Wegwijs in de App Store van Apple

© PXimport

Wegwijs in de App Store van Apple

Geplaatst: 25 april 2014 - 04:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:38

Martin Gijzemijter

De App Store bevat een schat aan apps. Dat is dan ook direct het grootste probleem van de App Store, want dat aanbod is nogal overweldigend. Hoe zorg je ervoor dat je door de bomen het bos ziet en de juweeltjes vindt tussen een reusachtig aanbod?

In deze cursus nemen we een duik in de App Store, en laten we je zien wat handige manieren zijn om apps te vinden die daadwerkelijk de moeite waard zijn. We laten je zien welke manieren je binnen de App Store hebt om apps te filteren en hoe je de voorkeuren van je vrienden kunt gebruiken om leuke apps te vinden.

Uitgelicht

De grote kracht van de App Store van Apple is dat er een redactie aanwezig is die veel tijd steekt in het selecteren van de leukste apps. Dat gebeurt in het tabblad Uitgelicht (het tabblad dat automatisch geopend wordt wanneer je de App Store opent). Het uitlichten van apps gebeurt op verschillende manieren. Bovenin vind je een coverflow-achtige weergave met verschillende categorieën waarin je apps kunt vinden, zoals de Keuze van de redactie, maar ook een subgenre zoals Actiegames of bijvoorbeeld een categorie met apps die speciaal ontworpen zijn voor iOS 7.

Je kunt door dit aanbod bladeren door van links naar rechts of van rechts naar links te vegen. Direct eronder vind je de categorie Beste nieuwe apps, waarin apps staan Apple heeft geselecteerd. Dit zijn zowel gratis als betaalde nieuwe apps die volgens Apple de moeite van het bekijken waard zijn. Vervolgens zie je op deze pagina ook welke app de App van de week is, een applicatie die door Apple tijdelijk gratis is gemaakt omdat het bedrijf vindt dat de app een groot publiek verdient. Zo staat deze pagina vol met handige selecties van Apple. Het zullen zeker niet altijd apps zijn die bij je passen, maar het is absoluut een prima uitgangspunt om te beginnen wanneer je gewoon op zoek bent naar iets leuks.

 

© PXimport

Het tabblad Uitgelicht biedt een uitstekend eerste overzicht van wat leuk en nieuw is.

Categorieën

Soms weet je wel globaal waarnaar je op zoek bent, maar heb je geen idee welke app je daarvoor moet hebben. Je bent bijvoorbeeld op zoek naar een leuke app die je kan vertellen wat voor weer het de komende dagen wordt, omdat je de Weer-app van Apple te beperkt vindt. In dat geval kun je gebruikmaken van de categoriepagina's in de App Store. Je vindt deze ook op de pagina Uitgelicht.

Druk helemaal bovenin op Meer en vervolgens op de categorie van je keuze (in ons geval Het weer). Je krijgt een overzicht van alle apps die met het weer te maken hebben, op verschillende manieren ingedeeld. Zo vind je bovenin, onder het kopje Nieuw, de apps die het laatst zijn uitgebracht (een handige manier om te voorkomen dat nieuwe apps verzuipen in het totale aanbod). Direct daaronder, bij het kopje What's Hot, vind je apps die populair zijn in de App Store. Onder de kopjes Betaald en Gratis vind je apps waarvoor je moet betalen en apps die gratis zijn.

Houd er overigens rekening mee dat gratis niet altijd is wat het lijkt, want soms moet je in dat soort apps veel betalen voor extra functies, waardoor het alsnog een dure app kan worden.

 

© PXimport

Via de verschillende categorieën kun je heel eenvoudig op thema zoeken.

Hitlijsten

Onder in de App Store zie je naast het tabblad Uitgelicht, het tabblad Hitlijsten. De Hitlijst bestaat uit een lange lijst apps die veel gedownload zijn uit de App Store. Dit wordt verdeeld over drie categorieën, namelijk Top betaald, Top opgebracht en Top gratis. Een simpele vergelijking is de Top 40: je hebt zin in muziek en je bent nieuwsgierig naar wat nieuw en populair is, dus laat je je inspireren door de lijst der lijsten.

Het tabblad Hitlijsten is zo'n lijst der lijsten, maar dan voor iPad-apps. Standaard worden hier apps getoond uit alle categorieën, maar het is ook mogelijk om een van de subcategorieën te kiezen door linksboven op Categorieën te drukken.

 

© PXimport

Laat je leiden door de keuzes van anderen door de hitlijsten te bekijken.

