Werken bij een IT-reus

© CIDimport

Werken bij een IT-reus

Geplaatst: 30 januari 2012 - 09:22

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

Het zijn IT-giganten met internationale allure - maar hoe is het werkelijk om te werken bij Google, Apple, Microsoft of IBM?

Hoewel in Nederland en Europa op IT-gebied veel mooie en goede dingen gebeuren, blijkt de ultieme droom van veel IT-ers nog steeds een overstap te zijn naar een van de grote Amerikaanse multinationals. Maar pas op: je verhuist niet zomaar even naar de States. Deze bedrijven kunnen het zich veroorloven uitermate kritisch te zijn op wie ze aannemen. Wij geven een korte schets van de vier bedrijven die het meest worden genoemd door IT-ers die hun ideale baan mogen omschrijven.

1. Google

Laat je niet voor de gek houden door alle verhalen over lavalampen, gratis luxe lunches, massagestoelen en voetbaltafels - de gehaaste, ongestructureerde werkomgeving bij Google is allesbehalve ontspannen. Google verwacht dat je met veel energie, passie en creativiteit naar je werk komt en bereid bent ideeën in de praktijk te brengen met een snelheid die het bedrijf zelf "duizelingwekkend" noemt.

"Googlers" moeten zich met liefde uit de naad werken - "geweldig" is niet goed genoeg, aldus het bedrijf. Geen wonder dat software engineers binnen hun reguliere werkschema "20% tijd" aangeboden krijgen om hun passies te verkennen. Werknemers werken in kleine, gerichte teams met een verscheidenheid aan mensen, waaronder voormalige neurochirurgen, alligatorworstelaars en mariniers.

Zoeken is slechts één van de aandachtsgebieden van Google; het bedrijf heeft ook mensen nodig met een achtergrond in information retrieval, kunstmatige intelligentie, natural language processing, distributed computing, large-scale system design, netwerken, beveiliging, datacompressie en user interface design.

Het bedrijf huurt software engineers en 'divers, opgetogen, creatief, team-georiënteerd engineering operations personeel' om te werken in gebieden als datacenter operations, engineering management, hardware operations, intranet systemen, operations/IT, partner solutions, technisch schrijven en websystemen.

2. IBM

Ondanks zijn formaat en geschiedenis wil IBM niet als een "grijze, gezichtsloze firma" worden gezien, maar als een "ideeënbedrijf" dat een cultuur van support, groepsgevoel en samenwerking koestert. De ideale werknemer, aldus het bedrijf, is een "probleemoplosser, beslisser, vernieuwer, analyticus, iemand die verandering voorstaat en gereed is om onze planeet slimmer te laten werken".

Het bedrijf heeft er in de afgelopen jaren veel aan gedaan om minder hiërarchisch over te komen. Zo heeft men online "jams" geïntroduceerd waarvoor alle werknemers worden uitgenodigd om over kwesties en initiatieven te brainstormen.

Toch moet je een bepaalde hoeveelheid bureaucratie voor lief nemen als je bij IBM wilt werken, zo zeggen leden van Glassdoor, een online community die claimt een "vrije blik op banen en bedrijven" te bieden. Maar de mensen die Glassdoor bezoeken prijzen ook IBM's emolumentenpakket, thuiswerkmogelijkheden en trainingsprogramma's (werknemers krijgen gemiddeld zo'n 60 uur training per jaar).

Mogelijkheden strekken zich uit tot IBM's advies-, onderzoeks- en technologie-afdelingen. Tot en met 2015 zullen de belangrijkste aandachtsgebieden analytics, cloud computing en emerging markets zijn, net als het "smarter planet" initiatief dat dringende sociale kwesties aanpakt, zoals energieproductie, klimaatverandering, verkeersproblematiek en de gezondheidszorg. Van technologiegerichte kandidaten wordt ook verwacht dat ze in een team kunnen werken en sociale, communicatieve, rekenkundige en analytische vaardigheden hebben.

3. Microsoft

Geef het nou maar gewoon toe - je wilt lekker op de Microsoft campus spelen, waar je winkels, sportvelden, 11 restaurants, 33 café's, en 37 espressobars vindt. En anders ben je wellicht geïnteresseerd in de in Amerika uitzonderlijke volledige dekking van medische kosten, het sportschoolabonnement, of de befaamde werknemerskortingen?

Wees gewaarschuwd: je zult hard moeten werken om al deze extraatjes te verdienen. Vanaf het moment dat je het beruchte rigoureuze sollicitatieproces begint wordt duidelijk dat het bedrijf veel van zijn werknemers verwacht. En zodra je eenmaal bent aangenomen moet je omgaan met mensen die net zo ambitieus, prestatiegericht en intelligent zijn als jij - of nog meer.

De mogelijkheden bij Microsoft gaan veel verder dan software: games, telefoons, developer tools, bedrijfssystemen, online diensten en besturingssystemen.

Er wordt op Glassdoor.com gemopperd dat bij Microsoft de boel trager verloopt dan het creatieve personeel graag zou willen. Het bedrijf zelf claimt echter dat het zijn individualistische, ondernemende instelling nooit verloren heeft.

Werknemers van Microsoft hebben veel vrijheid wat betreft werkuren en dresscode. Zoals de website van het bedrijf laat weten: "Je hebt je eigen stijl; we verwachten dat je die meebrengt." Hetzelfde geldt voor je manier van denken - wees er tijdens je sollicitatie op voorbereid uit te leggen hoe je op een technisch probleem of ontwerpvraag gekomen bent.

4. Apple

Perfectionist, idealist, uitvinder: als jij dit bent is Apple misschien wel jouw droomwerkgever - maar alleen je er tegen kunt dat voortdurend van je wordt verwacht dat je met originele ideeën op de proppen komt. De bedrijfscultuur stimuleert werknemers om overal vraagtekens bij te zetten, constant de lat hoger te leggen en iets aan te leveren dat "amazing" is.

Werknemers zijn erg te spreken over de royale gezondheidsuitkeringen, de sociale en collaboratieve aard van de werkomgeving en de energie die geïnvesteerd wordt in het opbouwen van producten en het creëren van ervaringen die door mensen over de hele wereld enthousiast worden ontvangen. Een nadeel is Apple's beruchte geheimhoudingscultuur, die niet voor iedereen is weggelegd.

Op het gebied van IT heeft Apple samenwerkende probleemoplossers nodig die bedrijfskwesties zoals online bestellingen, verkoopervaring en internationale netwerkcapaciteit kunnen behandelen. Belangrijke gebieden zijn onder andere software-ontwikkeling, netwerkarchitectuur, informatiebeveiliging en systeemengineering.

Aan de productzijde is het bedrijf op zoek naar innovatieve, creatieve, grensverleggende hardware engineers en gemotiveerde, ambitieuze software engineers en projectmanagers met een teamgeest.

Men is op zoek naar expertise op het gebied van protocol stack development, draadloze systeemarchitectuur, locatietechnologieën, telephony software engineering, mobiele applicaties en frameworks engineering. Als software engineer moet je je voorbereiden op samenwerking met een gevariëerde groep creatievelingen die kan bestaan uit muzikanten, filmmakers en digitale artiesten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten