Welke gegevens worden door je iPhone-apps gebruikt?

Door: Chwhynny Overbeeke | 08 mei 2016 08:28

How To

Apps hebben bepaalde informatie nodig om goed te kunnen functioneren, maar sommige apps slaan daarin volledig door. Hier laten we zien hoe je kunt controleren welke gegevens door je iPhone-apps gebruikt worden.

Apps als WhatsApp hebben toegang tot zeer veel informatie.

Wanneer je een app installeert op je iPhone moet je deze toestemming geven om bepaalde informatie te benaderen. In veel gevallen is de reden hiervoor dat de app deze informatie nodig heeft om goed te kunnen werken. Zo heeft Kaarten bijvoorbeeld toegang tot je locatiegegevens nodig om routebeschrijvingen te kunnen geven. Lees ook: Zo voorkom je dat apps automatisch updaten.

Als je wilt weten wat voor gegevens je apps gebruiken, kun je dit opzoeken in de Instellingen-app. Scrol omlaag en druk op de app die je wilt bekijken. Er worden dan instellingen van de app weergegeven, maar ook welke gegevens de app kan benaderen.

Toegang beperken

Het is hier mogelijk om een app de toegang tot bepaalde soorten informatie te ontzeggen door de schakelaar bij het item in kwestie op grijs te zetten. Het kan dan wel gebeuren dat de app niet meer naar behoren functioneert.

Het is ook mogelijk om deze informatie per categorie te bekijken in plaats van per app in Instellingen > Privacy.

2 Reactie(s) op: Welke gegevens worden door je iPhone-apps gebruikt?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 mei 2016 19:52 Kasander
  Maar er is nog niemand geweest die een tegen-app onder Apple en Android heeft ontwikkeld waardoor je zelf kan bepalen welke info wel en niet wordt doorgegeven?
  Ik kan mij voorstellen dat een app bepaalde info nodig heeft maar vaak moet je ook voor de app nutteloze info doorgeven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 mei 2016 21:38 MarkS90
  App's worden toch ontwikkeld om er aan te verdienen? Niets in gratis, dat mag bekend zijn.
  Soms probeer ik ook wel eens wat op mijn zakelijke tablet maar zodra er naw-gegevens gevraagd worden gaat de app er weer af. Ik doe daar gewoon niet aan mee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.