Zoeken

Stel je hebt bij iemand een bepaalde versie van Angry Birds gezien die op dat moment niet wordt uitgelicht en je kunt hem ook niet zo snel terugvinden in een hitlijst. In zo'n geval kun je de app heel eenvoudig vinden met de zoekfunctie. Die zoekfunctie vind je rechtsboven in de vorm van een klein zoekveld. Zodra je begint met typen, worden er direct resultaten getoond in een uitklapmenu, maar je kunt ook drukken op Zoek om de resultaten in een pagina te tonen.

Fijn is dat je ook zoekt naar gerelateerde opdrachten. Stel dat je zoekt naar een app om vintage foto's mee te maken, dan kun je in dit veld zoeken op vintage foto's (of photos). In de resultaten vind je dan ook apps die wel met vintage fotografie te maken hebben, maar dat woord niet in de titel hebben.

 

© PXimport

Uiteraard kun je ook heel gericht zoeken.

Vlakbij

Een interessante nieuwe optie sinds de introductie van iOS7, is het tabblad Vlakbij. Met Vlakbij kun je apps laten weergeven die populair zijn in de regio waarin je je bevindt. Dat lijkt niet zo relevant, maar kan juist fantastisch zijn voor het vinden van die pareltjes die je wijzen op dingen die in de buurt de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld de app van een plaatselijke winkel (die uiteraard nooit in de Hitlijst terecht zou komen of uitgelicht wordt omdat het te niche is), of een app met nuttige informatie over wat er allemaal te beleven is in jouw regio.

Opmerkelijk is overigens dat dit tabblad op de iPad op het moment van schrijven nog vrijwel leeg bleef (één treffer), terwijl hetzelfde tabblad op de iPhone wel leidde tot allerlei interessante regionale apps. Het nut van dit tabblad hangt ook een beetje af van in welke regio je woont (in Amsterdam krijg je meer apps dan in een klein dorpje op de Veluwe).

 

© PXimport

Een interessante nieuwe optie: apps die in jouw regio gedownload zijn.

Verlanglijst

Interessant is de optie Verlanglijst, die verstopt zit onder de knop naast het zoekveld rechtsboven. Verlanglijst is in principe geen manier om te navigeren door de App Store, maar biedt je wel een manier om apps even tijdelijk te parkeren, zodat je later kunt besluiten of je ze wilt downloaden.

 

© PXimport

Een interessante app, maar twijfel je nog of je hem wilt downloaden? Plaats hem op je verlanglijst.

Ook is het een manier waarop je bijvoorbeeld je kinderen kunt laten aangeven welke apps ze allemaal willen kopen, zodat jij af en toe kunt besluiten welke app je daadwerkelijk voor ze wilt downloaden. Je voegt een app toe aan je verlanglijst door erop te drukken, zodat de detailpagina wordt geopend, waarna je op de knop Delen rechtsboven drukt (een blauw vierkantje met een pijl omhoog) en vervolgens op Zet in verlanglijst. Wanneer je nu drukt op de knop naast het veld Zoeken, zie je dat het item is toegevoegd aan je verlanglijst.

Overigens is het opmerkelijk dat je alleen betaalde apps kunt toevoegen aan je verlanglijst, gratis apps kun je daar dus niet opslaan.

 

© PXimport

Creëer je eigen lijst met apps die je op den duur misschien zou willen installeren.

Game Center

Tot slot is er nog een andere handige manier om snel leuke apps te vinden, al maakt die manier niet direct onderdeel uit van de App Store en richt het zich volledig op spellen. Wanneer je actief bent in Game Center, heb je daar ongetwijfeld wat vrienden toegevoegd. Aangezien die vrienden ook gebruikmaken van Game Center, mag je aannemen dat ook zij een aantal andere spellen hebben geïnstalleerd.

Vrienden maak je doorgaans op basis van gedeelde interesses, dus de kans is groot dat de spellen die je vrienden spelen, ook spellen zijn die jij vermakelijk zult vinden. Wil je zien wat je vrienden geïnstalleerd hebben, open dan je Game Center en druk onderin op het tabblad Vrienden. Druk vervolgens op de naam van de vriend waarvan jij de geïnstalleerde spellen zou willen zien en vervolgens op het bolletje Games.

Je ziet dan direct een overzicht met spellen die de persoon in kwestie heeft geïnstalleerd. Lijkt een spel je leuk, dan druk je erop en download je de app rechtstreeks vanuit het Game Center (je hebt uiteraard wel het wachtwoord van je Apple ID nodig).

 

© PXimport

Officieel geen App Store, maar via Game Center kun je wel heel handig apps downloaden aan de hand van wat je vrienden spelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten