom het toestel loopt. De randen van het scherm zijn minimaal en alleen aan de bovenkant van het toestel vind je een rand voor onder meer de camera en speaker. Sommigen zweren erbij, alleen die inkeping (ook wel Notch genoemd) valt niet bij iedereen in de smaak.

Apple was niet de eerste fabrikant die met een inkeping kwam. De Essential Phone, die enkele maanden voor de iPhone X verscheen had al een notch. In navolging van Apple, kozen veel fabrikanten van Android-toestellen eveneens voor een inkeping aan de bovenkant van hun toestellen, ook wel een ‘notch’ genoemd. Alleen Samsung wilde er tot dusver niet aan geloven, maar dit kan snel veranderen.

Volgens de geruchten komt de Galaxy S10+ van Samsung volgend jaar met een aparte notch die niet aan de bovenkant van het toestel zit, maar ergens in de rechterbovenhoek zweeft. We kregen eerder bij de Galaxy A8s al een soortgelijk ontwerp te zien, het zogenoemde Infinity-O-Display.

Grote smartphonefabrikanten omarmen dus de ‘notch’, terwijl toch niet iedereen erover te spreken is. Waarom kan een telefoon niet helemaal bestaan uit een scherm, zonder de inkeping? Die vraag hebben diverse smartphonefabrikanten zich inmiddels ook gesteld, waaronder Samsung. Het bedrijf zou kijken naar de mogelijkheden om de selfiecamera van de telefoon onder het glas van het scherm te verwerken. Een inkeping is dan helemaal niet meer nodig.

Huawei Mate 20 Lite

Gat in het scherm ook goed?

Het kan evenwel nog een tijd duren voordat we deze techniek op telefoons gaan zien, aangezien de beelden die worden genomen met een camera onder het scherm nog vaak erg wazig zouden zijn. Er wordt gespeculeerd dat een dergelijke technologie pas in 2020 klaar kan zijn, hetgeen betekent dat we het voorlopig nog moeten doen met de notch.

In de tussentijd zullen er wel andere pogingen gedaan om notches tot een minimum te beperken. Zo wordt deze maand al de Nova 4 van Huawei verwacht, dat een gat in het scherm heeft. In dat gat zit de frontcamera. Maar op een volledig ‘schoon’ scherm moeten we nog even wachten.

1 Reactie(s) op: Weg met die lelijke notch op smartphones

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 23 december 2018 12:54 probeertehelpen
    Wat is dat toch met die Notch? Ik heb er helemaal geen last van. Vind het niet lelijk. En ik kan die inkeping (Notch) gewoon helemaal zwart maken (verbergen) met de Huawei Mate 20 Pro. Dus helemaal geen probleem. Ik heb dus nu een volledig schoon scherm, welke 5 mm kleiner wordt door het te verbergen. Hou ik nog 150,8 mm in lengte aan scherm over.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.